Apocalyptican huippusellistit maailmalla – ATA carnet helpottaa soitinten ja muiden tavaroiden väliaikaista vientiä maasta toiseen.

Apocalyptican huippusellistit maailmalla – ATA carnet helpottaa soitinten ja muiden tavaroiden väliaikaista vientiä maasta toiseen

Apocalyptica on helsinkiläinen yhtye, joka tuli tunnetuksi soittamalla Metallican musiikkia selloilla. Nykyisin yhtye soittaa useimmiten omia sävellyksiään. Huippusellistit ovat esiintyneet lähes kaikilla suurilla esiintymislavoilla Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

– ATA carnet -tulliasiakirjan hankkiminen on yksinkertaista ja nopeaa, joskin tavaroiden luettelointi on haastavin osa prosessia. Tavaroiden luettelointi kannattaa tehdä huolella, sillä samaa luetteloa käytetään koko vuoden ajan, toteaa Paavo Lötjönen Apocalypticasta.

Kun ATA carnet on haettu Helsingin seudun kauppakamarista, yhtyeen ja soitinten matka maailmalle voi alkaa.

– Sellot ja muut tavarat pakataan eri salkkuihin ja numeroidaan. Vuoden aikana teemme useita matkoja eri maihin. Aina emme kuitenkaan tarvitse samoja tavaroita turneillamme. Silloin voimme esittää tullille ne tavarat, jotka ovat mukanamme, ja tulli tekee vastaavat merkinnät ATA carnet’seen. Voimme matkustaa eri maihin eri tavarat mukanamme niin monta kertaa kuin haluamme vuoden aikana ja käyttää ainoastaan yhtä ja samaa asiakirjaa, Lötjönen kertoo.

– Joskus tullit tekevät tarkkoja pistokokeita, mutta niistäkin olemme selvinneet kommelluksitta. ATA carnet toimii hyvin maailmalla. Sujuva tavaroiden kuljetus maasta maahan on tärkeää myös meille muusikoille. Suosittelemme ATA carnet’n käyttöä,  Lötjönen jatkaa.

ATA carnet – kansainvälinen tulliasiakirja sujuvoittaa tavaroiden väliaikaista vientiä

ATA carnet on kansainvälinen tulliasiakirja, jonka avulla tavaroita voidaan viedä väliaikaisesti sopimukseen liittyneisiin maihin tulli- ja verovapaasti korkeintaan yhden vuoden ajaksi. Carnet’lle voidaan hakea myös jatkoaikaa useassa maassa.

ATA carnet’lla voidaan viedä kaupallisia tavaranäytteitä, ammatinharjoittamisvälineitä ja näyttely¬tavaroita. Esimerkkeinä voidaan mainita tietokoneet, työkalut, kuvauskalustot, soittimet, koneet, korut, vaatteet, lääketieteelliset laitteet ja taideteokset.

Osalähetykset mahdollisia käytettäessä ATA carnet’ta

Tavaraluettelo (Green List) on luettelo ATA carnet’een kattavista tuotteista ja laitteista. Listaan ei saa tehdä muutoksia, kun ATA carnet on myönnetty. Osalähetykset ovat mahdollisia. Jokaisen välilehden kääntöpuolella on sama tavaraluettelo kuin kansilehden kääntöpuolella.

ATA carnet’n käyttäjä voi halutessaan viedä väliaikaisesti vain osan ATA carnet’n tavaraluetteloon merkityistä tavaroista maasta toiseen tai palauttaa ATA carnet’lla viedyt tavarat useassa erässä kotimaahan. Silloin ATA carnet’n haltijan on jo hakiessaan ATA carnet’ta ilmoitettava kauppakamarille osakuljetuksista, jotta kauppakamari voi liittää ATA carnet’seen tarvittavan määrän välilehtiä.

ATA carnet’n käyttäjän tehtävänä on ilmoittaa tullille ja merkitä ATA carnet’n sivuille, mitkä tavaraluettelon positiot milloinkin kuljetetaan yli rajan. ATA carnet’n käyttäjän on oltava erityisen tarkkaavainen ja tarkistettava tullin merkinnät ennen poistumistaan tullista. Valitettavasti kaikki maat eivät hyväksy osalähetyksiä, joten asia on hyvä tarkistaa kauppakamarista.

Lisätietoja ATA carnet’sta ja Apocalypticasta.

KAUPPAKAMARI nyt -lehti

Juttu on julkaistu 17.9.2020 ilmestyneessä KAUPPAKAMARI nyt syyskuu -lehdessä.

Lue myös

Viikon kysymys: Mitkä maat hyväksyvät ATA carnet -tulliasiakirjan?

Muut asiantuntijamme ja juristimme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.

Saunarekka kuljetti Käärijän Euroviisuihin – väliaikaiseen vientiin hyödynnettiin ATA carnet’ia

Saunarekan viennissä käytettiin kauppakamareiden myöntämää ATA carnet’ia. ATA carnet on kansainvälinen...

ATA carnet nopeuttaa tavaroiden väliaikaista vientiä

Paperiteollisuuden parissa toimiva PR Rolls tarvitsee asiakirjoja erityisesti silloin, kun tavaroita viedään Venäjälle, Australiaan ja Sveitsiin. Kallio...