Uudet kuntajohtajat lupaavat sujuvia yrityspalveluja

Järvenpään, Nurmijärven ja Tuusulan uudet johtajat lupaavat yrityksille entistä sujuvampia palveluja ja lisää tontteja.

Keski-Uusimaan kolmeen kuntaan on saatu lyhyen ajan sisällä uudet johtajat, kun Outi Mäkelä aloitti maaliskuussa Nurmijärven kunnanjohtajana ja Olli Naukkarinen vappuna Järvenpään kaupunginjohtajana. Arto Lindberg on toiminut Tuusulan pormestarina runsaan vuoden.

Kolmikko korostaa elinkeinoelämän merkitystä työpaikkojen ja verotulojen tuojina. He lupaavat olla entistä aktiivisempia yritysten suuntaan ja kuulostella yrittäjien tarpeita.

Lindberg löytää eniten parannettavaa kunnan palveluasenteesta ja kaavoituksesta.

– Palvelu on saatava sujuvammaksi etenkin luvituksiin ja kaavoitukseen liittyvissä asioissa, Lindberg linjaa.

Järvenpää haluaa menestyviä klustereita

Järvenpään kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen

Nämä asiat parantuvat Järvenpään yrityspalveluissa, lupaa kaupunjohtaja Olli Naukkarinen. Katso video klikkaamalla kuvaa.

Naukkarinen korostaa, että elinkeinoelämän järjestelmällinen kehittäminen vaatii vahvaa tietopohjaa. Tätä varten Järvenpään kaupunki aikoo luoda itselleen asiakashallintajärjestelmän.

– Haluamme tunnistaa toimialat, joissa Järvenpäällä on parhaat menestymisen mahdollisuudet. Näin saamme klustereita, joita kaupunki voi auttaa kehittymään.

Naukkarisen mielestä on kuitenkin tärkeää, että kaupunki pysyttäytyy mahdollistajan roolissa.

– Emme aio jatkossakaan tuputtaa yrityksille neuvoja. Usein paras apu on, että kaupunki pysyy pois tieltä, Naukkarinen sanoo.

Nurmijärvellä palvelu yhdeltä luukulta

Mäkelän mukaan Nurmijärvellä on siirrytty yhden luukun palveluihin ja kehitetty kunnan sisäisiä prosesseja siten, että vaikkapa kaavoitukseen ja maankäyttöön liittyvät asiat käsitellään yhden pöydän ääressä.

– Näin tonttikaupat ja tonttien käyttötarkoituksen muutokset voidaan käsitellä nopeasti, Mäkelä sanoo.

Hän huomauttaa kuitenkin, että kunnan toimintaan liittyy väistämättä byrokratiaa. Hallinnolliset prosessit on vietävä läpi lakipykälien mukaan.

– Esimerkiksi lautakuntakäsittelyt ja valitusajat vievät väkisinkin oman aikansa, Mäkelä sanoo.

Tonttipula vaivaa Tuusulassa

Tuusula on ollut viime vuosina otsikoissa kunnallispoliittisten kiistojen vuoksi. Lindberg ei kuitenkaan usko, että kielteinen julkisuus olisi vaikuttanut vetovoimaan yritysten silmissä.

– Sen sijaan tonttipula on antanut meistä hieman kummallisen kuvan, että emme olisi sujuva kumppani yrityksille, Lindberg sanoo.

Hänen mukaansa Kellokoskella ja Jokelassa yritystontteja on kohtalaisen hyvin saatavilla. Sen sijaan Hyrylässä ei ole nyt yhtään tonttia tarjolla.

Tilanteen helpottamiseksi Etelä-Tuusulassa on vireillä kolme kaavahanketta, jotka etenevät kuitenkin hitaasti. Kunnan tavoitteena on hankkia kaavoitettavat alueet omistukseensa ennen kaavaa. Raakamaan hinnasta käydään kuitenkin kovaa kädenvääntöä.

– Neuvottelut ovat monimutkaisia, sillä mukana on paljon yksityisiä maanomistajia.

Lindberg toivoo, että Hyrylän eteläpuolella sijaitsevan Sulan osa-asemakaava saadaan valtuuston päätettäväksi viimeistään ensi vuonna. Sen sijaan Helsinki-Vantaan pohjoispuolelle kaavailtu yritysalue tuskin toteutuu moneen vuoteen.

Järvenpää panostaa matkailuun

Järvenpäässä yritystontteja on Naukkarisen mukaan varsin hyvin saatavilla. Kaupungin suurin yritysalue Boogie nousee parhaillaan Lahden moottoritien varteen, jonne sijoittuu muun muassa Lidlin uusi jakelukeskus.

Iso teollinen investointi Järvenpäässä on Lujabetonin tuleva elementtitehdas. Naukkarinen korostaa, että teollisuuden ohella tarvitaan myös palveluja. Etenkin matkailussa on hänestä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia.

– Helsinki-Vantaalle on kaupungista vain 20 minuutin ajomatka. Tämä antaa erinomaisen mahdollisuuden saada ulkomaisia matkailijoita Tuusulanjärven kulttuurimaisemiin.

Nurmijärven valttikortti on nyt nopeasti kasvava Ilvesvuoren teollisuusalue valtatie 3:n kupeessa.

– Kehä I ja III alkavat olla täynnä. Se lisää vetovoimaa tälle alueelle, Mäkelä sanoo.


Katso video:

Nämä asiat paranevat Järvenpään yrityspalveluissa

Lue myös:

Yhdistys – tarvitsetko kesätyöntekijää?

Yleishyödyllinen yhdistys voi palkata nuoren työskentelemään esimerkiksi urheiluseuran tai kyläyhdistyksen kesätapahtumissa, somelähettilääksi, luonnonhoitotehtäviin tai vaikkapa seuralaiseksi senioreille. OP lahjoittaa yhdistykselle...
Edellinen artikkeli Startup-yrityksen syytä tehdä osakassopimus hyvissä ajoin Seuraava artikkeli A survey about Finnish working life to foreign employees, managers and students