Artikkelikuva

Ajankohtaiskatsaus pakotteisiin – Mitä yrityksen on hyvä tietää juuri nyt?

Venäjän hyökkäys Ukrainaan muovasi nopeasti yritysten toimintakenttää. Pakotteet ovat saaneet uutta painoarvoa ja niitä valvotaan entistä tiukemmin. EU ja Yhdysvallat ovat vuoden aikana useita kertoja lisänneet erilaisia pakotteita ja sama tahti jatkuu. Helsingin seudun kauppakamari on järjestänyt pakotteita käsitteleviä webinaareja jäsenyritysten tiedon tarpeen tueksi. Mitä yrityksen on hyvä tietää pakotteista juuri nyt?

Ukrainassa käynnissä oleva sota on johtanut ennennäkemättömiin pakotteisiin Venäjää kohtaan. Venäjä on vastatoimena käynnistänyt elinkeinoelämään kohdistuvia operaatiota, joilla se pyrkii välttämään pakotteet ja saamaan kiellettyjä tuotteita haltuunsa. Yritysten on pidettävä itsensä tietoisena pakotteista ja Venäjän toiminnasta, jolla pakotteita yritetään kiertää. Pakotteiden rikkomisesta kiinni jäänyt yritys on pulassa, eikä se tehokkaasti pysty vetoamaan tietämättömyyteen.

Webinaarista ajankohtaista tietoa 

30.5. järjestetyssä maksuttomassa webinaarissa Aleksi Pursiainen kansainvälisen kaupan sääntelyyn erikoistunut lakimies ja Suomen johtavan trade compliance -konsultointitoimiston Solid Plan Consulting Oy:n perustaja, käsitteli muun muassa seuraavia kysymyksiä:

  • Pakotteet ja vientivalvonta: Mihin maailma on menossa?
  • Venäjä-pakotteet ja exit: Vaatimukset, luvat ja poikkeukset EU-sääntelyssä
  • Venäjä-pakotteet: Pakotteiden kiertämisen torjuminen
  • Pakotteiden rikkominen käytännössä: Tuoreita tapausesimerkkejä

Esityksessään Pursiainen selvittää esimerkiksi miten yrityksen Venäjän liiketoiminnot myydään asianmukaisella tavalla. Aikaa ulkoministeriön luvan saamiseen on tämän hetken lainsäädännön mukaan syyskuun 2023 loppuun asti. Väittääkseen hankaluudet yrityksen on tunnettava tässä esityksessä kerrottuja tietoja. 

Pursiainen on aiemmin toiminut muun muassa Nokia-konsernin lakiasioiden Head of Trade Compliance –tehtävässä ja ulkoministeriön oikeuspalvelun pakotetoiminnon päällikkönä. Hänen kirjoittamansa Kansainväliset pakotteet ja vientivalvonta (Alma Talent, 2021) on ensimmäinen suomenkielinen kattava yleisesitys alaan liittyvästä sääntelystä, viranomaiskäytänteistä ja compliance -menettelyistä.

Katso 30.5.2023 tilaisuuden tallenne tästä

Lue myös

Vaisalan kansainväliset osaajat varmistavat kilpailukyvyn 

Henkilöstön monimuotoisuuden lisääminen auttaa Vaisalaa pitämään paalupaikan globaaleilla markkinoilla. Suomessa jo asuvilla kansainvälisillä osaajilla on tässä tärkeä rooli.

Neuvontapalvelut: Asiakkaan maksuongelmista aiheutuneet luottotappiot

Maailman tilanne muuttuu koko ajan. Kaikilla yrityksillä ja perheillä ei mene taloudellisesti hyvin. Jäävätkö laskunne maksamatta?

Viikon kysymys: Mitä tulee tehdä, kun toistaiseksi voimassa olevan lomautuksen arvioitu kesto tulee täyteen?

Olemme muutosneuvotteluiden seurauksena lomauttaneet yhden työntekijöistämme toistaiseksi. Työntekijälle annetun lomautusilmoituksen mukaan...