Artikkelikuva

ATA carnet – passi tavaroillesi

ATA carnet -tulliasiakirjalla voidaan väliaikaisesti viedä kaupallisia tavaranäytteitä, ammatinharjoittamisvälineitä ja näyttelytavaroita tulli- ja verovapaasti sopimukseen liittyneisiin maihin korkeintaan yhden vuoden ajaksi. Kauppakamarit Suomessa myöntävät ATA carnet -tulliasiakirjoja.

Perussääntönä on, että ATA carnet on voimassa yhden vuoden. Sen aikana yritys voi viedä tavaroita useaan eri maahan useita eri kertoja samalla carnet’lla, ja palauttaa tavarat sujuvasti kotimaahan. ATA carnet’lle voidaan hakea jatkoaikaa, jonka saaminen riippuu vientimaan lainsäädännöstä ja ATA carnet’lla vietävien tuotteiden käytöstä. Maiden tulleilta on aina saatava tähän kirjallinen suostumus.

Jatko-carnet on anottava kauppakamarilta hyvissä ajoin ennen alkuperäisen ATA carnet’n voimassaoloajan päättymistä, jotta tavaroiden “siirto” vanhalta ATA carnet’lta uudelle ehditään suorittaa alkuperäisen ATA carnet’n voimassaoloaikana.

Muut asiakirjat ATA carnet’in lisäksi

ATA carnet ei korvaa viennin tai tuonnin yhteydessä mahdollisesti vaadittavia asiakirjoja ja lupia kuten ampuma-aseiden tuontilupia ja terveystodistuksia. ATA carnet’n haltijan on syytä myös vakuuttaa tavarat normaaliin tapaan, sillä ATA carnet ei korvaa myöskään tavaravakuutusta.

Vientisihteeri Anne Merisaari-Varis suojaratkaisuja toteuttavasta Temet Oy:stä on kokenut ATA carnen erinomaiseksi avuksi kansainvälisille messuille suunnattaessa.

– Japanilaiset suosittelivat meille ATA carnet’n käyttöä, kun päätimme osallistua messuille Japanissa. Tutustuin nettisivustoon ja rekisteröidyin www.atacarnet.fi -palveluun.

Soitin kauppakamariin ja sain opastusta. Sen jälkeen ATA carnet’n hakeminen sujuikin ongelmitta ja nopeasti, toteaa Merisaari-Varis.

Uusi ATA carnet kadonneen tilalle

Jos ATA carnet on tuhoutunut, kadonnut tai varastettu sillä vietyjen tavaroiden ollessa väliaikaisessa vientimaassa, kauppakamari laatii carnet’n haltijan pyynnöstä uuden carnet’n, jolla tavarat voidaan jälleenviedä väliaikaisesta vientimaasta ja kuljettaa edelleen seuraavaan maahan tai palauttaa kotimaahan. Carnet’n myöntänyt kauppakamari myöntää tässä tapauksessa carnet’n kaksoiskappaleen (duplicate).

Temet Oy:n tavaroiden vienti Japaniin ja tuonti takaisin Suomeen sujui ongelmitta, eikä jatkoaikaa eikä kaksoiskappaletta tällä kertaa tarvittu.

– Yhtiömme Korean edustajaa oli opastettu ATA carnet’n käytössä ennen matkaa, joten hän oli tietoinen mahdollisista ongelmista. ATA carnet’n hakeminen oli teknisesti helppoa, ja tullaus sujui jouhevasti.

Suosittelen ATA carnet’ta ehdottomasti muillekin yrityksille, sanoo Anne Merisaari-Varis.

Temet tarjoaa suojateknologian erityisosaamistaan asiakkaidensa käyttöön helpottamaan suojien suunnittelua ja rakentamista yhä toimivampien ja taloudellisempien suojaratkaisujen aikaansaamiseksi.

Lue myös

ATA carnet nopeuttaa tavaroiden väliaikaista vientiä

Paperiteollisuuden parissa toimiva PR Rolls tarvitsee asiakirjoja erityisesti silloin, kun tavaroita viedään Venäjälle, Australiaan ja Sveitsiin. Kallio...

Kehätie avaisi liikennesolmuja ja pienentäisi päästöjä

Hämeenlinnan väylältä aina Lahdentielle asti kulkeva Kehä IV on tiehanke, jota on sommiteltu pk-seudun karttapohjille jo vuosikymmenien ajan.

ATA carnet’lla nostolava-autot matkaavat Kanadaan ja tuulivoimalat huolletaan Norjassa

Janneniska Oy haki ensimmäisen ATA carnet’nsa vuonna 2013. Helppokäyttöinen asiakirja sujuvoittaa tullausmenettelyjä ja säästää aikaa ja rahaa.