Artikkelikuva

Töissä ollaan töissä

Yhdenvertaisuustyön tuloksena kaikki voivat työpaikallasi keskittyä töiden tekemiseen.

Aloitin tammikuussa työt yhdysvaltalaisessa Johns Hopkinsin huippuyliopistossa. Sain pitkän listan kursseja suoritettavaksi, lomakkeita täytettäväksi ja lyhenteitä opeteltavaksi. Pakollisiin kursseihin kuuluivat sekä yliopiston esittelykurssi ja häirinnänvastainen kurssi. Jälkimmäiseen arvioitiin menevän noin puoli työpäivää.

Johdantokurssi alkoi kertomalla, että yliopistossa on kehitetty esimerkiksi veden klooripuhdistus, hoito mehiläisenpistoon, sydäniskuri ja muovihansikkaiden käyttö leikkauksissa. Häirinnänvastaisen kurssin alussa muistutettiin näistä huippusaavutuksista ja sanottiin virke, joka pysäytti:

Jotta voimme tehdä maailmanluokan asioita, meidän on varmistettava, että kaikki voivat keskittyä tekemään parhaansa tässä yhteisössä.

Yhdenvertaisuuden edistäminen ja häirinnän vähentäminen työpaikoilla on sekä oikein että lain tuoma velvoite. Mutta kuten yliopiston esimerkki osoittaa, se on myös edellytys sille, että voimme tehdä uskomattoman hienoja asioita, tehokkaammin ja tuloksellisemmin. Se antaa mahdollisuuden tehdä hyvää työtä. Sillä jos työntekijä joutuu varomaan, mitä kertoo elämästään työkavereille tai jos työnhakija empii yrityksen suhtautumista omaan elämään, paljon osaamista, keskittymistä ja hyviä ideoita menee harakoille. Tai suoremmin: kilpailijalle.

Monimuotoisuus on hiukan kuin mikä tahansa innovaatiotoiminta. Hyödyt syntyvät vain, jos kulttuuri sallii näkemysten ja elämien erilaisuuksia. Teot ja kulttuuri ratkaisevat. Vakavasti otettu yhdenvertaisuustyö tuo myös hankauksia, väärinymmärryksiä ja uusia vaatimuksia. Mutta samaan aikaan se nostaa pintaan uusia ja piilossa olleita tapoja korjata tuotteita ja palveluja, auttaa tunnistamaan uusia asiakkaita ja palvelutarpeita ja luo edellytykset tehdä parempaa tulosta, koska työntekijät voivat tuoda kaiken osaamisensa ja kokemuksensa yhteiseen ongelmanratkaisuun.

Kyse on isoista ja pienistä asioista eikä työ tule koskaan valmiiksi.
Tässä muutama asia, joilla voit jo tällä viikolla tehdä ihmeiden tekemiselle tilaa:

  • Puhu yhdenvertaisuudesta ja erilaisista ihmisistä elämässäsi työpaikalla. Rohkeus luo rohkeutta.
  • Kutsu kesälomien jälkeen työpaikalle vieraaksi asiantuntija vähemmistöstä, jota yrityksenne ei nyt tavoita. Suhtautukaa asiaan ammatillisena koulutuksena, ei asennevalistuksena.
  • Katso, onko työpaikkasi viestintämateriaaleissa monenlaisia ihmisiä tekemässä monenlaisia asioita. Jos ei ole, ehdota muutosta.
  • Kun kuulet työkaverilta jotakin yllättävää, osta itsellesi aikaa toistamalla mitä kuulit ja pyydä kertomaan lisää. Tämä ei ole helppoa, jos olet toiminnan ihminen. Siksi voit harjoitella tätä vaikka kotipiirissä.
  • Kiitä työkaveria julkisesti rohkeudesta olla oma itsensä. Palkitse yhdenvertaisuustyöstä muiden edessä. Mutta korjaa työkaveria ajattelemattomuudesta kahden kesken. Kasvojen menettäminen on harvoin, jos koskaan, tehokas tapa vakuuttaa ihminen muuttamaan käytöstään.

Yhdenvertaisuudessa työpaikalla ei ole kyse ideologiasta. Kyse on tavasta tehdä työtä paremmin ja luoda edellytykset jokaiselle olla hyvä työssään ja arvostettu yhteisön jäsen. Riippumatta kuulutko enemmistöön tai vähemmistöön, voit tehdä paljon joka päivä.

Yhdenvertaisuustyötä ei tehdä heille, vaan meille. Meille kaikille. Kun työpaikalla monimuotoisuuteen kiinnitetään huomiota, työntekijöistä ja asiakkaista paljastuu enemmän puolia kuin aikaisemmin, löydämme uusia yhteyksiä työkavereidemme elämään ja pärjäämme paremmin.


Tommi Laitio (@tommilaitio) työskentelee Bloomberg Public Innovation Fellow´na Johns Hopkinsin yliopistossa. Laitio kutsuttiin Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtajan tehtävästä ensimmäisenä maailmassa kahdeksi vuodeksi julkisen sektorin johtajille tarkoitettiin residenssiin. Laitio tutkii yliopistossa julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin kumppanuuksia julkisen tilan kehittämisessä.

Lue myös

Ydinkeskustan kehittämisen opiskelijakilpailu ratkesi – voittajatyö on kunnianhimoinen kokonaisuus, mutta logistiikka jäi vaille huomiota 

Ytimessä-opiskelijakilpailu on päättynyt ja voittajatyö selvinnyt. Kilpailuun osallistui 23 opiskelijoista koostunutta...

Opiskelijakilpailu etsii ratkaisuja ydinkeskustan elinvoiman vahvistamiseen – megatrendit auttavat hahmottamaan tulevaa

Kilpailuun osallistuville opiskelijoille vinkkejä ja neuvoja tarjonnut Aalto-yliopiston strategisen kaupunkisuunnittelun professori Raine...

Kilpailuetua kansainvälisestä työyhteisöstä 

”Meillä on valtava huoli siitä, miten tässä maassa riittää osaajia ja työntekijöitä ylläpitämään elinvoimaisuutta ja hyvinvointia tulevaisuudessa”,...