Marko Silen on Helsingin seudun kauppakamarin johtaja.

Koronan välitilinpäätös yrityksissä

Koronatilanne on ainakin toistaiseksi suvantovaiheessa Suomessa. Mitä koronakeväästä voidaan oppia?

Yhteiskunta pystyi melko nopeasti sulkemaan tai rajoittamaan toimintojaan. Ravintolat, hotellit ja koulut menivät kiinni. Tapahtumat ja kokoontumiset kiellettiin. Koululaiset jäivät kotiin. Nämä toimet sulkivat tai rajoittivat monen yrityksen liiketoimintaa. Kassavirta hyytyi nopeasti mutta yhteiskunnan tuen saaminen yrityksille kesti kauan. Kustannustukea aletaan maksamaan vasta 7.7. eli lähes 4 kuukauden kuluttua koronatilanteen alkamisesta. Tuen määrä ei myöskään tule olemaan riittävä. Koronaoppi numero 1. yrityksissä on riittävä kassan pitäminen – jos vain mahdollista.

Valtiovalta antoi vahvan etätyösuosituksen ja melkoinen osa työntekijöistä ja yrittäjistä siirtyi etätyöhön. Etäyhteyksillä pystyttiin myös jossain määrin pyörittämään yrityksen normaalia liiketoimintaa – esimerkiksi koulutus- ja konsulttiyrityksissä. Koronaoppi numero 2. on huolehtia normaaliaikana riittävistä digivalmiuksista – niin järjestelmistä kuin myös henkilökunnan osaamisesta. Etätyötä on hyvä myös harjoitella etukäteen.

Globaalin maailman kuljetusketjut ja monien tuotteiden saatavuus alkoi yskiä nopeasti, eikä tilanne ole palautunut vieläkään normaaliksi. Korona leviää yhä maailmalla.  Oppi numero 3. on yrittää selvittää normaalina aikana, onko olemassa vaihtoehtoisia tavaran- tai palveluntoimittajia sekä kuljetusmahdollisuuksia.

Kriisitilanteessa jokainen yritys ja yksilö ajattelee ensin itseään ja maksuvalmiuttaan. Sellaisia tilauksia pyritään peruuttamaan ja sopimuksia irtisanomaan, joissa se on mahdollista.  Hyvänä aikana on huolehdittava siitä, että omat osto- ja myyntiehdot sekä kauppaprosessit ovat kunnossa. Oppi numero 4. voisi olla miettiä voiko ylivoimainen este olla myös ostajan tai vuokralaisen puolella ja varautua tähän sopimuksissa.

Mikä yhdistää näitä asioita? Yrityksen jatkuvuussuunnittelussa voidaan edellä kuvattuihin ongelmiin yrittää varautua etukäteen. Yritystoiminnan jatkuvuutta voidaan varmistaa pohtimalla millaisia ongelmia voi tulla ja miten niiden kanssa toimitaan. Tehtyä jatkuvuussuunnitelmaa pitäisi myös koeponnistaa kokeilemalla sen toimivuutta. Yrityksen jatkuvuussuunnitelma voisi olla oppi numero 5.

Ei saa jäädä tuleen makaamaan voisi olla viimeinen oppi. Ne yritykset, jotka kykenivät innovoimaan uuden tavan toteuttaa liiketoimintaansa, saivat ainakin hyvää näkyvyyttä ja kannustusta. Nämä yritykset jäivät samalla myös asiakkaiden mieleen.

Marko Silen
johtaja
Helsingin seudun kauppakamari

Lue myös

Leena Saarinen: Oppiminen vie yhteiskuntaa – ja yhteiskunnassa – eteenpäin

HELBUS on vuonna 2012 perustettu yksityinen suomalainen kauppakorkeakoulu, jossa voi suorittaa englantilaisen yliopiston University of...

Kauppakamari linjaa: Lakiin suunnitellut liikkumisrajoitukset ylimitoitettuja

Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen luonnehtii lakiesityksiä liikkumisvapauden ja lähikontaktien väliaikaisesta rajoittamiseksi liian järeiksi....

Korona-rokote oli Vantaan elinkeinopäivän ykköstoive

Vantaan kaupungin, Helsingin seudun kauppakamarin sekä yrittäjien järjestämä Vantaan elinkeinopäivä toteutettiin tiistaina 24.11. etäyhteyksien varassa ja elinkeinojohtaja...