Tietokirjailijaksi sattuman kautta

Viikonloppuna Helsingin Kirjamessuilla myönnettiin Suomen Tietokirjailijat ry:n Tietokirjailijapalkinto Katleena Kortesuolle, joka on tuttu kouluttaja ja kirjailija myös kauppakamarin asiakkaille.
Tietokirjailijaksi sattuman kautta 1

Palkinto tuntuu todella hienolta tunnustukselta omasta työstä, jota olen tehnyt jo reilut parikymmentä vuotta, sanoi Katleena Kortesuo. (Kuva: Emmi Kähkönen)

Kyllä se on puhdas vahinko, että minusta tuli tietokirjailija, sanoo Katleena Kortesuo,  Suomen Tietokirjailijat ry:n Tietokirjailijapalkinto Kirjamessujen yhteydessä. Palkinto tuntuu todella hienolta tunnustukselta omasta työstä, jota olen tehnyt jo reilut parikymmentä vuotta.

Mutta palataanpa siihen, miten kaikki aikoinaan alkoi.

Kortesuo alkoi opiskella Helsingin yliopistossa suomen kieltä vuonna 1995, ja kun ensimmäinen lukuvuosi päättyi, hän oli 21-vuotias ja tarvitsi kesätyöpaikan.

– Otin puhelinluettelon käteeni ja aloin soitella erilaisia mainos- ja viestintätoimistoja läpi. C-kirjaimen kohdalla lykästi, kun Pirjo Poutanen vastasi silloisen oman yrityksensä puhelimeen ja pyysi käymään luonaan puolen tunnin sisällä soitostani.

Kortesuo päätti toimia spontaanisti:

– Jos voin tulla näissä vetimissä, mitä minulla nyt on ylläni, niin tulen heti, hän kertoo vastanneensa Poutaselle iloisella ja hauskalla tyylillään.

Tapaaminen järjestyi, samoin kuin työpaikkakin. Kesän aikana Kortesuo oppi tekemään tietokirjoja ja aivan aluksi yrityshistoriikkeja, joihin yritys oli erikoistunut.

– Opin Pirjolta valtavasti. Hän opasti minut siihen, mitä kaikkea kirjan suunnitteluun, kirjoittamiseen ja markkinoimiseen liittyy. Perehdyin niin teosten sisältöön kuin visuaalisiinkin asioihin, hän luettelee ja on kiitollinen siitä, että kosketus kirjojen tekemiseen tapahtui hienon ammattilaisen johdolla.

Kirjailijan tärkein tehtävä on saada lukija lukemaan

Tuossa elämänvaiheessa Kortesuo sanoo lukeneensa paljon tenttikirjoja, joita opinnot edellyttivät. Hän kiinnitti erityisesti huomiota siihen, että tenttikirjat luettiin, olipa ne kirjoitettu millä tyylillä tahansa.

– Yrityshistoriikkeihin ja tietokirjoihin puolestaan piti itse luoda rakenne, tyyli ja erilaisia elementtejä, jotka tekivät tekstistä houkuttelevan ja kirjasta sellaisen, ettei sitä malttanut laskea käsistään. Ylipäätään kirjailijan tärkein tehtävä on saada lukija lukemaan teos.

Ura tietokirjailijana on kannattanut, koska suosittuja julkaisuja on kertynyt jo lähes 30. Lisäksi tekstejä syntyy tiheään tahtiin myös eioototta.fi-blogiin.

Olen kirjoittanut koko ikäni, koska minulle se on tapa ajatella.

Kortesuo on myös suosittu kouluttaja, ja matkapäiviä kertyy viikoittain eri puolilta Suomea. Voisi hyvin kuvitella, että tulijoita olisi myös tietokirjan tekemiseen erikoistuneelle kurssille, koska alalle haluavia löytyy maastamme runsaasti. Onhan Kortesuolla kokemusta tietokirjoista ja kouluttamisesta, joten hänen hallitsemansa asiat voi hyvinkin yhdistää sopivaksi kokonaisuudeksi.

– Ilman muuta voisin pitää kurssin, jossa kävisin ensin läpi muun muassa kustannussopimuksen hankkimisen, aiheen ja kohderyhmän rajaamisen, sisällysluettelon kokoamisen, selkeän tekstin perusteet, tyylivalinnat ja kuvitukseen liittyvät asiat markkinointia unohtamatta. Tämän jälkeen käsittelisin kirjan kustantamisen “tekniset” vaiheet eli käsikirjoituksen etenemisen kustannustoimituksesta taiton kautta painoon, hän luettelee nopeasti – ja tiedä, vaikka ajatus olisi jo luonut pontta uuden kurssin järjestämiselle!

