OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen puhui kauppakamarin finanssiwebinaarissa

Koronakuoppaan kajastaa jo kasvuvaloa

Koronapandemia pysäytti talouden rattaat kertarysäyksellä, mutta nyt sumun keskelle alkaa kajastaa myös valoa. Kauppakamarin ja OP:n Finanssiwebinaarissa puhuneen OP:n pääekonomistin Reijo Heiskasen mukaan koronakriisistä saatetaan vielä selvitä pelättyä pienemmin kolhuin.

Kuluvan kevään aikana positiiviset talousuutiset ovat olleet harvinaista herkkua. Niistä saatiin kuitenkin pieniä maistiaisia Helsingin seudun kauppakamarin finanssiwebinaarissa, kun äänessä oli OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Vaikka talousennusteissa on edelleen suurta epävarmuutta koronaviruksen käyttäytymisen ja mahdollisen toisen aallon takia, uskoo Heiskanen jo tilanteen kirkastumiseen. Matka ”vanhoihin ja hyviin aikoihin” – käytännössä vain muutaman kuukauden takaisiin talousnäkymään – on kuitenkin pitkä.

– Toki jo tammi-helmikuussa ounasteltiin, että olisimme matkalla kohti varovaista taantumaa. Samalla mietittiin kuumeisesti, mikä voisi olla sen keskeisin syy. Koronavirus pyöri silloisissa skenaarioissa talousjarruna vain Kiinan osalta, Heiskanen muisteli.

Kolmas kvartaali antaa osviittaa

Tälle vuodelle OP on ennustanut BKT:hen noin kuuden prosentin pudotusta. Ensi vuonna oltaisiin puolestaan kolmen prosentin kasvuvauhdissa, mutta edelleen kaukana tilanteesta ennen koronakriisiä.

Suunta on kuitenkin Heiskasen mukaan jo parempaan, vaikka lomautus- ja työttömyysluvut juuri nyt näyttävätkin synkiltä. Kokeneen ekonomistin mukaan ennusteet on laadittu pitkälti keskitien skenaarioiden pohjalta eli todellisuus voi olla aikanaan myös niitä parempi – tai huonompi.

– Kotimarkkinat alkavat joka tapauksessa elpyä, kun rajoitukset purkautuvat. Viennin ja rakentamisen osalta notkahdus tulee näkymään kunnolla vasta kolmannella kvartaalilla, mutta ei sieltäkään mitään laajempaa kriisiviestiä ole vielä kuulunut. Esimerkiksi metsäteollisuudella on mennyt ihan hyvin, palveluvienti on toki lentokieltojen takia iso kysymysmerkki, Heiskanen huomautti.

Yksi iso huolenaihe on pk-sektorin selviäminen.

– Koronarajoituksista suoraan kärsineiden yrittäjien suora tuki myöhästyi. Täytyy vain toivoa, että yrittäjien asemaa kohennettaisiin kriisin jälkeen uudistamalla esimerkiksi konkurssilainsäädäntöä. Sekin on kiinnostavaa nähdä, kääntyykö nyt otettu digiloikka aidosti tuottavuuden kasvuksi, Heiskanen totesi.

Maksukortit vinkuvat jo vilkkaammin

Kuluttajien luottamus on joka tapauksessa palaamassa. Siitä antavat osviittaa maksukorttitapahtumat, jotka ovat lisääntyneet toukokuussa selkeästi aiemmasta.

Synkimmillään pudotus oli 20 prosentin luokkaa, nyt tuosta kuopasta on tultu kymmenkunta prosenttia ylöspäin. Eurot liikkuvat etenkin elektroniikka- ja ruokakaupassa.

– Huhtikuu oli todella synkkä. Yksityinen kulutus palautunee ennalleen ensi vuoden loppupuolella, mutta investoinnit elpyvät hitaammin. Myös työttömyys tulee jäämään korkeammalle tasolle kuin ennen kriisiä. Silti oma näkymäni on, että tästä suosta saatetaan vielä selvitä odotettua kuivemmin jaloin, Heiskanen ynnäili.

