Artikkelikuva

Iso-Britannian sopimukseton EU-ero on edelleen mahdollinen

Suomen Iso-Britannian suurlähettiläs Markku Keinänen puhui Helsingin seudun kauppakamarin valtuuskunnan kokouksessa alkuviikosta. Hän kehottaa yrityksiä seuraamaan neuvottelutilannetta kesäkuussa 2020.

Iso-Britannian sopimukseton EU-ero on edelleen mahdollinen, suurlähettiläs Markku Keinänen totesi valtuuskunnan kokouksessa.

Suurlähettiläs Keinänen arvioi, että tulee olemaan erittäin haasteellista saada sovittua riittävän kattava vapaakauppasopimus EU:n ja Iso-Britannian välille kymmenessä kuukaudessa. EU neuvotteli Kanadan kanssa neljä vuotta vapaakauppasopimuksesta, vaikka useimmista asioista oli jo lähtökohtatilanteessa yksimielisyys.

– Brittien kanssa näin ei ole. Sopimukseton EU-ero tarkoittaisi sitä, että niistä asioista, joista ei ole sovittu vapaakauppasopimuksessa, Iso-Britanniaa kohdeltaisiin, kuten mitä tahansa EU:n ulkopuolista maata, muistuttaa Keinänen.

– Neuvotteluille voitaisiin EU:n puolelta antaa jatkoaikaa, mutta Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson on jo ilmoittanut, ettei sitä tulla hakemaan.

Markku Keinänen kehottaa yrityksiä seuraamaan neuvottelutilannetta kesäkuussa 2020.

– Jos silloin ei ole sovittu jatkoajasta neuvotteluille, kasvaa sopimuksettoman eron mahdollisuus. Pääministeri Johnsonilla on vaalivoittonsa jälkeen erittäin vahva mandaatti maassaan viedä EU-ero läpi haluamallaan tavalla. Konservatiivit voivat enemmistöllään säätää haluamansa lainsäädännön parlamentissa. Vaalitulos osoitti myös selvästi brittien halun saada ratkaisu viimein aikaan EU-suhteessa ja tätä Johnson tulee vahvasti toteuttamaan, arvioi Keinänen.

Lue myös

Brexit ja tavaroiden vaatimustenmukaisuus viennissä

Tässä jutussa on listattu vaatimuksia, joita joulukuun alun tilanteen mukaan tulee huomioida tavaroiden viennissä Isoon-Britanniaan eli Englantiin,...

Brexit ja verotus

Ero unionista tarkoittaa, että Iso-Britannia eroaa samalla myös kaikista unionin tekemistä kansainvälisistä sopimuksista. Verotuksen kannalta merkittävimmät muutokset...

Brexitin vaikutuksista kaupankäyntiin 1.1.2021 alkaen

1.1.2021 alkaen EU:sta Isoon-Britanniaan vietäviä tavaroita kohdellaan mahdollisesta vapaakauppasopimuksesta huolimatta vientitavaroina, mikä edellyttää yrityksiltä uusien käytäntöjen omaksumista....