Artikkelikuva

Korona, brexit ja perintäasiat värittävät yritysten kevättä

Koronapandemia alkaa rokotusten myötä talttua, mutta yrityksillä riittää tulevana keväänä työsarkaa muun muassa osaajapulan, brexitin sekä saatavien perinnässä. Näistä saatiin osviittaa myös kauppakamarin tuoreimmassa ajankohtaiskatsauksessa.

Koronapandemia kuristaa Uudellamaalla etenkin palvelualoja, mutta alueen yritykset kärsivät edelleen myös osaajapuolesta.

Tämä kaksijakoinen tilanne nousi selkeästi esiin maanantaisessa (15.2.) webinaarissa, jossa Ennakointikamarin projektipäällikkö Olli Oja esitteli viime vuoden lopulla tehdyn kyselyn tuloksia. Sen mukaan joulukuussa 2020 Uudellamaalla tarjolla oli noin 20 prosenttia vähemmän työpaikkoja kuin vuotta aiemmin. Luvuiksi muutettuina se tarkoittaa noin 16 500 työpaikkaa.

”Samaan aikaan puolet yrityksistä kertoo kärsivänsä osaajapulasta. Vastaava määrä yrityksiä arvioi myös rekrytointitarpeensa kasvavan seuraavien 2-3 vuoden aikana. Eli tilanne ei ole suinkaan helpottamassa, ” Oja totesi.

Uudenmaan rasitteena palvelupainotus

Pahiten työvoimapula riivaa rakentamista, hallinto- ja tukitehtäviä sekä kiinteistöalaa.  ”Pula-ammatteja” löytyy etenkin ICT-, sote- ja rakennusalan ammattilaisten joukosta.

”Ylitarjontaa on puolestaan matkailussa, kuljetuksissa, palveluissa ja ravintola-alalla, mikä sekin kertoo Uudenmaan muusta maasta poikkeavasta ja palvelualoihin painottuvasta elinkeinorakenteesta,” Oja totesi.

Uudellamaalla on ollut koronakuukausina pahimmillaan 62 000 lomautettua. Se on 43-kertainen määrä verrattuna vuoteen 2019. Työttömiä työnhakijoita on puolestaan ollut noin 60 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

”Pahin näyttäisi olevan ohi, mutta tilanne ei paranne merkittävästi ennen koronan laantumista. Lisäksi osaajapula pysyy haasteena myös tulevina vuosina. Siksi tarvitaan täsmätoimia eli riittävästi korkeakoulu- ja harjoittelupaikkoja sekä sujuvia työlupakäytäntöjä, ” Oja listasi.

Katse nyt riskiasiakkaisiin

Koronan lisäksi yrityksissä riittää tuleville kuukausille muutakin murehdittavaa. Yksi niistä on tammikuun lopussa päättynyt konkurssilain väliaikainen muutos. Sen myötä mm. kahdeksan päivän maksukehotuskäytäntö on tullut uudelleen käyttöön.

Kauppakamarin neuvontapalveluiden johtajan Marko Silenin mukaan lähikuukausina onkin odotettavissa selkeä lisäys uusiin konkurssihakemuksiin. Hän kehottikin yrityksiä olemaan nyt hereillä, seurailemaan maksuliikennettä ja käynnistämään perinnän nopeasti tuloksettomien muistutuslaskujen jälkeen.

Kellojen pitäisi myös soida, mikäli asiakasyritys tarjoaa tavallisuudesta poikkeavaa maksutapaa tai -välinettä. ”Saatavien kuittaaminen esimerkiksi työkoneen tai auton muodossa on kuitenkin riski, sillä se voidaan periä takaisin konkurssipesälle,” Silen muistutti.

Seurattaviin seikkoihin kuuluu myös tartuntatauti-laki. Kyseinen lakiuudistus tuo kunnille ja aluehallintovirastoille valtuudet sulkea taututilanteen pahentuessa myös yksityiset liikunta- ja vapaa-ajan tilat kuten kuntosalit, tanssipaikat, huvipuistot, liikuntahallit sekä asiakas- ja odotustilat korkeintaan kahdeksi viikoksi kerrallaan.

Vientiyrityksillä murheena on myös brexit, joka on alkuvuonna jäänyt uutisoinnissa pandemian alle.

”Lähiviikkoina nähdään, kuinka brexit alkaa käytännössä toimimaan. CE-merkinnöillä pärjätään kesään asti, sen jälkeen on oltava käytössä vaadittavat brittimerkinnät,” Silen opasti.

Palvelutarjonta pähkinänkuoressa

Palveluliiketoiminnan johtaja Antti-Pekka Hulkko piti lyhyen katsauksen kauppakamarin palvelutarjontaan sekä erityisesti tuoteuutuuksiin. Kauppakamari toteuttaa vuodessa yli 200 koulutusta ja tällä hetkellä tietenkin laajasti striimeinä. Tämän lisäksi kauppakamari kustantaa yli 20 bisneskirjaa vuosittain. Sähköiset teokset ja koulutusympäristöt kehittyvät jatkuvasti ja alustat kuten KoulutusOnline, Ammattikirjasto, KauppakamariTieto ovat kasvattaneet suosiotaan erityisesti nyt kun etäopiskelu ja -toimiminen on yleistynyt.

Alkuvuoden uutuus, Johtajaklubi on tarkoitettu johdon ja avainhenkilöiden luottamukselliseen keskusteluun ja verkostoitumiseen pienryhmissä.

Kauppakamarin ajankohtaiskatsauksissa käydään säännöllisesti läpi jäsenyrityksiä koskevia ajankohtaisia asioita neuvonnan, vaikuttamistyön ja kauppakamarin palveluiden näkökulmasta. Tilaisuudet on tarkoitettu jäsenyrityksille osana jäsenpalveluita.

Lue myös

Kannanotto: Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitelma MAL 2023 -luonnos

Helsingin seudun kauppakamarin kannanottona esitetään seuraavaa: Yleistä MAL 2023 on strateginen...

Afrikka – mahdollisuudet ja haasteet 2020 ja sen jälkeen

Afrikka, joka on maapallon toiseksi suurin ja toiseksi väkirikkain manner, on seuraava kasvumarkkina. Suomen maine on hyvä kaikkialla Afrikassa.

Korona opetti ketteräksi

Koronakriisistä ovat selvinneet parhaiten yritykset, jotka ovat pystyneet muuttamaan nopeasti toimintatapojaan. Millaisia opetuksia kriisi antaa vastaisen varalle?