Talon katolla on aurinkokeräimet. Kauppakamarilehti on vastuullisuuden ytimessä.

Kauppakamarilehti: Vastuullisuus yritysten liiketoiminnan ytimessä

Kauppakamarilehti on vastuullisuuden ytimessä. Rakentaminen on toimiala, jossa ympäristövastuullisuus on noussut vauhdilla alan toimijoiden agendalle. Ympäristöasioista on tehty myös menestyvää liiketoimintaa, josta hyvänä esimerkkinä ovat muun muassa biopolttoaineet.

”Nyt ei ole enää kyse ympäristöosastojen tekemistä erillisistä asioita, vaan ympäristövastuu on osana yritysten strategista johtamista Skanskan ympäristöpäällikkö”, sanoo Hanna-Maija Tikka.

UPM:llä on tehty kymmenen vuoden aikana merkittäviä säästöjä energian ja vedenkulutuksessa sekä jätemäärien vähentämisessä, UPM:n vastuullisuusjohtaja Sami Lundgren kertoo. Yhtiö on ottanut käyttöön Biofore-strategian vuonna 2009.

Lue Vihreä siirtymä vaatii mukaan kaikki arvoketjun toimijat


Espoolainen yritys Ecosir Grup on edelläkävijä jätehuollossa ja heidän huippuosaamiselle on paljon kysyntää etenkin Aasiassa. Kotimaassa Ecosirillä on vahva jalansija terveydenhuollossa ja asuinalueiden kierrätysratkaisuissa. Lue toimitusjohtaja Mauri Leposen 30 vuoden huolellisen pohjatyön tuloksista artikkelista Espoolaisyritys näyttää tietä tulevaisuuden jätehuoltoon


Arto Sivosen kolumnissa paneudutaan kolonialismiin ja maailmanparantamiseen ja siihen mitä siitä on seurannut. Yrityksillä ja kolonialismilla on pitkä yhteinen historia, mutta firmat voivat olla mukana myös kolonialismin vastaisessa taistelussa.

Lue kolumni Kolonialismin uusi aikakausi on täällä: tällä kertaa tuhoa tehdään maailmanparantamisen nimissä


Miten työpaikan monimuotoisuutta voidaan edistää yrityksen arjessa? Monimuotoisuudesta hyötyvät kaikki. Startup Refugees-verkoston toiminnanjohtaja Elisa Vepsäläinen painottaa, että tarve työyhteisöjen monimuotoisuuden lisäämiselle on ilmeinen Suomessa.

Lue Kauppakamarilehden teemajutusta lisää Työpaikan monimuotoisuudesta hyötyvät kaikki


Edelläkävijäyritykset ovat tehneet ympäristöasioista menestyvää liiketoimintaa. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat muun muassa biopolttoaineet. Ympäristöasiat ovat siirtyneet bisneksen ytimeen. Climate Leadership Coalitionin toimitusjohtaja Tuuli Kaskisen on vaikea kuvitella yritysjohtajaa, joka ei näitä asioita tunnistaisi ja ottaisi huomioon.

Henkilökuvassa Tuuli Kaskinen Ilmastoasiat siirtyivät marginaalista bisneksen ytimeen


Vastuullisuus haastaa yrityksiä ja se näkyy yhä useampien yritysten arvoissa. Kauppakamarilehden pääkirjoituksessa todetaan, että vastuullisuus ei ole vain haaste, vaan se voi olla myös kilpailukeino ja tilaisuus erottua muista.

Lue Pia Pakarisen pääkirjoitus Sijoittajat, asiakkaat ja työntekijät odottavat yrityksiltä vastuullisuutta


Europarlamentaarikko Heidi Hautalan mukaan sekä suurten että pienten yritysten kannattaa varautua lainsäädännön voimaantuloon ja olla perillä tuotteidensa ja palvelujensa arvoketjuissa piilevistä ihmisoikeus- ja ympäristöriskeistä.

Lue kolumni Vapaaehtoisuuteen pohjautuva yritysvastuu on pian historiaa


Helsingin seudun kauppakamari ja Enterprise Europe Network -yksikkö tarjoavat kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen liittyvää neuvontaa ja tukea. Kestävän kehityksen palveluihimme kuuluu viestintää, koulutusta, yritysmatchmaking-tilaisuuksia, teematilaisuuksia ja rahoitusneuvontaa kestävän kehityksen hankkeisiin liittyen.

Enterprise Europe Networkin palvelut pysyvät jatkossakin maksuttomina kaikille suomalaisille pk-yrityksille.

Syksyn ja talven aikana tulemme kertomaan tarkemmin kestävän kehityksen palveluistamme. Palveluita alkaa luotsata uusi vastuullisuusasiantuntijamme Outi Toivanen-Visti. Lue lisää


Miten vastuullisuus määrittää suomalaisyritysten toimintaa? Mitä kestävä kehitys tarkoittaa? Ihmisten hyvinvointia maapallon kantokyvyn rajoissa. Katso Kate Raworthin kehittämästä kestävyysdonitsi-mallista asiaa havainnollisesti.

Näin vastuullisuus määrittää suomalaisyritysten toimintaa


Kauppakamarilehti ilmestyy verkkolehtenä neljä kertaa vuodessa

Lisää vastuullisuudesta, vihreästä siirtymästä, ilmastonmutoksen torjunnasta, hiilineuraliudesta ja ympäristöasioista voi lukea Kauppakamarilehdestä.

Luethan sinäkin Kauppakamarilehteä?

Lue myös

Vastuullinen liiketoiminta parantaa kannattavuutta 

Kestävä kehitys, kuten vihreä siirtymä, sosiaalisesti vastuulliset liiketoimintatavat ja kiertotalouteen perustuvat tuotteet tuovat liiketaloudellista hyötyä. Itseasiassa kestävän...

Vastuullisuudesta versoo myös parempaa bisnestä

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä, muistuttaa vanha kansanviisaus. Se tuntuu olevan päivän sana myös yritysten vastuullisuusteoissa,...

Ovatko vastuullisuusasiat jo hallussa?

Millaista vastuullisuustyötä suomalaiset yritykset tekevät parhaillaan? Entä millaisia vastuullisuuteen liittyviä suunnitelmia yrityksillä on?