Eurooppa Edellä: Kauppalehden Saksan kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen.

Eurooppa edellä -podcast: Oma linja on hyvä tuoda julki selkeästi

Julkisen talouden asiantuntijoiden mielestä lyöttäytyminen nuukailevaan leiriin ei välttämättä ollut huono ratkaisu. Suomen liittymistä kahdeksan EU-maan laatimaan ”nuukailukirjeeseen” on arvosteltu kitkerästi. Hallitusta ja erityisesti valtiovarainministeri Annika Saarikkoa (kesk.) on moitittu menneiden yhteisvastuupeikkojen pelkäämisestä.

EU:n budjettisääntöjen väljentämistä ja yhteisvastuun lisäämistä puoltavien leiri on tulkinnut vähintään joka toisen eurooppalaisen puheenvuoron suoraksi moitteeksi Suomen hallitukselle.

Helsinkiin suunnattuja piikkejä on nähty niin EU:n komission edustajien kuin myös suurten jäsenmaiden, erityisesti Italian ja Ranskan kannanotoissa.

Julkisen talouden huippuasiantuntijat, valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Leena Mörttinen sekä työelämäprofessori Vesa Vihriälä, eivät tuoreessa Eurooppa edellä -podcastissa yhdy tähän kritiikkiin.

Kirje oli osa hyvää dialogia

– Ei se kahdeksan maan paperi ollut mitenkään aggressiivinen, Mörttinen korostaa. – Se oli osa hyvää dialogia. Kaikki eivät ole samassa laidassa. Yksimielisyyttä, joka tarvitaan päätösten tekemiseksi, kehitetään keskustellen, hän jatkaa.

Vihriälä painottaa, että Suomen kannattaa edelleen – suhtautua kriittisesti sellaiseen yhteisvastuun levittämiseen, jossa ei ole mitään ehtoja ja joka ei liity johonkin erityiseen eurooppalaiseen investointitarpeeseen.

Lue koko artikkeli ja kuuntele Eurooppa edellä -podcast:
Suomen lähtökohta EU:n budjettisääntökeskusteluun on moitittua parempi: Oma linja on hyvä tuoda julki selkeästi


Eurooppa edellä -podcast

Ohjelma tuotetaan yhteistyössä Elinkeinoelämän keskusliiton, Akavan, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton sekä Helsingin seudun kauppakamarin kanssa. Juontajana ja yhtenä keskustelijana toimii Kauppalehden pitkäaikainen Saksan kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen.

Kauppalehden ­uudistunut Eurooppa-podcast herättelee
­Suomen päättäjiä ­tekemään aktiivisempaa EU-politiikkaa.


Lue myös

Vastuullisuudesta versoo myös parempaa bisnestä

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä, muistuttaa vanha kansanviisaus. Se tuntuu olevan päivän sana myös yritysten vastuullisuusteoissa,...

EU:n komissiolta odotetaan lakiesitystä alustatyöntekijöiden asemasta

MÜNCHEN – Alustatyöntekijöiden asemasta on keskusteltu jo pitkään. Suomessa aihe nousi lööppeihin asti ja keskusteluun...

Eurooppa edellä -podcast: Yritykset etenevät ilmastonsuojelussa jo nopeammin kuin poliitikot

Ympäristöjärjestöt soittavat jo hälytyskelloja ja varoittavat, että YK:n ilmastokokous Skotlannin Glasgowssa...