Artikkelikuva

ATA carnet nopeuttaa tavaroiden väliaikaista vientiä

Kansainvälinen tulliasiakirja ATA carnet auttaa yrityksiä viemään tavaroita tulli- ja verovapaasti maailmalle. Pinnoitus- ja koneistusyritys PR Rolls Oy:n toimistopäällikkö Susanne Kallio kertoo miten tulliasiakirja on hyödyttänyt heitä.

Paperiteollisuuden parissa toimiva PR Rolls tarvitsee asiakirjoja erityisesti silloin, kun tavaroita viedään Venäjälle, Australiaan ja Sveitsiin. Kallio pitää palvelua erittäin hyödyllisenä, sillä tullimuodollisuudet hoituvat palvelun avulla huomattavasti helpommin.

– ATA carnet tunnetaan maailmalla jo hyvin, ja siksi tavaroiden väliaikainen vienti on nopeaa myös korona-aikana. Kohdemaan tullimuodollisuudet saattavat usein olla melko monimutkaisia, mutta ATA carnet auttaa siinä. Homma sujuu näin paljon vaivattomammin, sanoo Kallio.

Kallion mukaan hakeminen on melko yksinkertaista, vaikka maiden omat säännöt aiheuttavat välillä pientä päänvaivaa. Siksi on tärkeää tutustua eri maiden sääntöihin huolella.

– Esimerkiksi ensimmäistä kertaa Venäjälle lähtevän kannattaa varautua siihen, että hakuprosessi voi tuottaa hieman lisätyötä. Venäjällä on omat maakohtaiset sääntönsä, Kallio sanoo.

– Venäjä vaatii tavaraluettelon venäjänkielisen käännöksen sekä kuvat tavaroista. Kuvat on hyvä numeroida ja tekstit käännättää venäjäksi, Kallio muistuttaa.

PR Rolls Oy on suomalainen, globaalisti toimiva yritys. Paperiteollisuuden kehittyessä myös me olemme kehittyneet huippuluokkaan sellu- ja paperitehtaille tehtävissä kenttäkoneistuksissa, -pinnoituksissa, -mittauksissa, nopeudennostoissa sekä telojen valmistuksessa ja modernisoinnissa.


Mikä on ATA carnet?

ATA carnet on kansainvälinen tulliasiakirja, joka avulla tavaroita voidaan viedä sopimukseen liittyneisiin maihin tulli- ja verovapaasti korkeintaan yhden vuoden ajaksi. Joissain maissa ATA carnet’n voimassaoloaikaan voidaan anoa lisäaikaa. Silloin yritys kääntyy tullin puoleen lähtö- ja kohdemaassa.

ATA carnet’lla voidaan väliaikaisesti viedä kaupallisia tavaranäytteitä, ammatinharjoittamisvälineitä ja näyttelytavaroita. Esimerkkeinä voidaan mainita tietokoneet, työkalut, kuvauskalustot, soittimet, koneet, korut, vaatteet, lääketieteelliset laitteet ja taideteokset. ATA carnet’ta ei voida käyttää, kun tavaroita viedään jalostettaviksi tai korjattaviksi tai kun viedään tavaraa, joka kulutetaan matkan aikana tai jaetaan asiakkaille.

ATA carnet myönnetään yritykselle tai yhdistykselle, jolla on Y-tunnus ja jonka toimipaikka on Suomessa.

Sivustolla www.atacarnet.fi rekisteröidytään käyttäjäksi. Hakemus tehdään sähköisesti ja paikallinen kauppakamari käsittelee sen. Hakemuksen yhteydessä yrityksen luottotiedot tarkistetaan. Jos yrityksellä on julkisia maksuhäiriöitä, voidaan ATA carnet myöntää takuutalletusta vastaan (puolet tavaran arvosta). ATA carnet lunastusmaksu riippuu tavaroiden arvosta ja käytävien maiden määrästä. Sen lisäksi yritys tallettaa pantin.

Kauppakamarit antavat hakumenettelystä lisätietoja tarvittaessa.
Lisätietoja palvelusta löytyy ATA carnet – passi tavaroillesi väliaikaiseen vientiin

ATA CARNET -tulliasiakirja. Passport for your goods. Väliaikaiseen vientiin.

Lue myös

Arvioimme: pääkaupunkiseudulla lopetti viime vuonna ennätysmäärä yrityksiä

Suomessa lopetti arviolta 31 000 yritystä viime vuonna. Pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) lopettaneita yrityksiä...

Saunarekka kuljetti Käärijän Euroviisuihin – väliaikaiseen vientiin hyödynnettiin ATA carnet’ia

Saunarekan viennissä käytettiin kauppakamareiden myöntämää ATA carnet’ia. ATA carnet on kansainvälinen...

Kehätie avaisi liikennesolmuja ja pienentäisi päästöjä

Hämeenlinnan väylältä aina Lahdentielle asti kulkeva Kehä IV on tiehanke, jota on sommiteltu pk-seudun karttapohjille jo vuosikymmenien ajan.