Helsingin seudun kauppakamari, tiedote, mediatiedote

Toimialojen erilainen koronakohtelu ihmetyttää – teollisuuden pyörät pidettävä käynnissä

Uudenmaan alueen yrityksistä 58 % on pystynyt pitämään ennallaan tai jopa lisäämään henkilöstönsä määrää koronakriisin aikana: tilanne on muuta maata hivenen parempi. Konkurssiriskin koetaan vähentyneen edelliseen kesäkuun alun mittaukseen verrattuna muutamalla prosenttiyksiköllä. Lähes kolmannes vastaajista arvioi liikevaihtonsa vähentyvän 25–100 % seuraavan kahden kuukauden aikana, selviää kauppakamarin seitsemännestä korona-kyselystä.

Avoimissa kommenteissa annettiin hallitukselle kriittistä palautetta siitä, että joidenkin toimialojen osalta on edetty nopeammin samalla kun vähintään yhtä pahoissa vaikeuksissa olevat toimialat on jätetty vähemmälle huomiolle. Esimerkiksi tapahtumatuotantoala pysähtyi käytännössä kuin seinään 12.3., eikä kaikille yrityksille suunnattua yleistukea ole saatavilla vieläkään. Samoin ravintola-alalle asetetut tiukat toimintarajoitukset raivostuttavat, kun samaan aikaan päivittäistavarakaupoissa sallitaan buffet-myynti.

– Talouden toipumisen kannalta on olennaista, että yritysten väliset tapahtumat saataisiin taas käyntiin mahdollisimman täydellä teholla. Ne ovat olennainen osa yritysten liiketoimintaa, tuotekehitystä ja uutta myyntiä tuottavaa verkostoitumista. Ammattimaisilla tapahtumajärjestäjillä ja näiden kumppaneilla majoitus-, kuljetus- ja palvelualoilla on varmasti taito huolehtia poikkeusoloihin soveltuvista järjestelyistä, toteaa johtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista.

Suomi on täysin riippuvainen kansainvälisestä kaupasta. Suomen tärkeimmät tavaraviennin kohdemaat ovat Saksa, Ruotsi, Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina. Koronasta ylipääsemiseksi on tärkeää panostaa teollisuuden, rakentamisen ja viennin käynnissä pitämiseen, jotta voidaan minimoida palvelusektorin kaltaisten työttömyys- ja kannattavuuskriisien shokkivaikutukset.

– Teollisuudelle, vientisektorille ja julkisen velan hoidolle parasta kriisinhoitoa on se, että Suomen valtio pitää osaltaan ovet mahdollisimman avoinna yritysten väliselle kaupalle keskeisiin kohdemaihin. Poikkeusolot ovat yrityksille myös hyvä mahdollisuus löytää uusia markkinoita ja asiakkaita, sillä epävakaissa oloissa suomalaiselle laadulle ja luotettavuudelle on entistä enemmän kysyntää, arvioi kauppakamarin teollisuusvaliokunnan puheenjohtaja ja Planmecan tuotantojohtaja Kimmo Pöyhönen.

Helsingin seudun kauppakamarin alueella kyselyyn vastasi noin 750 yritystä.

Kauppakamarin koronakysely – Helsingin seutu

Lisätietoja:

Markku Lahtinen, 050 571 3564, markku.lahtinen@chamber.fiLue myös

Elina Valtosen terveiset hallitusneuvotteluista: ”Jos tästä hallitus syntyy, se kuuntelee myös kauppakamareita ja yrittäjiä”

Helsingin seudun kauppakamarin perinteinen kevätkokous (23.5.) veti pitkästä aikaa Pörssisalin lähes...

Neuvontapalvelut: Yhteenvetoa ja poimintoja yritysverotuksen viimeaikaisista muutoksista

Uuden hallitusohjelman kynnyksellä on hyvä hetki katsoa taaksepäin ja käydä läpi niitä veromuutoksia, joita on tehty edellisellä hallituskaudella.

Teollisuus luo monipuolista elinkeinorakennetta

Suomen suurin teollisuuden keskittymä sijaitsee Uudellamaalla. Helsinki, Espoo ja Vantaa luovat edellytyksiä vakaalle, ennustettavalle ja kilpailukykyiselle toimintaympäristölle...