Helsingin toimisto
Käyntiosoite: Kalevankatu 12, 00100 Helsinki
Postiosoite: PL 68, 00131 Helsinki
Puhelin: 09 228 601 (vaihde)
kauppakamari@helsinki.chamber.fi
Mitä voi jakaa osinkona? Pitääkö jo tehtyjä osingonjakopäätöksiä perua?
Osakeyhtiön varojen jakamisesta päätetään yhtiökokouksessa enemmistöpäätöksellä yhtiön hallituksen esityksestä. Jakopäätös voidaan tehdä myös ylimääräisessä yhtiökokouksessa ja niitä voidaan tehdä useita vuoden aikana. Myös yhtiön hallitus voidaan valtuuttaa päättämään varojen jakamisesta valtuutuksessa osoitettuun määrään saakka.
Osakeyhtiölain 13 luvun 2 §:n mukaan varoja ei saa jakaa jos jaosta päätettäessä tiedetään tai pitäisi tietää yhtiön olevan maksukyvytön tai jaon aiheuttavan maksukyvyttömyyden. Säännöksen mukaan maksukyvyn arviointi tehdään päätöksentekohetkellä tai mahdollisimman lähellä sitä. Jo tehtyihin osingonjakopäätöksiin ei siten tarvitse yleensä puuttua. Jos muuta ei ole päätetty, osinko on maksettavissa heti päätöksen jälkeen. Päätetty osinko kirjataan osingonjakovelkana osakkaille ja se on samassa asemassa kuin muutkin velat. Maksukyvyn arvioinnin suorittaa sekä yhtiön hallitus että yhtiökokous – käytännössä päävastuu on hallituksella.
Jos yhtiön hallitus on valtuutettu päättämään osingonjaosta, on sen kiinnitettävä huomiota yhtiön maksukykyyn tehdessään päätöstä. Edelleen jos yhtiökokous tekee päätöksen että osinko erääntyy maksettavaksi esimerkiksi puolen vuoden päästä, edellyttää se perusteellisempaa harkintaa kuin tavanomainen päätös, jossa suoritus erääntyy välittömästä maksettavaksi.
Mitä vaihtoehtoja yhtiökokouksella on jos se pitää kokoustaan näinä päivinä ja korona on vaikuttanut heikentävästi yhtiön tilanteeseen?
Yhtiökokous voi esimerkiksi;
Marko Silen
johtaja
Helsingin seudun kauppakamari