Artikkelikuva

Veroasiantuntija auttaa jäsenyrityksiä

Mika Olli työskentelee Helsingin seudun kauppakamarin veroasiantuntijana. Pitkä kokemus yritysverotuksesta ”pöydän molemmilla puolilla” mahdollistaa toimivan yhteistyön asiantuntijan ja jäsenyritysten välillä.

Veroasiantuntija Mika Olli työskenteli ennen kauppakamaria viisi vuotta Konserniverokeskuksessa (KOVE) siirtohintatarkastajana ja sitä ennen yli 20 vuotta globaalisti toimivien konepajakonsernien palveluksessa veroasiantuntijana, välittömän ja välillisen verotuksen parissa.

– Minulla on pitkä työkokemus konsernitason verosuunnittelusta sekä yritysjärjestelyistä, ulkomaisten projektitoimitusten verotuksesta ja kiinteistä toimipaikoista. Veroasiantuntijana olen laatinut vastineita, valituksia ja ennakkoratkaisuhakemuksia sekä osallistunut siirtohintadokumenttien laatimiseen. Lisäksi olen ollut mukana lukuisissa eri verolajien verotarkastuksissa sekä asiakkaan edustajana että verotarkastajana, Mika Olli kertoo.

Pitkä ja monipuolinen kokemus

Mika Ollin pitkä työkokemus yritysverotuksesta konepajateollisuudessa, verotarkastustehtävät KOVEn siirtohintayksikössä sekä osallistuminen KOVEn syvennettyyn asiakasyhteistyöhön ovat olleet mielenkiintoisia työtehtäviä. Ollin mukaan KOVE oli hyvä paikka oppia uutta verottajan näkökulmasta; verrattuna siihenastiseen työskentelyyn veronmaksajan puolella.

– KOVEssa ollessa kaipasin kuitenkin enemmän aktiivista toimintaa ja asiakaskontakteja sekä laaja-alaisempia tehtäviä. Kun tilaisuus tarjoutui, kiinnostuin kauppakamarin veroasiantuntijan paikasta ja tehtävä vaikutti heti omalta. Aloitin veroasiantuntijana toukokuun alussa 2018 ja olen ollut samoissa tehtävissä siitä lähtien, Mika Olli summaa.

Mika Ollin monipuoliseen toimenkuvaan kuuluu veroneuvontaa, veroasioiden koulutusta ja edunvalvontaan osallistumista. Veroasiantuntijana hän antaa veroneuvontaa jäsenyrityksille pääosin erilaisissa yritysverotuksen kysymyksissä – sekä välittömän että välillisen verotuksen osalta – ja usein keskustelua käydään myös yrityksen voitonjakoon ja toisinaan myös yritystoiminnan strukturointiin liittyvistä asioista. Määrällisesti eniten kysymykset kohdistuvat kuitenkin arvonlisäverotukseen.

– Ulkomaille suuntautuvan liiketoiminnan verokysymykset ovat selkeästi lisääntyneet, mikä on hieno asia. Kysymyksiä on sekä EU:n alueelle että laajemminkin suuntautuvasta liiketoiminnasta ja tietenkin Brexitiin liittyen. Jonkin verran jäsenkunnasta on kyselty ja kommentoitu myös tulorekisteriin liittyviä asioita, Olli kertoo.

Edunvalvontaa monella tasolla

Edunvalvontaan osallistuminen tapahtuu veroasiantuntijan näkökulmasta monella tasolla. Se on jäsenyritysten kuuntelemista herkällä korvalla veroasioissa ja viestittämällä kuultuja terveisiä eteenpäin. Veroasiantuntija seuraa myös uutta lainsäädäntöä ja kommentoi tarvittaessa lakiesitysluonnoksia.

Kauppakamari on kumppanina Kasvupolku-tapahtumassa ja Mika Olli toimii tuomarina tapahtumaan kuuluvassa KasvuOpen -kilpailussa.

– Tehtävässäni tapaan kasvuhakuisia yrityksiä ja niiden edustajia. Kasvupolku on erinomainen keino saada yritystoimintaan ulkopuolista sparrausta. Alkavalle ja jo hetken aikaa toimineelle yritykselle se on hyvä keino hakea uutta energiaa toimintaan.

Neuvontaa ja verkostoitumista

Kauppakamarin jäsenet saavat aina neuvontaa muun muassa verotuksen, kirjanpidon, työsuhdeasioiden, yhtiö- ja sopimusoikeuden alalta ja lisäksi käytössä on laaja yhteistyöverkosto eri maiden kauppakamarien kanssa. Myös Enterprise Europe Network (EEN) on avuksi yritysten kansainvälistymiseen liittyvissä kysymyksissä.

– Kauppakamarin jäsentilaisuudet ovat erinomainen paikka verkostoitua. Toisinaan yrittäjä kaipaa luottamuksellista keskustelukumppania vero- yms. kysymyksissä, ja tällöinkin meiltä saa asiantuntija-apua, joka auttaa eteenpäin, Mika Olli muistuttaa.

Mika Olli haluaa edelleen kehittyä työssään ja tavoitteena on olla entistä parempi veroasiantuntija.

– Viihdyn työssäni jäsenyritysten veroneuvonnassa, sillä tämä on aitiopaikka pysyä selvillä siitä, mitkä veroasiat ovat yrityksissä ajankohtaisia. Jaan omia kokemuksia ja kertynyttä tietoa mielelläni eteenpäin jäsenyrityksille, Mika Olli kiteyttää.

Lue myös

Päivitetty 28.6.2024: Ukrainan sodan vaikutukset yrityksiin

Olemme koonneet pakotteisiin liittyvää tietoa, tietolähteitä ja toimintaohjeita tähän artikkeliin. Venäjän aloitettua täysimittaisen hyökkäyssodan ja...

Finnish AI Region EDIH: tekoälyn kärkihanke pk-yrityksille

Finnish AI Region EDIH-hankkeen tavoitteena on nopeuttaa ja laajentaa tekoälyn käyttöönottoa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä....

Viikon kysymys: Voinko vähentää lahjoituksen yritykseni verotuksessa?

Viikon kysymyksessä juristimme ja muut asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.