Artikkelikuva

Iso-Britannian sopimukseton EU-ero on edelleen mahdollinen

Suomen Iso-Britannian suurlähettiläs Markku Keinänen puhui Helsingin seudun kauppakamarin valtuuskunnan kokouksessa alkuviikosta. Hän kehottaa yrityksiä seuraamaan neuvottelutilannetta kesäkuussa 2020.

Iso-Britannian sopimukseton EU-ero on edelleen mahdollinen, suurlähettiläs Markku Keinänen totesi valtuuskunnan kokouksessa.

Suurlähettiläs Keinänen arvioi, että tulee olemaan erittäin haasteellista saada sovittua riittävän kattava vapaakauppasopimus EU:n ja Iso-Britannian välille kymmenessä kuukaudessa. EU neuvotteli Kanadan kanssa neljä vuotta vapaakauppasopimuksesta, vaikka useimmista asioista oli jo lähtökohtatilanteessa yksimielisyys.

– Brittien kanssa näin ei ole. Sopimukseton EU-ero tarkoittaisi sitä, että niistä asioista, joista ei ole sovittu vapaakauppasopimuksessa, Iso-Britanniaa kohdeltaisiin, kuten mitä tahansa EU:n ulkopuolista maata, muistuttaa Keinänen.

– Neuvotteluille voitaisiin EU:n puolelta antaa jatkoaikaa, mutta Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson on jo ilmoittanut, ettei sitä tulla hakemaan.

Markku Keinänen kehottaa yrityksiä seuraamaan neuvottelutilannetta kesäkuussa 2020.

– Jos silloin ei ole sovittu jatkoajasta neuvotteluille, kasvaa sopimuksettoman eron mahdollisuus. Pääministeri Johnsonilla on vaalivoittonsa jälkeen erittäin vahva mandaatti maassaan viedä EU-ero läpi haluamallaan tavalla. Konservatiivit voivat enemmistöllään säätää haluamansa lainsäädännön parlamentissa. Vaalitulos osoitti myös selvästi brittien halun saada ratkaisu viimein aikaan EU-suhteessa ja tätä Johnson tulee vahvasti toteuttamaan, arvioi Keinänen.

Lue myös

Päivitetty 29.2.2024: Ukrainan sodan vaikutukset yrityksiin

Olemme koonneet pakotteisiin liittyvää tietoa, tietolähteitä ja toimintaohjeita tähän artikkeliin. Venäjän aloitettua täysimittaisen hyökkäyssodan ja...

Myyntijohdon vastuu kasvaa – käytännön vinkkejä modernin myynnin johtamiseen

Olin puhumassa aiheesta vuoden 2023 Nordic Sales Enablement –tapahtumassa, jossa paikalla oli isojen suomalaisten yritysten...

Yritykset uskovat EU:n elpymistoimien virkistävän vientiä

– Puheet EU:n elpymistoimien tärkeydestä Suomen viennin kannalta eivät ole tuulesta temmattuja, arvioi Keskuskauppakamarin johtaja...