Yritysturvallisuuden asiantuntija Panu Vesterinen, Helsingin seudun kauppakamari.

Estä yritysvakoilu – uusi ohje yrityksille urkinnan estämiseen

Helsingin seudun kauppakamari on laatinut yritysten käyttöön tiiviin ohjepaketin yritysvakoilun estämiseksi. Jututus, urkinta ja vakoilu – ohjeesta löytyy käytännön neuvoja vakoiluun varautumiseksi.

Yritysvakoilu 2021 -selvityksen vastauksista nousi esiin se, että yritykset kaipaavat ohjeita ja neuvoja yritysvakoiluun varautumiseen. Julkista tietoa yritysvakoilusta tai siihen varautumisesta ei ole paljoakaan ole saatavilla.

– Siksi päätimme laatia ohjeen siitä, miten tunnistaa tietojen urkkimista ja miten tilanteissa voi toimia. Tällaista opasta ei ennen ole ollut vapaasti saatavilla. Samat neuvot pätevät, oli sitten kyseessä vakoilu tai varkautta valmisteleva rikollinen. Tavallinen rikollinenkin tarvitsee tietoa, vaikka petoksen toteuttamiseen. Yrityksen on hyvä osata suojata tietoaan myös ’tavalliselta’ tuntuvan kanssakäymisen yhteydessä, asiantuntija Panu Vesterinen Helsingin seudun kauppakamarista muistuttaa.

Vesterinen kertoo, että uusi ohje on kolmen sivun mittainen ja siinä käydään läpi erilaisia tapoja jututtaa ihmisiä ja urkkia samalla tietoa. Ohjeessa kerrotaan myös miksi ihmiset lankeavat lipsauttamaan tietoa, jota ei saisi paljastaa.

– Ammattimainen jututtaja tuntee psykologiaa ja osaa hyödyntää keskustelukumppanissaan huomaamiaan heikkouksia. Milloin hän imartelee ja milloin taas ymmärtää kohdettaan, aina vaihdellen keskustelukumppanin mukaan. Pyrkimyksenä on saada hänet laskemaan suojauksiaan ja tuntemaan olonsa hyväksi. Silloin on todennäköistä, että jututettava paljastaa, tahtomattaan tai jopa tarkoituksella, työnantajan asioita, joita ei tulisi paljastaa ulkopuolisille, Vesterinen kuvailee.

Ohje keskittyy ihmisen vuorovaikutukseen keskusteluissa. Urkintakeskusteluja voidaan käydä puhelimessa, kasvokkain, sähköpostilla tai muulla viestintäsovelluksella.

– On hyvä ymmärtää, että näissä keskusteluissa saatuja yrityksen tietoja voidaan käyttää hyväksi kybervakoilussa. Muutoin ohjeessa ei käsitellä kybervakoilua tai teknistä vakoilua. Opas sopii kaikenkokoisille yrityksille ja kaikille toimialoille. Sitä voi suoraan jakaa työntekijöille ja yhteistyökumppaneille tai käyttää sitä koulutuksen pohjana, Vesterinen kertoo.

Yritysturvallisuus: Pidä yritystiedot turvassa -ohje

Katso ja kuuntele asiantuntijan parhaat vinkit, siitä miten voit varautua urkkimiseen.


Kauppakamarin julkaisut ja selvitykset

Oppaan voi ladata osoitteesta https://helsinki.chamber.fi/tapahtumat-ja-koulutukset/kamarin-spesiaalit/yritysturvallisuus/#5412a5c5

Lue myös

Chambercast: Uhkia ja torjuntaa-Arkipäiväinen vakoilu ja laiton tiedonhankinta

Chambercastin Uhkia ja torjuntaa -jaksot käsittelevät yritysturvallisuuden teemoja. Asiantuntijamme Panu Vesterinen haastattelee alan konkareita aiheen eri näkökulmista.

Uusi tietomurto-opas organisaatioille julkaistu

Digi- ja väestötietovirasto on julkaissut Suomi.fi-verkkopalveluun sähköisen oppaan tietomurron tai tietovuodon kohteeksi joutuneelle organisaatiolle. Nyt julkaistu opas...