Helsingin seudun kauppakamari, Korona-info, KauppakamariNYT

Yrityksen rahoitus koronatilanteessa

Kaikki suurimmat yrityksiä rahoittavat pankit ovat ilmoittaneet antavansa asiakaskohtaisesti lyhennysvapaita koronatilanteen takia. Mahdollista on hakea myös korotusta luotollisten tilien limitteihin. Ota yhteyttä aina ensin omaan pankkiisi.

Finnveran pikaohjeet yritykselle

Ota aina yhteys ensin omaan pankkiisi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Finnvera myöntää pankille luvan antaa lyhennysvapaata takaamiinsa lainoihin. Jos sinulla on lainaa suoraan Finnverasta, voit hakea kuuden kuukauden lyhennysvapaata sähköisellä hakemuksella sähköisessä asioinnissamme.

Jos tarvitset käyttöpääomaa, ole yhteydessä pankkiin. Finnvera mahdollistaa käyttöpääoman myöntämisen luotolle annettavalla takauksella. Pankki hoitaa takauksen hakemisen Finnverasta puolestasi.

Jos rahoitustarve on suurempi kuin 150 000 euroa, pankkisi ohjeistaa sinua tekemään hakemuksen myös Finnveraan.

Finnveran takaukset koronatilanteessa

Finnvera voi valtioneuvoston myöntämien lisävaltuuksien turvin kasvattaa rahoitustaan Pk-yrityksille 12 miljardia euroa. 

Koronan aiheuttamiin rahoitusongelmiin Finnveralla on käytössä seuraavat tuotteet. Näillä molemmilla takauksilla taataan pankkilainaa. Oma pankkisi hakee takauksen suoraan Finnverasta.

Alkutakaus

Alle kolme vuotta toimineille yrityksille 10 000 – 80 000 euroa.

Pk-takaus

Yli kolme vuotta toimineille yrityksille 10 000 – 120 000 euroa


Finnvera-takaus

Kun Alkutakaus tai Pk-takaus ei sovellu, voidaan Finnvera -takausta käyttää koronaviruksen aiheuttamien käyttöpääomatarpeiden rahoittamisessa. Neuvottele oman pankkisi tai vakuutusyhtiösi kanssa lainasta. Mikäli rahoitukseen tarvitaan Finnveran takaus, luoton myöntäjä ohjeistaa sinua hakemaan tarvittavan takauksen Finnverasta. Takaus on enintään 80 % luoton määrästä.


Business Finlandin liiketoiminnan kehitysrahoitus häiriötilanteissa

Business Finlandin häiriötilannerahoitus aukeaa yritysten haettavaksi torstaina 18.3.2020. Rahoitus on tarkoitettu Suomessa toimiville pk- ja midcap-yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta.

Rahoitus on vaiheistettu kahdeksi palveluksi:

1) Esiselvitysrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin. Rahoitus, jonka suuruus on enintään 10 000 euroa. Tällä rahoituksella yritys voi selvittää ja suunnitella itselleen uusia liiketoimintoja, korvaavia alihankintaketjuja ja tuotannon organisoimista koronan aiheuttamassa häiriötilanteessa ja sen jälkeen.

2) Kehittämisavustus liiketoiminnan häiriötilanteisiin. Rahoitus, jonka suuruus voi olla enintään 100 000 euroa. Tällä rahoituksella yritys voi toteuttaa niitä kehittämistoimenpiteitä, joita se on tunnistanut esiselvityksessä tai muuten omana toimintanaan ja jotka parantavat yrityksen mahdollisuuksia koronan aiheuttamassa häiriötilanteessa ja sen jälkeen. Toimenpiteiden tavoitteena tulee olla yritykselle uusia ratkaisuja tuotteisiin tai tuotantoon liittyen.

Rahoitus on de minimis -rahoitusta ja sen saaminen edellyttää, että yrityksen de minimis -kumulaatiossa on tilaa.

Mahdollisia toimialoja ovat muun muassa matkailu, matkailun oheispalvelut, luovat ja esittävät alat sekä kaikki toimialat, joiden alihankintaketjujen toimivuuteen koronavirustilanne on vaikuttanut tai vaikuttamassa. Rahoitusta ei voida myöntää maatalouden alkutuotannon eikä kalastuksen vesiviljelyn aloilla toimiville yrityksille eikä yksityisille elinkeinonharjoittajille. Rahoitus voidaan myöntää yritykselle kerran, poikkeustapauksessa useammin.

Rahoitusta haetaan Business Finlandin Asiointipalvelun kautta.

Lue myös

Vastuullinen liiketoiminta parantaa kannattavuutta 

Kestävä kehitys, kuten vihreä siirtymä, sosiaalisesti vastuulliset liiketoimintatavat ja kiertotalouteen perustuvat tuotteet tuovat liiketaloudellista hyötyä. Itseasiassa kestävän...

Lausunto: Valtion väyläverkoston investointiohjelma vuosille 2024-2031

Kauppakamari on antanut lausunnon Väylävirastolle valtion väyläverkon investointiohjelmasta vuosille 2024-2031.

Hallitusammattilaisen arki – mitä se on käytännössä?

Tällä hetkellä hallitusammattilaismarkkinoilla erittäin kysyttyjä osaamisalueita ovat kriisinhallintakyky, kokemus yrityksen kasvattamisesta kansainvälisillä markkinoilla sekä markkinointi. Aiempina vuosina...