Kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen kauppakamarin koulutustilassa.

Kauppakamarin johtaja: Kotimainen kysyntä ja koronapassi eivät turismia korvaa

Uudesta variantista voi koitua kova isku koko maalle, mutta etenkin pääkaupunkiseudulle, jossa matkailu- ja ravintola-alan merkitys suuri.

Noin 40 prosenttia koko maan matkailu- ja ravintola-alan liikevaihdosta syntyy pääkaupunkiseudulla.

Helsingin seudun kauppakamarin johtajan Markku Lahtisen mukaan Uudenmaan tilanne valaisee varsin hyvin koronan vaikutuksia koko Suomen talouteen. Helsingin seudulla on noin 32 prosenttia Suomen työpaikoista. Uudellamaalla tuotetaan noin 37 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.


Yritykset odottavat omikronmuunnoksen iskua pelonsekaisin tuntein – hotellinjohtaja Pia Ropponen: Pahinta on ennakoimattomuus

Lue koko juttu YLE:n yrittäjyys uutisista


Koronarajoituksissa tulisi välttää äkkijarrutuksia kaikin keinoin, jotta yritykset voivat pyörittää liiketoimintaansa.


Lahtinen sanoo, ettei kotimainen kysyntä ja koronapassi pysty korvaamaan tavanomaista ulkomailta tulevaa turismia etenkään, jos rajoitukset vaihtuvat viikoittain ja kohtelevat eri toimialoja epäoikeudenmukaisesti.

– Uusimaa on varsin palveluvaltainen alue. Matkailuun ja ravintola-alaan kohdistuvat uudet ongelmat olisivat kova isku tänne ja näin myös koko maalle, Lahtinen sanoo.

Lahtinen toteaa, että yritysten suhdannearviot koko maassa ehtivät jo syksyn aikana parantua. Toipuminen koronakriisistä kuitenkin hidastuisi jälleen, jos uusi omikronmuunnos alkaa jyllätä ja jähmettää myös matkailun.


Yle uutiset Uusimaa 2.12.2021

Markku Lahtinen on Helsingin seudun kauppakamarin johtaja.

Videoklippi lisätty juttuun 3.12.2021

Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen.

Lue myös:
Edellinen artikkeli Kauppakamarit ja HVK yhteistyöhön yritysten jatkuvuudenhallinnan vahvistamiseksi Seuraava artikkeli Lausunto: Ympäristöministeriön ehdotus hallituksen esitykseksi kaavoitus- ja rakentamislaiksi