Artikkelikuva

Kaupan tilanne Helsingin ytimessä yhä haastava

Helsingin ydinkeskustan vähittäiskaupan liikevaihto ei ole noussut koronapandemiaa edeltävälle tasolle. Ydinkeskustasta on kadonnut yli sata liikettä. Lue alta selvityksemme Helsingin seudun elinvoima 2023. Kaupan sekä majoitus- ja ravitsemisalan liiketoiminnan trendejä ydinkeskustassa, ulommalla keskustavyöhykkeellä ja Helsingin seudulla 2013-2023.
  • Vähittäiskaupan liikevaihto kasvoi Helsingin seudulla hieman nopeammin kuin koko maassa vuodesta 2013 vuoteen 2023. Ydinkeskustan alueella myynti laski jyrkästi vuonna 2020, mutta kääntyi sen jälkeen nousuun, joka jäi kuitenkin vaimeammaksi kuin koko seudulla.
  • Ydinkeskustan osuus koko Helsingin seudun vähittäiskaupan liikevaihdosta aleni jatkuvasti viime vuosikymmenen alkupuolelta asti.
  • Hotellien ja muun majoitustoiminnan liikevaihto romahti koronavuonna 2020 kaikkialla Helsingin seudulla.  Alan myynti alkoi elpyä vuonna 2021, ja vuonna 2023 hotellien liikevaihto nousi sekä keskustavyöhykkeillä että koko Helsingin seudulla suunnilleen vuoden 2019 tasolle.
  • Laajan keskusta-alueen osuus Helsingin seudun hotellien ja muiden majoitusliikkeiden liikevaihdosta on noin 60 prosenttia. Hotellialan painopiste on siirtynyt ajan kuluessa ulommaksi ydinkeskustasta.
  • Myös ravintoloiden liikevaihto laski jyrkästi koronan vuoksi, mutta vuonna 2023 ravintoloiden myynti ylitti jo edellisen vuosikymmenen loppuvuosien tason koko Helsingin seudulla. Ydinkeskustassa toimiala jäi vielä jälkeen aikaisemmasta huipputasosta.
  • Laaja keskusta-alue on Helsingin seudun ravintoloiden ja muun ravitsemistoiminnan vahva keskittymä, jonka osuus alan liikevaihdosta seudulla on lähes puolet. Viime vuosina toimiala on kasvanut enemmän ulommalla vyöhykkeellä kuin ydinkeskustassa.

Näin selvitys tehtiin

Helsingin seudun kauppakamarin selvitys perustuu Tilastokeskuksen lukuihin ja selvityksen teki Kaupunkitutkimus TA Oy. Helsingin ydinkeskustalla, Aleksin alueella tarkoitetaan postinumeroaluetta 00100. Ulompi keskustavyöhyke muodostuupostinumeroalueista 00102, 00120–00180, 00220, 00250, 00260, 00500, 00510, 00530, 00540, 00550 ja 00580. Helsingin seutu on 14 kunnan yhteistoiminta-alue, johon kuuluvatEspoo, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula, Vantaa ja Vihti.

Helsingin seudun elinvoima 2023

Kaupan sekä majoitus- ja ravitsemisalan liiketoiminnan trendejä ydinkeskustassa, ulommalla keskustavyöhykkeellä ja Helsingin seudulla 2013-2023.

Lue Helsingin seudun kauppakamarin selvitys alta

Lue myös

Ydinkeskustan kehittämisen opiskelijakilpailu ratkesi – voittajatyö on kunnianhimoinen kokonaisuus, mutta logistiikka jäi vaille huomiota 

Ytimessä-opiskelijakilpailu on päättynyt ja voittajatyö selvinnyt. Kilpailuun osallistui 23 opiskelijoista koostunutta...

Viikon kysymys: Mihin voin ilmoittaa kaupanesteistä?

Viikon kysymyksessä juristimme ja asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.

Opiskelijakilpailu etsii ratkaisuja ydinkeskustan elinvoiman vahvistamiseen – megatrendit auttavat hahmottamaan tulevaa

Kilpailuun osallistuville opiskelijoille vinkkejä ja neuvoja tarjonnut Aalto-yliopiston strategisen kaupunkisuunnittelun professori Raine...