Helsingin toimisto
Käyntiosoite: Kalevankatu 12, 00100 Helsinki
Postiosoite: PL 68, 00131 Helsinki
Puhelin: 09 228 601 (vaihde)
kauppakamari@helsinki.chamber.fi
Toimenpide kattaa hengityssuojaimet ja suojavarusteet sekä testaussarjat, hengityslaitteet ja muut lääkinnälliset laitteet ja varusteet. Vapautusta sovelletaan kuuden kuukauden ajan, ja sitä voidaan tarvittaessa jatkaa.
Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen julkaisi tämänpäiväisestä päätöksestä videoviestin.
Talousasioista vastaava komissaari Paolo Gentiloni totesi, että tässä hätätilanteessa on olennaisen tärkeää toimittaa lääkinnälliset laitteet ja varusteet nopeasti sinne missä niitä tarvitaan.
Hän jatkoi: ”Vapauttamalla nämä EU:n ulkopuolelta tuotavat tuotteet tulleista ja arvonlisäverosta Euroopan komissio helpottaa niiden hankintaa. Haluan jälleen ilmaista syvän kunnioitukseni ja kiitollisuuteni terveydenhuollon työntekijöille kaikkialla Euroopassa. Tämänpäiväisen toimenpiteen pitäisi auttaa heitä saamaan välineet, joita he tarvitsevat suojatakseen itsensä ja jatkaakseen ihmishenkien pelastamista.”
Komissio kehotti 20. maaliskuuta 2020 kaikkia jäsenmaita sekä Yhdistynyttä kuningaskuntaa esittämään pyynnön luopua tulleista ja arvonlisäverosta EU:n ulkopuolisista maista tuotavien suojavarusteiden ja muiden lääkinnällisten laitteiden ja varusteiden osalta. Kaikki jäsenmaat ja Yhdistynyt kuningaskunta esittivät pyynnön.
Tänään (3.4.2020) tehty päätös tulee voimaan takautuvasti 30. tammikuuta 2020 alkaen.
Voimassa olevaan EU:n lainsäädäntöön sisältyy poikkeuksellisia välineitä katastrofien uhrien auttamiseksi. Niitä voidaan käyttää koronaviruksen aiheuttaman ennennäkemättömän terveyskriisin hoitamiseen.
EU:n tullilainsäädännössä (neuvoston asetus (EY) N:o 1186/2009) säädetään mahdollisuudesta myöntää vapautus tulleista ”katastrofien uhrien hyväksi”. Sitä voidaan soveltaa valtion elinten tai hyväksyttyjen hyväntekeväisyys- tai avustusorganisaatioiden tuomiin tavaroihin. Vapautuksen myöntäminen edellyttää jäsenmaiden pyynnöstä tehtävää komission päätöstä.
EU:n arvonlisäverolainsäädännössä (neuvoston direktiivi 2009/132/EY) on vastaavia säännöksiä, jotka koskevat tiettyjen tavaroiden lopullisen maahantuonnin vapauttamista arvonlisäverosta.