Artikkelikuva

Teknologia on ajanut Euroopan logistiikkasektorin keskelle rakennemurrosta

Kovaan sijoittajasuosioon nousseet logistiikkakiinteistöt elävät myllerryksen keskellä. Toisaalta sektoria muovaa isolla kädellä alati kiihtyvä verkkokauppa ja toisaalta uuden teknologian tuomat mahdollisuudet.

Tietoteknologia on tuonut varastoihin jo koneohjattuja järjestelmiä ja varastorobotit korvaavat ihmistyövoimaa tai toimivat sen tukena. Data-analytiikkaa voidaan käyttää viimeisen mailin kuljetuksien optimoimiseen. Itse pakkaukset ovat älykkäitä.

Drooneja käytetään vähintään valvonnassa ja huollossa. Tekoälyyn, lohkoketjuihin ja virtuaaliseen todellisuuteen pohjautuvat sovellukset luovat aivan uudenlaisia mahdollisuuksia.

Automaatio on logistiikkakiinteistön ykkösasia

Aberdeen Standard Investmentsin ja globaalin tutkimuslaitos Transport Intelligencen vuoden 2019 kyselytutkimus osoittaa, että Euroopan logistiikkasektorilla on meneillään voimakas rakenteellinen murros. Tutkimukseen otti osaa yli 120 jakeluketjuista vastaavaa johtajaa 29 eri Euroopan maasta.

Aberdeen Standard Investmentsin tutkimuksen mukaan yli puolet logistiikka-alan yhtiöistä on jo investoinut data-analytiikan hyödyntämiseen ja lähes kolmannes käyttää jo tänä päivänä IoT-ratkaisuja eli esineiden internetiin pohjautuvaa teknologiaa.

Kysely osoitti myös, että noin neljännes toimijoista on investoinut varastojen automaatioon ja yli 40 prosenttia aikoo investoida siihen tulevaisuudessa.

Uutta logistiikkakiinteistöä harkittaessa automaatio on ehdoton ykkösasia.

Sijoittajien kannattaa seurata muutoksia tarkasti, sillä teknologian kasvava hyödyntäminen voi vaikuttaa myös siihen, minkä tyyppisiä kiinteistöjä ja millaisilla sijainneilla logistiikkayritykset tarvitsevat.
Yksi asia kuitenkin näyttää varmalta: niitä tarvitaan, ja yhä enemmän.

Peräti 40 prosenttia eurooppalaisista logistiikkatoimijoista oli sitä mieltä, että pula moderneista ja tehokkaista logistiikkakiinteistöistä jarruttaa heidän liiketoimintansa kasvattamista.

 

Business Arena Helsinki -tapahtuma

Kaupunkilogistiikasta ja monista muista kiinteistöalaan liittyvästä aiheista keskustellaan Business Arena Helsinki -tapahtumassa  4.2.2020 Messukeskuksessa. Tutustu tapahtumaan »

Oletko kiinnostunut kumppanuudesta?

 


Lue myös:

Helsingin hotellibuumi: Globaali matkailutrendi kasvun pohjana

Helsingin hotellibuumi: Globaali matkailutrendi kasvun pohjana

Lue myös

Päivitetty 28.6.2024: Ukrainan sodan vaikutukset yrityksiin

Olemme koonneet pakotteisiin liittyvää tietoa, tietolähteitä ja toimintaohjeita tähän artikkeliin. Venäjän aloitettua täysimittaisen hyökkäyssodan ja...

Myyntijohdon vastuu kasvaa – käytännön vinkkejä modernin myynnin johtamiseen

Olin puhumassa aiheesta vuoden 2023 Nordic Sales Enablement –tapahtumassa, jossa paikalla oli isojen suomalaisten yritysten...

Katse kohti Romaniaa, Sloveniaa, Bulgariaa, Kroatiaa ja markkinamahdollisuuksia

Romania tarjoaa markkinamahdollisuuksia uskottua enemmän Romaniaa, joka on suuri kasvumarkkina, ei vielä tunneta vielä kovin...