Kortesuo uskoo, että vaikka uralle ei olisi sattunut Poutasen tarjoamaa mahdollisuutta, tavalla tai toisella hän kuitenkin olisi kielen tai opettamisen kanssa tekemisissä.

– Olisin varmaankin ammatiltani äidinkielen opettaja tai töissä mainostoimistossa. Olen kirjoittanut koko ikäni, koska minulle se on tapa ajatella, hän sanoo.

Kauppakamarin Kustannus on julkaissut Katleena Kortesuon kirjoista viimeksi teokset Sano se someksi (1 + 2 = 3) – sosiaalisen median suuri laskuoppi, Riko lasi hätätilanteessa – kriisiviestinnän pikaopas johtajalle ja Lisää otsikko napsauttamalla – asiantuntijan käsikirja diaesityksiin ja presentaatioihin yhdessä Jarkko Sjömanin kanssa.

Aikamoinen taikuri tuo Katleena

Olen päässyt tekemään Katleenan kanssa lähemmin yhteistyötä vuodesta 2016, kun olen tuottanut hänen viimeisimpiä kauppakamarille julkaisemiaan teoksia. Ensimmäisen kerran otin häneen kuitenkin yhteyttä jo viisi vuotta sitten, kun olin tekemässä hänestä haastattelua. Katleena oli voittanut Lavataikuuden Suomen mestaruuden vuonna 2013. Halusin haastatella häntä lähemmin siitä, voiko taikatemppuja hyödyntää osana koulutuksia.

Katleena kertoi, että taikuuden filosofiasta ja kouluttamisesta on mahdollista löytää analogia, jota voidaan soveltaa esiintymiseen. Keskustelu oli todella mielenkiintoista ja juttua riitti vaikka kuinka muun muassa forseeratuista korteista, diojen vaihdoista ja esiintymisen luovuudesta.

Lisäksi huomasin heti, miten auttavainen hän oli kaikessa, ja työskentely oli hyvin toimivaa ja mutkatonta. Välittömän tapaamisen lopuksi hän teki minulle vielä taikatempun, josta on jäänyt iloinen muisto mieleeni ja pataseiska kirjanmerkiksi. Muistan vain ihmetelleeni, miten hämmentynyt olin korttitempusta ja siitä, miten seuraavaksi fakiiri itse olikin jo tehnyt katoamistempun ja lähtenyt pikavauhtia Hämeenlinnaa kohti menevään junaan.

Taikuudella täytyy olla jotakin tekoa Katleenan aikaansaamisen kanssa, koska välillä ei voi kuin ihmetellä hänen tarmoaan – oli sitten kyse omasta työstä viestinnän parissa, pakohuoneseikkailuista, viikinkiaikaisesta miekkailuista tai partioharrastuksesta. Vuosien varrella olenkin aina kysellyt, miten taikuuden kanssa sujuu. Toivon, että hän jatkaa tätä puolta urastaan.

Luonteeltaan Katleena on iloinen, hersyvä ja aina ystävällinen. Hän on hyvin joustava kaikessa, mitä tekee – ja hän tekee paljon, monipuolisesti ja vielä aikataulussa. En keksi hänestä muuta kuin myönteistä sanottavaa, vaikka luupilla katsoisin.

Kollegani Kati Hietamies on tehnyt videoita Katleenan kanssa, ja hän on myös sitä mieltä, että Katleena on harvinaisen mukava ja ammattimainen ihminen. Pian he tekevät lisää videoita.

Katleenan sähköpostit ja twiitit saavat hymyn huulille. Hauskat huumorilla ryyditetyt viestit ovat usein vielä allekirjoitettu erilaisilla lempinimillä. Lieneekö syynä se, että rakkaalla lapsella niitä on usein enemmän kuin vain muutama?

Tietokirjailijaksi sattuman kautta 2
Toivotan Katleenalle paljon onnea Suomen Tietokirjailijat ry:n myöntämästä tietokirjailijapalkinnosta yhdessä kauppakamarin kollegoideni kanssa, sanoo Taina Parviainen. (kuva: Kati Hietamies)

 

Taina Parviainen, johtamisen, myynnin ja markkinoinnin kirjojen tuottaja

Lue myös:

Menestyvät naiset valtaavat Chambercastin

Pirjo Suhonen on Chambercastin tämän kevään uusi ääni! Pirjo on tullut tunnetuksi Ivana Helsingin perustajana ja brändin rakentamisen sekä luovuuden...
Edellinen artikkeli Important changes to Certificate of Origin processes Seuraava artikkeli ChamberLink innostaa myös keskikokoisia startup-yhteistyöhön