Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Heikki J. Perälän blogikirjoitus koronaepidemiasta.

Ennakoitavuutta koronan torjuntaan

Yritykset tarvitsevat nykyistä enemmän ja varhemmin tietoa siitä, miten koronapandemian torjunta etenee ja yritystoiminnan rajoituksia voidaan ryhtyä purkamaan. Tämä on käynyt selvästi ilmi kauppakamarien koronakyselyistä, joita olemme toteuttaneet pandemian alusta lukien jo 11 kertaa. Kyselyihin saamme varsin hyvin vastauksia, Helsingin seudultakin yli 1000 yritykseltä. Todellisiin yritystoiminnan tilanteisiin perustuva ajankohtainen tieto on erittäin arvokasta päättäjien ja viranomaisten toimien taustaksi. Samalla se auttaa kauppakamarin neuvonta-, koulutus- ja viestintäpalveluiden suuntaamisessa.

Kaksi viikkoa sitten toteutetussa kyselyssä yritysten kiinnostus kohdistui siihen, miten pandemian oloista voidaan siirtyä uuteen normaaliin. Viranomaisten tuleekin kertoa suunnitelmistaan ja niihin varautumisesta nykyistä varhemmin, jotta koronan taloudelliset iskut saadaan rajoitetuksi mahdollisimman vähäisiksi. Pandemian rajoituksista ja niiden purkamisen suunnitelmista on tiedotettu yritysten kannalta tähän saakka kovin vähän ja kovin myöhään.

Rokotusohjelman eteneminen on avainasemassa viruksen torjunnassa. Yritykset tarvitsevat ohjelman etenemisestä nykyistä enemmän tietoa, vaikka rokotusten saatavuus vaikeuttaakin sen antamista. Erityisen tärkeää tämä on työterveyden kannalta. Sen avulla voidaan tavoittaa noin kaksi miljoonaa palkansaajaa, tärkeä osa koko rokotusohjelmasta.

Yrityksissä kaivataan nyt tietoa siitä, miten työterveyspalvelut kytketään osaksi kansallista rokotusohjelmaa ja miten sen kustannukset korvataan.

Myös rokotusohjelman kohdentamisesta odotetaan lisätietoa. Kauppakamarien kyselyyn vastanneet yritykset odottavat, että asiakaspalvelu- ja opetustehtävissä toimivat henkilöt rokotetaan heti, kun siihen on mahdollisuus. Rokotuksia tulisi yritysten mielestä kohdistaa myös niille alueille, joilla on havaittu eniten tartuntoja. Tällä tavoin pienennetään viruksen leviämisen riskejä tehokkaasti.

Kansainvälisten kontaktien kannalta on tärkeää, että rokotusohjelman edetessä saadaan pian käyttöön digitaaliset rokotustodistukset. Ne mahdollistavat myös maahanmuuttorajoitusten hallitun purkamisen. Uuden vientikaupan kannalta on aivan oleellista, että asiakkaiden tapaaminen ja perehdyttäminen saadaan käyntiin niin nopeasti kuin mahdollista.

Yritykset ovat ottaneet vastaan kovia iskuja koronapandemian aikana.

Kolme neljäsosaa Helsingin seudun yrityksistä ilmoittaa, että niiden konkurssin riski on kasvanut. Tämä näkyy erityisesti palvelualoilla, kuten ravintola-, tapahtuma- ja kulttuurialalla. Riski on syytä ottaa vakavasti.

Yritystuet

Yritystukia tarvittiin kriisin vaikeimpien aikojen ylittämiseen eikä niiden tarve ei ole vielä kaikilla aloilla ohitse. Kolmatta kansallista tukipakettia valmisteltaessa on tärkeää, että toimenpiteille haetaan ajoissa Euroopan unionin hyväksyntä.

Suomi on tähän saakka noudattanut tukipolitiikassaan tiukempia enimmäisrajoituksia kuin monet kilpailijamaat. Tästä kilpailuhaitasta on syytä pyrkiä eroon. Monet yritykset kaipaavat tukiehtoihin myös lisää joustavuutta niin, että toimialan keskimääräinen menestys ei muodosta pakkopaitaa tukien tarpeen arvioimiselle.

Lue myös

Kauppakamari linjaa: Lakiin suunnitellut liikkumisrajoitukset ylimitoitettuja

Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen luonnehtii lakiesityksiä liikkumisvapauden ja lähikontaktien väliaikaisesta rajoittamiseksi liian järeiksi....

Korona-rokote oli Vantaan elinkeinopäivän ykköstoive

Vantaan kaupungin, Helsingin seudun kauppakamarin sekä yrittäjien järjestämä Vantaan elinkeinopäivä toteutettiin tiistaina 24.11. etäyhteyksien varassa ja elinkeinojohtaja...

Finanssiwebinaari: Tulevaisuuden eväät omissa käsissä

Samaan aikaan kun pääkaupunkiseudun koronakoordinaatiotyöryhmä kiristi linjauksiaan, piirrettiin Helsingin seudun kauppakamarin Finanssiwebinaarissa talousnäkymää ensi vuodelle. Sitä olivat...