Katse eteenpäin myös koronakriisin keskellä

Koronakriisi on lyömässä yrityksiä kanveesiin kokoon ja toimialaan katsomatta. Monessa tapauksessa selviämiseen tarvitaan ammattilaisten apua.

Lukuisissa suomalaisyrityksissä on viime viikkoina seurattu oman liiketoiminnan hyytymistä lähes paniikkitunnelmissa. Kriisin keskellä on voinut halvaantua myös päätöksentekokyky sekä tuntuma siitä, mitä yrityksessä ylipäätään pitäisi tehdä ja minne sen bisnestä suunnata.

Isku voi tuntua täystyrmäykseltä etenkin finanssikriisin jälkeen perustetuille ja pitkästä kasvukaudesta nauttineille yrityksille, mutta kaataa köysiin myös suhdannekuopan aiemmin kokeneita yrittäjiä.

Vaikka tilanne on monella tapaa poikkeuksellinen, voi ulkopuolisen avun etsiminen esimerkiksi liikkeenjohdon konsulteilta tuntua yrittäjistä edelleen kiusalliselta. Lisäksi konsultteihin saatetaan suhtautua jo lähtökohtaisesti epäillen. Monilla on mielikuva kuukausia kestävistä ”kehitysjumpista”, joiden hinta-laatusuhde ja myös tulokset voivat olla lopulta pettymys.

Konsultti tulee nyt tarpeeseen

Rohjeta Advisorin toimitusjohtaja Kimmo Suominen.

Yrittäjien tuska on tullut tutuksi myös espoolaisen Rohjeta Advisorsin toimitusjohtajalle Kimmo Suomiselle. Hänen mielestään jokaisella yrittäjällä pitäisi olla joku yhtiön tai perheen ulkopuolinen sparrauskumppani, jonka kanssa pallotella ajatuksia ja miettiä yrityksen tulevaisuutta useammalta kantilta.

– Jos on ajatellut käyttävänsä konsulttia vasta todella pahan paikan tullen, niin nyt on kyllä sellainen hetki. Lisäksi on tärkeää oivaltaa, että kriisi myllää markkinoita ja tarjoaa tätä kautta myös uusia mahdollisuuksia. Niitä ei päivittäisen johtamisen, jatkuvan myyntipaineen ja koronauutisten keskellä välttämättä huomaa, Suominen muistuttaa.

Hän tähdentää myös yrityksen hallituksen roolia, sillä viime kädessä juuri se vastaa yhtiön toiminnasta. Mikäli myöhemmin käy ilmi, ettei hallitus ole reagoinut kriisitilanteeseen riittävän ripeästi ja määrätietoisesti, voi edessä olla kivulias ja kallis jälkipyykki.

Kalvosulkeisten sijaan konkretiaa

Yrityksisissä on tartuttava heti tuumasta toimeen,
toteaa Juha Blomster.

Suominen onkin yhdessä kollegansa Juha Blomsterin kanssa rakentanut käytännönläheisen ”koronapaketin.” Sen avulla yritykselle saadaan luotua jopa parissa viikossa selviytymisstrategia, jossa panikoinnin sijaan edetään järkevin ja konkreettisin askelin eteenpäin.

Konsultointityö tehdään asiakkaalle omalla riskillä ja tulospalkkiolla.

– Kaiken lähtökohtana on skenaario siitä, kuinka yritykselle voi käydä, jos kriisi kestää esimerkiksi kolme kuukautta, puoli vuotta tai kääntyy pidemmäksi taantumaksi. Samalla luonnollisesti kartoitetaan myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia, Blomster listailee.

Yleensä tällaiset ”worst case” -strategiat laaditaan jo hyvissä ajoin etukäteen. Nyt koronakriisi on kuitenkin jo päällä, joten yrityksissä on tartuttava tuumasta toimeen saman tien.

– Konsulttikalvojen sijaan tarvitaan nopeita konkreettisia toimenpiteitä, joilla selvitään pahimman ylitse ja saadaan tähtäin eteenpäin. Juuri tässä ulkopuoliset sparraajat ovat iso apu. He nostavat esiin vaihtoehtoja, joita hallituksessa tai tuttavapiirissä ei välttämättä ole tultu edes ajatelleeksi”, Suominen ja Blomster painottavat.

Esimerkkejä selviytymisestä on meilläkin jo saatu: yksi pullottaa alkoholin tai suksivoiteiden sijaan käsidesiä, toinen tekee kasvosuojaimia.

– Se mikä onnistuu yhdeltä, onnistuu varmasti muiltakin, Blomster kannustaa.

Lisätietoja (Covid-19)

 

Lue myös:
Edellinen artikkeli Kysymyksiä ja vastauksia koronasta ja ulkomaalaisen työntekijän kausityöstä – PÄIVITETTY 14.4. Seuraava artikkeli Tilapäiset ulkomaalaislain ja kausityölain muutokset voimaan 9.4.2020