Marko Silen on johtaja Helsingin seudun kauppakamarissa. Neuvontapalvelut.

Yli puolet yrityksistä raportoi samaa tietoa eri viranomaisille – digitaloushanketta kiihdytettävä

Yli puolet Helsingin seudun yrityksistä kertoo raportoivansa samaa tietoa eri viranomaisille, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin kyselystä. 89 prosenttia yrityksistä on sitä mieltä, että raportointi tulisi tehdä yhdellä kertaa yhdelle viranomaiselle, jolta muut viranomaiset hakisivat tarvittavan tietonsa. Yritysten toiveiden toteuttaminen edellyttäisi viranomaisten ns. digitaloushankkeen kiihdyttämistä ja rahoituksen varmistamista myös vuoden 2025 jälkeen, kirjoittaa Helsingin seudun kauppakamarin lakiasiainjohtaja ja yritysneuvontayksikön vetäjä Marko SIlén.
  • Helsingin seudun kauppakamari kysyi kesällä 2024 jäsenyrityksiltään, miten viranomaisraportointia voitaisiin keventää. Kyselyyn vastanneista 152 yrityksestä 58 prosenttia kertoi raportoivansa toistuvasti eri viranomaisille samaa tietoa samasta yrityksestä. Eniten yrityksiä työllistävät Tilastokeskuksen, verottajan, tullin, Finanssivalvonnan, rakennusalan ja tulorekisterin ilmoittamiset.
  • 89 prosenttia yrityksistä on sitä mieltä, että raportointi tulisi tehdä yhdellä kertaa yhdelle viranomaiselle, jolta muut viranomaiset hakisivat tarvittavan tietonsa. Useimmat yritysten kevennysehdotukset liittyivät verottajan ja Tilastokeskuksen raportoinnin vähentämiseen.
  • Verohallinto voisi yritysten mielestä olla taho, jolta muut viranomaiset hakisivat tietonsa. Tilinpäätös voitaisiin toimittaa verohallinnolle ns. rakenteisessa muodossa josta esimerkiksi Patentti- ja rekisterihallitus ja Tilastokeskus hakisivat tietonsa.
  • Yritysten toiveiden toteuttaminen edellyttäisi viranomaisten ns. Digitaloushankkeen (RealTime Economy) kiihdyttämistä ja rahoituksen varmistamista myös vuoden 2025 jälkeen.
  • Kyselyssä vastaajina olivat 152 Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyritystä ja se kohdistettiin jäsenyritysten taloushallinnon tehtävissä oleville. Vastaajat edustavat eri kokoisia ja eri toimialojen yrityksiä. Tiedot kerättiin 12.6.-8.7.2024. 

    Korjaus: Artikkelista näkyi muutaman minuutin vanhentunut versio, jossa oli Suhdannepulssia koskevat tiedot. Artikkeli korjattu 9.10. kello 8.20
Yritysten hallinnollisen taakan keventäminen

Lue Helsingin seudun kauppakamarin julkaisu yritysten hallinnollisesta taakasta alta.

Lue myös

Toimitusjohtajalta: Onhan yrityksesi tulevaisuudenkestävä?

Vastuullisuusraportointia vaaditaan pörssiyrityksiltä ja suurilta yrityksiltä. Koska suuryritys on raportointivastuussa koko arvoketjunsa vastuullisuudesta, se joutuu...

Toimitusjohtajalta: Tekoälyn käyttö on vielä harvojen harrastus

Kysyimme maaliskuussa Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksiltä, onko tekoäly todellisuudessa jo käytössä yrityksissä. Kyselyyn saatiin yli...

Osaajapula jatkuu – yritysten tekoälyosaamisessa myös vajetta

Rekrytointitarpeet ovat Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksissä useammin kasvussa kuin laskussa. Rekrytointitarpeet ovat vähentyneet vuoteen 2023 verrattuna....