Artikkelikuva

Yritykset vaativat koronarokotuksia kattavammin työikäisille

Helsingin seudun yritykset toivovat koronarokotuksiin nopeutta ja kattavuutta. Työterveyshuollon kytkeminen rokotusten toteuttamiseen saa yrityksissä vahvan tuen. Rokotuksia tulisi kohdentaa työikäisille.

Työterveyshuollon kytkeminen massarokotuksien toteuttamiseen saa yrityksissä vahvan tuen: jopa 83 prosenttia yrityksistä arvioi, että työterveyshuolto tulisi ottaa mukaan rokotuksiin. Yritykset haluavat, että työterveyshuollon rokotusten järjestämisestä syntyvät kulut korvattaisiin pääosin julkisista varoista.

Rokotustodistus turvaamaan matkustamista

Helsingin seudulla yrityskyselyyn vastanneista yrityksistä selvä enemmistö kannattaa yhtenäisen, kansallisen ja kansainväliset kriteerit täyttävän monikielisen rokotustodistuksen luomista.

– Kansainvälinen rokotustodistus ja pakolliset testaukset rajalla olisivat nyt tarvittavia toimia pandemian selättämiseen. Samaan aikaan rajoituksia pitäisi pystyä kohdentamaan järkevissä rajoissa, kulloisenkin tilanteen vaatimalla tavalla. Tämä on erityisen tärkeää Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn ja elpymisen kannalta, korostaa johtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista.

Keskeiset työikäiset ammattiryhmät rokotusjonon kärkeen

Yrityksissä toivotaan, että rokotuksia kohdennettaisiin tehostetusti alueille, joissa on todettu eniten tartuntoja. Yrityksissä arvioidaan myös, että tietyt ammattialat, kuten opettajat ja lastentarhanopettajat sekä hoitajat ja asiakaspalvelussa työskentelevät, tulisi rokottaa ensin. Myös työnsä puolesta matkustavia toivotaan rokotusjärjestyksen kärkeen. Helsingin seudulla yritykset painottavat muuta maata enemmän terveydenhuollon ja riskiryhmien jälkeen opetushenkilökunnan ja maahantuloalueiden laittamista rokotevuorossa ensimmäisiksi.

– Keskeisten, työikäisten ammattiryhmien toimintakyky tulee varmistaa rokotuksilla pikaisesti. Rokotuksia tulisikin laajentaa riskiryhmien jälkeen tehostetusti myös työikäisille. Jos rokotuksiin ei löydy ripeyttä, kesän tapahtumia ei päästä järjestämään suunnitellulla tavalla, mistä aiheutuu monelle yritykselle isoja taloudellisia vaikeuksia, Lahtinen painottaa.

Kauppakamarikysely

Kauppakamarien yrityskysely selvitti yritysten näkemyksiä rokotuksista helmikuun alussa. Kyselyyn vastasi Helsingin seudun kauppakamarin alueella 989 yritystä. Vastauksia kertyi laajasti Uudenmaan ja Helsingin seudun eri toimialoilta ja erikokoisista yrityksistä. Aiemmat vastaavanlaiset kyselyt on toteutettu viime vuonna 17.3., 30.3., 20.4., 4.5., 18.5., 1.6., 23.6., 2.9., 8.10. ja 2.12.

Tutustu tarkemmin kyselyn tuloksiin Helsingin seudulla.

Lue myös

Muuttuvat osaamistarpeet vaativat koulutukselta ketteryyttä

Yritysten nopeasti muuttuvat osaamistarpeet vaativat oppilaitosten koulutukselta ketteryyttä. Careeria pystyi auttamaan muutoskoulutuksella koronan koettelemaa ilmailualaa.

Osaamisesta ja verkostoista kilpailuetua – 6Aika ja Vantaan pk-yritykset

6Aika-hankkeiden kehitys- ja innovaatioympäristöissä sadat vantaalaiset yritykset ovat oppineet ja luoneet uutta kokeiluissa, yritysverkostoissa sekä...

Afrikka – mahdollisuudet ja haasteet 2020 ja sen jälkeen

Afrikka, joka on maapallon toiseksi suurin ja toiseksi väkirikkain manner, on seuraava kasvumarkkina. Suomen maine on hyvä kaikkialla Afrikassa.