EEX Oy Tapio Peltonen on EEX:n perustaja ja toimitusjohtaja.

EEX Oy:n Tapio Peltonen: Eväät uuteen nousuun löytyvät muualta kuin kulmahuoneesta

Startup-yrittäjän mielestä koronakriisin jälkeistä nousua pohtivan yritysjohtajan on kuunneltava entistä herkemmällä korvalla omaa henkilöstöä, asiakkaita ja kumppaneita.

Koronaepidemia vaikuttaa kaikkien yritysten toimintaan, mutta moni startup-yrittäjä on tottunut elämään jo ennestään jatkuvassa kriisissä ja epävarmuudessa. Näin sanoo EEX Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Tapio Peltonen, jonka yritys kasvattaa isoihin yrityksiin yrittäjämäistä kulttuuria ja johtajia.

– Startupeilla on haasteita ja epävarmuustekijöitä riittää. Aina ei välttämättä osaa arvioida edes puolen vuoden päähän, mitä markkinassa tapahtuu. Isojen yritysten johtajat voivat oppia yrittäjiltä paljon rohkeutta ja tekemisen meininkiä, Peltonen toteaa.

Monilla perinteisillä ja suhteellisen vakaillakin toimialoilla tilanne on nyt sama. Peltosen mielestä yrityksiä on tuettava taloudellisesti välittömän kriisin yli.

Tukea tarvitsevat etenkin ne yritykset, jotka eivät voi harjoittaa liiketoimintaansa viranomaispäätöksellä.

– Samaan aikaan on kuitenkin katsottava jo kriisin yli, miten liiketoimintaa lähdetään kehittämään. Se tarkoittaa syvällistä itsetutkiskelua yrityksissä ja organisaatioissa.

Peltosen tavoin varmasti moni muukin toimitusjohtaja miettii nyt, miten yrityksen strategia säädetään koronakriisin jälkeiseen aikaan. Mikä auttaisi näissä pohdinnoissa?

– Startup-guru Steve Blank sanoi osuvasti, että on lähdettävä ulos talosta. Ratkaisut eivät löydy omasta konttorista, vaan johtajan on jalkauduttava oman porukkansa keskelle ja kuunneltava eri tasoilla ja erityisesti asiakaspäässä, mitä asioista ajatellaan.

– Myös keskustelu asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa on erittäin tärkeää. Ylipäätään kannattaa kuunnella erilaisia ihmisiä ja hakea näin uudenlaisia ajatuksia.

Paljon hyödyntämätöntä potentiaalia

Peltosen mukaan koronakriisi mullistaa perinteisiä liiketoimintamalleja ja nopeuttaa muutoksia, jotka olisi pitänyt muutenkin toteuttaa Suomessa ja maailmalla. Digitalisaation vauhdittuminen ja etätyön räjähdysmäinen kasvu ovat tästä hyviä esimerkkejä.

Peltosen mielestä vaikeasta tilanteesta huolimatta Suomella on mahdollisuus tulla kriisistä entistä vahvempana ulos.

– Meillä on huikeasti potentiaalia, jota ei ole vielä hyödynnetty. Asiat pitää kuitenkin tehdä, sillä uudistuminen ei tapahdu itsestään.

Uuden kasvun eväisiin Peltonen laskee Suomessa hyvän koulutustason ja teknologisen osaamisen. Kansainvälisestä kaupasta riippuvaisella maalla on hyvät yhteydet eri puolille maailmaa. Tarvittaviin investointeihinkin saa nyt rahaa matalilla koroilla.

Sekin on Peltosen mielestä iso etu, että Suomi on yksi maailman turvallisimmista ja avoimimmista maista, jossa on puhdas ilma. Koronakriisin myötä väljyyskin on kääntynyt kilpailuvaltiksi.

– Näillä eväillä voisimme vetää maailmalta tänne huippuosaajia, jos oikeasti haluamme.

Lue myös

Johtajuuden Naiskamari: Vetovoimaa kaupunkikeskustoihin

Johtajuuden Naiskamari on kaksi kertaa vuodessa järjestettävä johtajille ja johtajiksi aikoville naisille suunnattu vaikuttamis- ja verkostoitumistapahtuma. Mielenkiintoiset...

Innovoi kuin startup – Case KONE WORX

Tilaisuus tarjoaa konkreettisia oppeja startup-maailmasta ja keskustelua siitä, miten korporaatio taipuu uusien ketterien toimintamallien edessä. Luvassa on...

Seitsemän yrityskommenttia exit-strategiasta

Olemme julkaisseet seitsemän yritysjohtajan kommentit eri toimialoilta liittyen exit-strategiaan liittyvistä rakentavista ja uutta kasvua viitoittavista näkemyksistä.