Artikkelikuva

Vietnamin kauppasopimus hyväksyttiin: "Voitto vientivetoiselle Suomelle"

EU:n ja Vietnamin välinen vapaakauppasopimus sai tänään (12.2) Euroopan parlamentin hyväksynnän äänin 401 puolesta 192 vastaan.

Kansainvälisen kaupan valiokunnassa sopimusta puolustaneen europarlamentaarikko Elsi Kataisen (kesk./Renew Europe) mukaan tulos on voitto vientivetoiselle Suomelle.

Tullimaksujen ja muiden kaupanesteiden poistumisen myötä EU:n ja Vietnamin välisen kaupan on arvioitu kasvavan jopa 50 prosentilla.

– Sopimus avaa suomalaisille yrityksille ovet yli 90 miljoonan kuluttajan markkinoille. Sopimus synnyttää mahdollisuuden vientivalttiemme koneiden ja paperin lisäksi myös esimerkiksi ruokaviennin kasvattamiseen, kun korkeat tullit poistuvat, Katainen kommentoi Strasbourgin täysistunnosta.

Vietnamin ihmisoikeustilanne

Kauppasopimuksen hyväksyminen ei ollut europarlamentissa läpihuutojuttu. Vietnamin heikko ihmisoikeustilanne sai monen mepin painamaan salissa punaista.

Katainen näkee tilanteen toisin:

  • Tiivistyvä yhteistyö lisää mahdollisuuksia vaikuttaa maan demokratiakehitykseen ja ihmisoikeustilanteeseen. Kauppasopimukseen kirjattuja työnormeja ja ihmisoikeuksia koskevia velvoitteita tullaan seuraamaan.

EU:n ja Vietnamin välinen vapaakauppasopimus astuu voimaan EU-instituutioiden päätöksellä. Euroopan parlamentti hyväksyi täysistunnossa myös erillisen investointisuojasopimuksen, joka edellyttää vielä Suomen eduskunnan sekä muiden kansallisten parlamenttien hyväksyntää.

Lue myös

Neuvontapalvelut: Yhteenvetoa ja poimintoja yritysverotuksen viimeaikaisista muutoksista

Uuden hallitusohjelman kynnyksellä on hyvä hetki katsoa taaksepäin ja käydä läpi niitä veromuutoksia, joita on tehty edellisellä hallituskaudella.

Kansainväliset vapaakauppasopimukset apuna maailmalla

Kansainvälinen kauppajärjestelmä on myös muuttunut suuresti 20 viime vuoden aikana, ja erityisesti siirtymätalouksien maat ja kehitysmaat ovat...

Arpajaiset yrityksessä ja verotus

Arvonnan tulee olla julkisesti järjestetty. Arvontaan voi osallistua periaatteessa kuka tahansa eikä osallistujien määrää ole rajattu. Jos...