Helsingin toimisto
Käyntiosoite: Kalevankatu 12, 00100 Helsinki
Postiosoite: PL 68, 00131 Helsinki
Puhelin: 09 228 601 (vaihde)
kauppakamari@helsinki.chamber.fi
Kausityöntekijällä tarkoitetaan kolmannen maan kansalaista, jonka vakinainen asuinpaikka on muualla kuin Euroopan unionin jäsenvaltiossa, Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa tai Sveitsissä ja joka oleskelee Suomessa laillisesti ja tilapäisesti työskennelläkseen kausiluonteisesti sellaisen määräaikaisen työsopimuksen perusteella, joka on tehty hänen ja Suomeen sijoittautuneen työnantajan välillä.
Oleskelulupa pystyy normaalisti voimassa, vaikkei työntekijä pääsisi Suomeen. Tulee kuitenkin huomioida pitääkö työntekijän hakea uutta oleskelulupaa, mikäli vanhan määräaikaisen oleskeluluvan aika on jo kulunut umpeen ennen kuin työ voi varsinaisesti alkaa.
Uusien 09.04.2020 voimaan tulleiden ulkomaalaislain ja lain kausityöntekijöiden työnteko-oikeudesta myötä työluvalla Suomessa oleskeleva lomautettu tai työttömäksi jääneellä ulkomaalaisella työntekijällä on oikeus työntekoon kaikilla huoltovarmuuden tai työmarkkinoiden toimivuuden kannalta olennaisilla aloilla ja tehtävissä, joita tarkoitetaan komission tiedonannossa.
Kyllä tämä on mahdollista, jos työntekijä on lomautettu tai jäänyt työttömäksi 9.4.2020 voimaan tulleiden lakimuutosten myötä.
Työantaja voi ilmoittaa avoimista tehtävistä kausityössä. Työvoiman tarve edellyttää tätä. Ulkomaisen työvoiman saanti on vaikeutunut koronavirustilanteessa, kun myös rajat on suljettu. Lisäksi kahden viikon karanteeni on huomioitava niissä tapauksissa, joissa maahan pääsy onnistuu. Jos kyseessä on hyvin myöhään syksyllä tehtävä työ, tilanne voi olla toinen.
Kun koronavirustilanteessa kausityöntekijät eivät pääse saapumaan Suomeen ei työntekijän tärkein velvollisuus eli työntekovelvollisuus voi edes alkaa. Tässä tapauksessa on otettava huomioon, että itse työsopimus on voimassa. Tällöin ulkomaalaisen työntekijän kanssa tulisi sopia työsuhteen alkamispäivän muuttamisesta tai työsuhteen perumisesta.
Kausityössä tehdään määräaikainen työsopimus. Määräaikainen sopimus sitoo sopijaosapuolia koko sopimuskauden ajan ja työsopimus päättyy määräaikaisen sopimuksen mukaisesti. Määräaikainen työsopimus voidaan kuitenkin päättää ennenaikaisesti vain sopimalla. Osapuolet voivat siis keskenään sopia siitä, että työsopimussuhde päätetään yhteisymmärryksessä. Muissa tapauksissa työsopimuksen purkamiseen vaaditaan työsopimuslaissa mainitut työsopimuksen purkamisperusteet. Määräaikainen työsopimus voidaan myös irtisanoa kesken sopimuskauden, jos sopimusosapuolet ovat sopineet määräaikaiseen työsopimukseen liitettävästä irtisanomisehdosta. On myös hyvä huomioida, ettei työsopimusta voida purkaa koeaikapurkuun vedoten, sillä työsuhde ei ole vielä ehtinyt alkaa.
Joanna Ahokanto
lakimies
Artikkeli julkaistu 1.4.2020
Päivitetty 14.4.2020