Samalla hän kuitenkin painotti ennusteiden olevan perinteisiin suhdannekäyriin nähden selvästi epävarmemmalla pohjalla. Ja syykin on selvä: vastaavaa globaalia talousshokkia ei ole maailmassa aiemmin koettu.

– Koronaa ei voi verrata taannoiseen finanssikriisiin tai vaikkapa 1990-luvun lamaan. Niistä saaduista opeista on kuitenkin ollut hyötyä ja myös reagointikyky on ollut hyvä. Lisäksi maailmantalous on nyt selvästi vahvemmassa jamassa kuin vuonna 2008, Heiskanen lisäsi.

Maailma elpyy Kiinan perässä

Valonpilkahduksia alkaa OP:n pääekonomistin näkyä myös maailmantaloudessa, vaikka epävarmuutta on sielläkin riittämiin. Kiina on toipumassa taloustyrmäyksestä ja esimerkiksi teollisuustuotanto- ja vientiluvut olivat huhtikuussa jo normalisoitumassa. Palvelupuoli on sen sijaan edelleen kysyntäkuopassa.

Euroopassa ja Yhdysvalloissa mennään Heiskasen mukaan pitkälti samaa latua. Rajoitusten purkautumisen myötä on luvassa maltillista elpymistä, mutta todelliseen BKT:n kasvuun ei vauhti vielä riitä. Koronakriisiä edeltäneestä trendistä ollaan ensi vuonna jäljessä noin kolme prosenttia.

– Nyt ollaan joka tapauksessa matkalla kohti normaalia. Vakaus on pitkälti keskuspankkien ansiota ja etenkin Yhdysvaltojen keskuspankki FED on lapioinut rahaa markkinoille. Summat ovat toki huikeita myös Euroopassa. Yleiseurooppalainen elvytys on kuitenkin tässä tilanteessa paikallaan, Heiskanen totesi.

Täydellinen toipuminen vie joka tapauksessa vuosia. Nyt ollaan ekonomistin mukaan vielä tilanteessa, jossa on pudottu pölyisen rotkon pohjalle ja katsellaan pölypilven laskeuduttua ympäröivää maisemaa. Samalla mietitään kuumeisesti, kuinka päästä takaisin helpompikulkuiseen maastoon.

Kukaan ei kuitenkaan tarkasti tiedä, kuinka pitkä taival on edessä ja millä konsteilla päästäisiin parhaiten eteenpäin, Heiskanen totesi.

Perinteisten finanssilounaiden ja -aamiaisten sijaan olemme tänä keväänä voineet tarjota tuoreista tuoreinta taloustietoa suoraan huippuasiantuntijalta webinaarin muodossa!

Kevään toisessa Finanssiwebinaarissa,OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen käy tunnin aikana läpi ajantasaisimmat kuulumiset talouden elpymisnäkymistä koronan jälkeen.

 

27.5. Kauppakamarin ja OP:n Finanssiwebinaari 

Lue myös

Sähkökatkosta voi koitua kallis jälkilasku

Ei vara venettä kaada, muistuttaa vanha kansanviisaus. Se tuntui olevan pätevä yleisohje myös Helsingin seudun kauppakamarin webinaarissa...

Neuvontapalvelut: Keskustelua tilinpäätöksestä

Pelkän tulos- ja taseraportin laatiminen ja sen edelleen jakelu ei ole riittävän ammattimaista toimintaa. Konsultoiva ja yhdessä...

Neuvontapalvelut: Perhevapaat ja vuosiloma

Vuosiloman kertyminen perhevapaan aikana Perhevapaat ovat vuosilomalaissa työssäolon veroista aikaa lukuun ottamatta hoitovapaata ja poissaoloa perheenjäsenen tai...