Suojelupoliisin turvallisuustyö nivoutuu myös yritysten toimintaan

Suojelupoliisi yhdistetään yleensä terrorismiin ja vakoiluun liittyviin uutisiin. Suojelupoliisi edistää osaltaan myös suomalaisten yritysten turvallista toimintaa, kertoo suunnittelija Lotta Hakala Suojelupoliisista.

Suojelupoliisin turvallisuusselvitysyksikkö laatii henkilöturvallisuusselvityksiä valtionhallinnon lisäksi yksityiselle sektorille.

Suojelupoliisin yritysturvallisuustoiminto puolestaan tekee yritysturvallisuusselvityksiä lakisääteisissä tilanteissa sekä tuottaa tutkimusta yritysturvallisuustyön tueksi.

Lotta Hakalan mukaan sekä yritysturvallisuustyö että henkilöturvallisuusselvitykset linkittyvät yritysten henkilöstöturvallisuuden edistämiseen esimerkiksi laitonta tiedustelutoimintaa vastaan.

Suojelupoliisin tekee henkilöturvallisuus- ja yritysturvallisuusselvityksiä

Henkilöturvallisuusselvityksiä tehdään valtion turvallisuutta tai esimerkiksi merkittävää taloudellista etua uhkaavan toiminnan estämiseksi. Jos yrityksessä halutaan työntekijöistä turvallisuusselvitys, yrityksen toiminnan on kytkeydyttävä turvallisuusselvityslain määrittelemiin suojattaviin etuihin.

-Yritysturvallisuusselvitys taas voidaan laatia suomalaisyrityksestä, joka tarvitsee oikeuden käsitellä suomalaista tai kansainvälistä turvallisuusluokiteltua viranomaistietoa, Hakala toteaa.

Henkilöturvallisuusselvitys laaditaan tarkastamalla lain määrittämiä rekistereitä, esimerkiksi poliisin rekisterit, minkä lisäksi selvityksen kohdetta voidaan haastatella.

Yritysturvallisuusselvityksessä arvioidaan yrityksen tietoturvallisuustasoa sekä tehdään vastuuhenkilöiden turvallisuusselvitykset.

-Molempia menettelyitä voi kuitenkin käyttää vain osana yrityksen omia turvallisuustoimenpiteitä, ei niiden korvaajana. Yrityksen tärkeimpien toimintojen ja tietojen suojaaminen on kokonaisuus, jossa tarvitaan teknisten ja fyysisten turvallisuustoimenpiteiden lisäksi henkilöstöturvallisuutta ja turvallisuuskulttuuria, Hakala kertoo.

Työntekijöiden osaamisella iso merkitys tiedon suojaamisessa

Hakalan mukaan yritysturvallisuuden tutkimustyössä korostuvat havainnot henkilöstöturvallisuuden merkityksestä yritysten tietojen suojaamisessa. Yritysten luottamuksellisia tietoja vuotaa tahattomasti ulkopuolisille varomattomuuden tai tietämättömyyden vuoksi. Tekninen suojaus ei yksin estä esimerkiksi varomattomuudesta johtuvia tietovuotoja.

Lisäksi yritysten tietoja tavoittelevat ulkopuoliset, kuten vaikkapa ulkomaiset tiedustelupalvelut, hyödyntävät tietojen kalastelussa teknisten keinojen lisäksi perinteistä ihmisten manipulointia. Työntekijöitä houkutellaan esimerkiksi lataamaan haittaohjelma yrityksen tietoverkkoon vaikkapa haittaohjelman sisältävillä sähköposteilla tai sosiaalisessa mediassa levitettävillä linkeillä, jotka voivat näyttää luotettavilta.

-Tällaisten uhkien torjumiseen tarvitaan virustorjunnan lisäksi työntekijöiden koulutusta, Hakala toteaa.

Lue myös:

Yhdistys – tarvitsetko kesätyöntekijää?

Yleishyödyllinen yhdistys voi palkata nuoren työskentelemään esimerkiksi urheiluseuran tai kyläyhdistyksen kesätapahtumissa, somelähettilääksi, luonnonhoitotehtäviin tai vaikkapa seuralaiseksi senioreille. OP lahjoittaa yhdistykselle...
Edellinen artikkeli Ovi auki ja kynnys matalaksi Seuraava artikkeli Apua – kuitti kadoksissa!