Tehokas likviditeetin ja käyttöpääoman hallinta ovat tärkeitä korkotasosta riippumatta

Yrityksiä johdetaan pääosin tuloslaskelman näkökulmasta. Käyttöpääomaprosentti tai käyttöpääoman kiertonopeus ovat kirjattu hyvin harvan yrityksen strategisiin tavoitteisiin ja vielä harvemmin niillä mitataan suorituskykyä.

OP Yrityspankin rahoitusjohtaja Ilari Abdeen muistuttaa yrityksiä hyödyntämään rahoittajan sparrauspalvelua. -On myös pankin etu, että asiakkaat menestyvät.

Pääoman tuotto paranee ja yrityksen arvo kasvaa, jos sitoutunutta pääomaa pystytään vähentämään tai nettotulosta lisäämään, kertoo rahoitusjohtaja Ilari Abdeen OP Yrityspankista kauppakamarin Finanssiaamussa.

– Koko pääoma vaikuttaa sitoutuneen pääoman tuottoon. Kasvun mukana se kertaantuu.

Abdeen kehottaakin miettimään sekä kannattavuutta että pääoman tuottoa.

– Ne vaikuttavat yrityksen arvoon ja oman pääoman huoltoon.

Abdeen kannustaa seuraamaan jatkuvasti likviditeetin ja käyttöpääoman kiertonopeutta ja tehostamista.

– Tehokas käyttöpääoman ja rahavirtojen hallinta tukee vahvaa kassavirtaa sekä operatiivisen toiminnan tehokkuutta ja kannattavuutta. Kassavirta on yrityksen arvon määrityksen lähtökohta. Yritysten pitää seurata milloin raha lähtee kassasta ja milloin se palaa takaisin.

Abdeen muistuttaa, että kassavarat eivät ole ainoa maksuvalmiusreservi. Sitovat rahoituslimiitit luotettavalta vastapuolelta voivat olla kustannustehokkaampia.

Tuloslaskelman ohjaava merkitys on ylikorostunut taseen ja kassavirran kustannuksella.

Sisäinen likviditeetti pitää hyödyntää tehokkaasti. Muuten maksetaan pahimmillaan korkoa sekä ulkoisesta rahoituksesta että talletuksesta.

– On hyvä kysyä, onko tarpeen aina omistaa ja kannattaako ylimääräinen reservi investoida, kun korot ovat alhaalla – etenkään jos sillä tavoitellaan kovempaa tuottoa.

Lue myös:

Yhdistys – tarvitsetko kesätyöntekijää?

Yleishyödyllinen yhdistys voi palkata nuoren työskentelemään esimerkiksi urheiluseuran tai kyläyhdistyksen kesätapahtumissa, somelähettilääksi, luonnonhoitotehtäviin tai vaikkapa seuralaiseksi senioreille. OP lahjoittaa yhdistykselle...
Edellinen artikkeli Paremmalla palvelulla on nyt uusi nimi – Azets Seuraava artikkeli Yritykset hakevat yhä tiiviimpää yhteistyötä ammattikorkeakoulujen kanssa