Yrittäjät koronasulkujen korvauksista: Voi olla todella kallis kaksi viikkoa.

Yrittäjät koronasulkujen korvauksista: ”Voi olla todella kallis kaksi viikkoa”

Helsingin Yrittäjät toivoo keskustelua rokotejärjestyksestä, kun riskiryhmät on saatu rokotettua.

Tartuntatautilain muutosten voimaantulo nykyisessä muodossaan on pettymys pääkaupungin yrittäjille, sanoo Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala.

Muutos antaa viranomaisille mahdollisuuden rajoittaa myös yksityisten yritysten toimintaa.

– Laissa niputetaan yhteen erilaisia tiloja ja toimialoja, ikään kuin riski tartunnoille olisi niissä yhtäläinen. Siinä ei huomioida sitä mahdollisuutta, että yritys pystyy itse tekemään erityisjärjestelyjä tartuntariskin pienentämiseksi. Elinkeinonvapautta ei saisi rajoittaa enempää kuin se on välttämätöntä, Oksala sanoo.

– Toivoisin, että kaikki rajoitukset kohdennettaisiin mahdollisimman täsmällisesti. Silloin ne olisivat oikeudenmukaisempia ja niistä aiheutuva haitta mahdollisimman pieni.

Toinen pettymyksen aihe lakimuutoksessa on se, että yritys on oikeutettu korvauksiin vasta, jos tartuntatautilain perusteella tapahtunut elinkeinotoiminnan sulkeminen on kestänyt vähintään kaksi viikkoa.

– Se voi olla todella kallis kaksi viikkoa, Oksala sanoo.

– Keskustelu näyttää suorastaan hervottomalta.


Kauppalehti 22.2.2021

Helsingin seudun kauppakamarin
toimitusjohtaja Heikki Perälä
antaisi myös enemmän painoa
yritysten omille toimille

– Esimerkiksi viime vuonna hiihtokeskukset päättivät yhteisesti lopettaa kautensa ennenaikaisesti. Uskon, että tällä oli merkittävä rooli taudin etenemisen hidastumisessa, Perälä sanoo.

Nyt pääkaupunkiseudun yritykset ovat suuren epätietietoisuuden vallassa. Sitä lisää koronatilanteen ja tartuntalain muutoksen ohella eri tahojen julkinen eripura rahoitustoimista.

– Viime päivien keskustelu näyttää suorastaan hervottomalta. Viranomaisilta näyttää puuttuvan yhteinen punainen lanka siitä, mihin nyt pyritään. Levottomuuden ja epävarmuuden lietsonta on huono asia yritysten näkökulmasta, Perälä sanoo.

Perälä sanoo henkilökohtaisesti ymmärtävänsä pääkaupunkiseudulla tehtyjä päätöksiä esimerkiksi toisen asteen asteittaisesta palaamisesta lähiopetukseen.

– Siinä on yritystenkin intressi kyseessä. Etenkin ammatillisessa koulutuksessa pitäisi päästä näkemään, miten jokin asia tehdään. Asentaja, joka on nähnyt asennusta vain Teamsissa, ei ehkä ole se halutuin asentaja työmarkkinoilla, Perälä sanoo.

Helsingin seudun kauppakamarissa on tehty pika-arvioita viime kevään koronarajoituksista.

Lue myös

Perhevapaauudistus – mitkä ovat keskeiset muutokset?

Raskausvapaa Raskausvapaan kesto on sidottu sairausvakuutuslain mukaiseen raskausrahakauteen. Raskaana olevalla työntekijällä on oikeus 40 arkipäivän pituiseen yhdenjaksoiseen...

Lyhyesti lähdeverotuksesta – kaksinkertaisen verotuksen poistaminen

Asuinvaltioperiaatteen mukaan henkilöä (sekä luonnollinen että juridinen henkilö) verotetaan kaikista tuloistaan sekä varallisuudesta siinä valtiossa,...

Suomalainen työympäristö Rio de Janeirossa

Kaupunki avautuu hitaasti ja taistelee edelleen pandemiaa vastaan. On tärkeää pysyä valppaana ja noudattaa sosiaalisen etäisyyden sääntöjä...