Sininen sähköinen digitausta.

Finnish AI Region EDIH: tekoälyn kärkihanke pk-yrityksille

Finnish AI Region EDIH (FAIR) on yksi Digitalinen Eurooppa –rahoitusohjelman osarahoittamista innovaatiokeskuksista Suomessa. FAIR tarjoaa yrityksille asiantuntijuutta tekoälyn, laajennetun todellisuuden, suurteholaskennan ja kyberturvallisuuden saralla. FAIR on Euroopan komission, Business Finlandin ja Helsingin kaupungin Innovaatiorahaston, Uudenmaan liiton ja suuryrityskumppaneiden rahoittama hanke.

Finnish AI Region EDIH-hankkeen tavoitteena on nopeuttaa ja laajentaa tekoälyn käyttöönottoa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. FAIR tarjoaa maksuttomia palveluita, jotka tukevat pk-yritysten digitaalista ja vihreää muutosta.

Palveluihin kuuluvat muun muassa:

 • nopean prototyypin suunnittelu,
 • rakennetun ympäristön kiihdyttämöpalvelut,
 • asiantuntijuus tekoälyn, suurteholaskennan, laajennetun todellisuuden ja kyberturvallisuuden alueilla.

Digitaalinen Eurooppa -rahoitusohjelma

Digitaalinen Eurooppa on ohjelmakaudella 2021–2027 alkanut Euroopan komission hallinnoima rahoitusohjelma, joka tukee digitaalisten valmiuksien kehittämistä ja teknologioiden käyttöönottoa avustusten ja hankintojen kautta. Ohjelma keskittyy digiteknologian laajamittaisen käytön edistämiseen ja pyrkii vahvistamaan Euroopan digitaalista kapasiteettia sekä mahdollistamaan digitaalista ja vihreää siirtymää. Ohjelma rahoittaa hankkeita viidellä keskeisellä osa-alueella: suurteholaskenta, tekoäly, kyberturvallisuus, edistyneet digitaaliset taidot sekä digitaaliteknologian laajamittainen käyttö taloudessa ja yhteiskunnassa.

FAIR EDIH -yhteistyön hyödyt yrityksille

 1. Asiantuntijuus ja verkostoituminen
  FAIR auttaa yrityksiä luomaan yhteyksiä asiantuntijoihin, mentoreihin ja muihin yrityksiin. FAIRin puitteissa järjestetään esimerkiksi koulutustapahtumia ja kursseja. Tämä auttaa yrityksiä ratkaisemaan ongelmia, kehittämään uusia ideoita ja oppimaan uutta.
 2. Innovaatioprosessin tehostaminen
  FAIR auttaa yrityksiä nopeuttamaan innovaatioprosessiaan. Se tarjoaa yrityksille resursseja, kuten laboratorioita, prototyyppien rakentamista ja testausmahdollisuuksia, mikä voi lyhentää tuotekehitysaikaa.
 3. Rahoitusmahdollisuudet
  FAIR tukee yrityksiä rahoituksen varmistamisessa. Se tarjoaa tietoa, palveluja, tilaisuuksia ja rahoitusneuvontaa. Tämä voi auttaa yrityksiä kasvattamaan liiketoimintaansa ja investoimaan uusiin hankkeisiin.
 4. Markkinointi ja näkyvyys
  FAIR voi auttaa yrityksiä saamaan näkyvyyttä ja markkinoimaan tuotteitaan tai palveluitaan hyödyntämällä laajaa eurooppalaisten innovaatiokeskusten verkostoa ja muita sidosryhmäyhteyksiään, sekä omia viestintäkanaviaan. Järjestämme lisäksi tapahtumia, seminaareja ja konferensseja, joissa yritykset voivat esitellä osaamistaan ja liiketoimintaansa.
 5. Tutkimusyhteistyö
  FAIR mahdollistaa yhteistyön tutkimuslaitosten ja yliopistojen kanssa. Tämä voi johtaa uusiin innovaatioihin ja tuotekehitykseen.


Innovaatiotoimintaa tukevat organisaatiot, kuten Helsingin seudun kauppakamari ja Enterprise Europe Network mahdollistavat FAIR-toiminnan ulottumisen laajemmin yritysekosysteemiin. Yhteistyössä näiden sekä muiden vastaavien merkittävien toimijoiden kanssa FAIR EDIH pystyy tarjoamaan entistäkin laajemmat verkottumismahdollisuudet, rahoituksen varmistamisen ja yleisen innovaatiotoiminnan tuen yrityksille.

Ota yhteyttä
Yritykset voivat rekisteröityä FAIR:n toiminnan piiriin täyttämällä rekisteröitymislomakkeen innovaatiokeskuksen sivuilla sivuilla. Osallistu myös FAIR:n tapahtumiin ja tilaa uutiskirje.

Teksti:

Solja Sulkunen
projektipäällikkö FAIR EDIH
Helsingin kaupunki

Mikä ihmeen EDIH?

• Eurooppalaiset digitaaliset innovaatiohubit (European Digital Innovation Hubs, EDIH) ovat osa Euroopan unionin (EU) Digitaalinen Eurooppa -ohjelmaa. EDIH:it toimivat yhteiskunnallisina digi-investointeina ja pk-yritysten palvelukeskuksina.

• Niiden tavoitteena on saada uusia teknologioita nykyistä laajemmin ja nopeammin yritysten ja julkisten palveluiden käyttöön.

• EDIH:it ovat konsortioita, joiden pohja rakentuu olemassa olevista organisaatioista sekä sellaisesta toiminnasta, joka tukee konseptin mukaisia tavoitteita.

• EDIH:jä on yhteensä 136,
joista Suomessa toimii neljä:

Finnish AI Region (FAIR)
HealthHub Finland
Location Innovation Hub
Robocoast

Lue myös

Ambassador interviews: Austria and United Arab Emirates

Interview with His Excellency Herbert Pichler, the Ambassador of Austria to Finland What kind of impact has...

”Luovan tekoälyn mahdollisuudet ovat lähes rajattomat” – 57 % Helsingin seudun yrityksistä kertoo hyötyneensä tekoälyn käytöstä

57 prosenttia Helsingin seudun yrityksistä kertoo hyötyneensä tekoälyn käytöstä jonkin verran,...

Haaga-Helia julkaisi Tehoa tekoälystä pk-yrityksille! -yritysoppaan

Tutkimusten mukaan isot yritykset hyötyvät tekoälyteknologioista eniten, kun taas pienet ja keskisuuret yritykset kokevat tekoälyn...