Romanialainen maisema.

Romania – ratkaisukeskeiset suomalaiset yritykset menestyvät markkinoilla

Romaniaa ja sen tarjoamia lukuisia liiketoimintamahdollisuuksia ei tunneta Suomessa. Maassa toimii muutamia suomalaisia yrityksiä. Vuonna 2021 vienti Suomesta Romaniaan oli noin 165 miljoonaa euroa ja tuonti Romaniasta Suomeen noin 307 miljoonaa euroa.

– Romania tarjoaa useita liiketoimintamahdollisuuksia, mutta pohjatyöt on tehtävä hyvin. Verkostoja on jaksettava rakentaa kärsivällisesti, ja on ymmärrettävä, että asioiden eteneminen vie aikaa. Luotettava yhteistyökumppani on ensiarvoisen tärkeä. Edustusto avaa ovia, järjestää vierailuja ja auttaa yrityksiä. Romaniaan kannattaa tulla, ja edustustoon kannattaa olla yhteydessä, toteaa Suomen Romanian suurlähettiläs Marjut Akola.

Koulutettu työvoima, nopeat tietoliikenneyhteydet ja alhaiset liiketoimintakustannukset verrattuna muihin EU-maihin ovat yritysten saatavilla. Romanian keskeinen sijainti, hyvät liikenneyhteydet ja 19 miljoonan asukkaan kasvavat markkinat houkuttelevat yrityksiä maahan. Mustameri on väylä länteen ja itään. Romanian Constantasta pääsee Puolan Gdanskiin monella eri tavalla. Romanialaiset ovat tunnettuja tekniikan osaajia. Ranska ja englanti kuuluvat kielivalikoimaan yhä useammin. ICT-osaajat ja pankkien työntekijät kilpailuttavat yrityksiä. Liiketoimintakulut ovat kasvussa. Tarjolla on suorittavan ja akateemisen tason väkeä. Työvoimapula alkaa kuitenkin näkyä vähitellen. Maakuntien välillä haetaan työntekijöitä. Hollantilaiset, puolalaiset ja turkkilaiset yritykset ovat investoineet maahan. Saksalaisten ja ranskalaisten yritysten investoinnit ovat suuntautuneet kulutustavara­markkinoille. Suomalaisilla yrityksillä on hyvä maine. Niissä työntekijöitä kohdellaan hyvin, ja työturvallisuudesta pidetään huolta.

Lue koko artikkeli Romania – ratkaisukeskeiset suomalaiset yritykset menestyvät markkinoilla

EU-katsaus 1/2023

Ruotsi johtaa puhetta EU:ssa erittäin vaativana aikana. Euroopassa on käynnissä sota ja sen heijastusvaikutukset ovat valtavat. Edellinen puheenjohtajamaa Tshekki luonnehti kauttaan ”sotapuheenjohtajuudeksi” ja samaa termiä on myös käyttänyt Ruotsin poliittinen johto nyt alkavasta kaudestaan.

Lue EU-katsaus 1/2023

Lue myös

Liiketoimintamahdollisuuksia Latinalaisesta Amerikasta

Brasilia – mahdollisuuksien maa Brasilia on maailman kahdeksanneksi suurin talous, ja pinta-alaltaan ja asukasluvultaan se on maailman...

Katse kohti Romaniaa, Sloveniaa, Bulgariaa, Kroatiaa ja markkinamahdollisuuksia

Romania tarjoaa markkinamahdollisuuksia uskottua enemmän Romaniaa, joka on suuri kasvumarkkina, ei vielä tunneta vielä kovin...

Afrikka – mahdollisuudet ja haasteet 2020 ja sen jälkeen

Afrikka, joka on maapallon toiseksi suurin ja toiseksi väkirikkain manner, on seuraava kasvumarkkina. Suomen maine on hyvä kaikkialla Afrikassa.