Helsingin toimisto
Käyntiosoite: Kalevankatu 12, 00100 Helsinki
Postiosoite: PL 68, 00131 Helsinki
Puhelin: 09 228 601 (vaihde)
kauppakamari@helsinki.chamber.fi
Jokaisessa muutoksessa on omanlaisensa siirtymäsäännös eli määräys siitä, miten lakia sovelletaan sen voimassaolon päättymisen yhteydessä. Nämä säännöt on tunnettava, jos työnantaja vielä loppuvuoden aikana aikoo hyödyntää lakimuutosten tuomat edut. Lisäksi on tarkistettava noudattavaksi tulevan työehtosopimuksen määräykset.
MUUTOS: Lomautusta koskevia yhteistoimintalain vähimmäisneuvotteluaikoja lyhennettiin 14 päivästä ja 6 viikosta molemmista 5 päivään.
SIIRTYMÄSÄÄNNÖS: Jos työntekijän lomauttamista koskevat yhteistoimintaneuvottelut ovat alkaneet tämän lain voimassa ollessa, mutta neuvottelut jatkuvat tämän lain voimassaolon päätyttyä, työnantajan katsotaan täyttäneen neuvotteluvelvoitteensa, kun neuvotteluja on käyty viiden päivän ajanjakson aikana, jollei yhteistoimintaneuvotteluissa toisin sovita.
MUUTOS: Työsopimuslain mukaista 14 päivän lomautusilmoitusaikaa lyhennettiin 5 päivään.
SIIRTYMÄSÄÄNNÖS: Työnantaja, joka ennen tämän lain voimassaolon päättymistä on ilmoittanut työntekijälle lomauttamisesta, saa lomauttaa työntekijän, kun ilmoituksesta on kulunut vähintään viisi päivää.
MUUTOS: Väliaikaisten muutosten voimassaoloaikana työnantaja on saanut lomauttaa määräaikaisen työntekijän samoin edellytyksin kuin työntekijän, joka työskentelee toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa.
SIIRTYMÄSÄÄNNÖS: Lain 5 luvun 2 §:ää saadaan kuitenkin soveltaa lain voimassaolon päätymisen jälkeen jatkuvaan lomautukseen, kun lomautus on alkanut tämän lain voimassa ollessa.
MUUTOS: Koeaikapurku voidaan tehdä väliaikaisten muutosten voimassaoloaikana myös tuotannollisella ja taloudellisella perusteella. Tämä koskee myös määräaikaisia työsuhteita. Jos määräaikaisessa työsopimuksessa on sovittu koeaikaehdosta, koeaikapurku on mahdollinen tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä, vaikka työsopimuksessa ei olisi irtisanomisehtoa.
SIIRTYMÄSÄÄNNÖS: Koeaikapurkuun on vedottava lain voimassaoloaikana, jos syy on tuotannollinen ja taloudellinen.
MUUTOS: Takaisinottovelvollisuus pidennettiin neljästä kuukaudesta 9 kuukauteen, kun työntekijä on irtisanottu määräaikaisten väliaikaisten muutosten voimassaoloaikana. Pidempi takaisinottovelvollisuusaika koskee kaikkia lain voimassa olon aikana (1.4.–31.12.2020) taloudellisin ja tuotannollisin syin irtisanottuja työntekijöitä riippumatta työntekijän työsuhteen kestosta.
SIIRTYMÄSÄÄNNÖS: Lain 6 luvun 6 §:n mukaista takaisinottoaikaa sovelletaan silloin, kun työsopimus on irtisanottu tämän lain voimassa ollessa.
Kirsi Parnila
lakimies
Helsingin seudun kauppakamari
Myös työntekijän työttömyysturvaan on tehty useita muutoksia vuoden 2020 aikana. Pääosa väliaikaisista laeista päättyy 31.12.2020.
1.1.2021 alkaen omavastuuajalta ei makseta päivärahaa, ellei omavastuuaika ole alkanut viimeistään 31.12.2020. Lisäksi ansiopäivärahan maksaminen edellyttää 6 kuukauden työ- ja jäsenyysaikaa (3 kuukauden sijaan), ellei ansiopäivärahan maksaminen ole alkanut viimeistään 31.12.2020.