Artikkelikuva

Hallituspartnerit ry:n ja kauppakamarin yhteistyöllä kootaan hallitusammattilaisia yhteen

Kuulen taustalla huilistin harjoittelevan, kun odottelen Musiikkitalon aulassa hallitusammattilainen Ilkka Wäckiä. Meidän on tarkoitus jutella Hallituspartnerit Helsinki ry:n toiminnasta.

Wäck on hallituspartnereita pääkaupunkiseudulla välittävässä organisaatiossa hallituksen puheenjohtajana. Haastateltavani on kiireinen erilaisissa luottamustoimissaan, ja aikaa meillä on tunti, koska Wäck on menossa seuraavaksi Musiikkitalon hallituksen kokoukseen.

Istuudumme ruokalaan lounaalle ja pääsemme nopeasti keskustelussamme vauhtiin. Wäck kertoo, että Hallituspartnerit ry on aktiivinen ja voimakkaasti kasvava yritysjohtajien verkosto. Toiminta alkoi vuonna 2011, ja vuoden 2019 loppuun mennessä jäseniä on arviolta 150 henkeä. Vuonna 2021 partnereita odotetaan olevan jo noin 250.

Helsingin seudun kauppakamari ja Hallituspartnerit ry ovat tiivistäneet yhteistyötään viime vuosina. Wäckin mukaan nämä organisaatiot sopivat hyvin yhteen, koska he eivät tavoittele ensisijaisesti taloudellista voittoa, vaan yhteistyötä ja yritystoiminnan kehittymistä.


– Mehän olemme vähän kuin sisko ja veli, luonnolliset ja luotettavat kumppanit toisillemme. Me myös täydennämme toisiamme, hän tiivistää yhteistyön perusteita ja luonnetta.

Hallituspartnerit toimivat välittäjäroolissa ja auttavat yrityksiä löytämään oikeanlaisia osaajia hallituksiinsa ja tällä tavalla kehittämään yritysten toimintaa.

Kauppakamarilla puolestaan on laaja jäsenverkostonsa, jonka kautta hallituspartnereille tarjoutuu mahdollisuus löytää sopivia ihmisiä jäseniksi ja viedä heitä oikeille hallituspaikoille.

– Kyse on siis ennen kaikkea ”matchmakerina” olemisesta, Wäck täsmentää.

Lisäksi Wäckin luotsaama organisaatio huolehtii siitä, että myös partnerit kehittyvät ja tulevat mukaan heidän järjestämiinsä tapahtumiin ja koulutuksiin sekä liittyvät sopiviin verkostoihin.

Tällaista organisaatioiden välistä yhteistyötä kaivataan, koska suomalaisten yrityselämässä toimivien vaikuttajien kiinnostus hallitustyötä kohtaan on lisääntynyt viime vuosien aikana.

Tämä näkyy monella tapaa: Aiheesta kiinnostuneet esimerkiksi kouluttautuvat ahkerasti Kauppakamarin Koulutuksen tarjoamilla HHJ-kursseilla. Syksyllä 2019 ylittyy 10 000 kurssin kävijä, ja HHJ-tutkinnon on suorittanut noin puolet koulutukseen osallistuneista. Hallituksen Puheenjohtajakurssin käyneitä on myös jo lähes tuhat henkeä. Lisäksi hallituspartnerit ry on välittänyt tähän mennessä valtakunnallisesti jo yli 2100 hallituspaikkaa ja yli 700 hallitusosaajaa.

Vaikka yritysten toimintaa avitettaisiin monella tapaa, oikeiden ihmisten etsiminen hallituspaikoille on vain yksi keino kehittää yritysten toimintaa.

Moni asia on kuulemma hyvin, mutta jotain meiltä suomalaisilta kuulemma puuttuu. Wäck sanoo, että kaivataan uskallusta tehdä enemmän asioita. Mietin, että tämän olen kuullut monen johtajan sanovan ennenkin. Rohkeuden puutetta tuodaan esille usein, kun keskustellaan kansainvälistymisestä ja yrittämisestä.

– Meidän ei pitäisi tyytyä siihen, että kaikki on hyvin, jos asiat toimivat. Jos emme kehity, me taannumme, hän sanoo.

Hallituspartnerit eivät aio taantua, ja heidän onnistumistaan mitataan organisaation sisällä koko ajan erilaisin mittarein.

– Seuraamme sitä, paljonko välitämme ihmisiä hallituspaikoille. Toki haluamme selvittää, miten tunnettuutemme kasvaa ja sitä, millainen merkitys työllämme on yritysten liiketoiminnalle ja näiden kehitykselle, Wäck kuvailee.

Tulokset Hallituspartnereiden toiminnasta antavat oikeanlaista osviittaa siihen, miten toimintaa kannattaa kehittää ja mihin suuntaan mennä hallitustyön kehittämisessä Suomessa.

– Selkeät faktat avaavat toimintamme tuloksia toisella tavalla kuin vain ”musta tuntuu” -arviointi, joka ei anna suuntaviivoja sille, mihin organisaation pitäisi suunnata oma potentiaalinsa, hän analysoi.

Hallituspartnereilla on käytössään myös erilaisia käytännön työkaluja hallitustoiminnan kehittämiseen, kuten omistaja–strategia-työkalu, jonka avulla voidaan havainnollistaa ja vahvistaa omistajuutta ja kehittää hallitustyötä.

Lisäksi Kauppakamarin KoulutusOnlinessa » on tarjolla Hallituspartnereiden videosarja: näkökulmia johtamiseen ja hallitustyöskentelyyn.

Kauppakamarikaupasta löytyy myös tiedot hallitustyöskentelyn sparrausworkshopista, joka on tehty yhteistyössä hallituspartnereiden kanssa.

Wäckin mukaan on tärkeää, että työkalujen ja koulutusten avulla jokainen löytää oman näkökulmansa työhön ja pääsee sisälle siihen, mikä tämän työn merkitys on hänelle itselleen ja muille.

– Olennaista on ymmärtää itse, mitä varten tätä työtä tekee ja sitten saada muut ymmärtämään. Jos ei ymmärrä omaa tilannettaan, on hankala lähteä kehittämään ja saada aikaan jotakin uutta, hän sanoo.

Kuka on Ilkka Wäck?

Hallituspartnerit ry:n ja kauppakamarin yhteistyöllä kootaan hallitusammattilaisia yhteen

  • Hallituspartnerit ry Helsingin hallituksen puheenjohtaja vuodesta 2018
  • toimii myös partnerina Faros & Com Oy:ssä,
    jossa aloitti vuonna 2009
  • pitkä ura erilaisten muutoshankkeiden läpiviemisessä ja
    liiketoimintavastuussa Iltalehdessä, AlmaMediassa, TeliaSonerassa ja Enirolla.
  • kokemusta kertynyt myös useista hallitusjäsenyyksistä eri toimialoilta. Wäck on hallituksen jäsen parhaillaan Hallituspartnereiden puheenjohtajuuden ohella
    Helsingin Musiikkitalo Oy:ssä a LVI Trio -konsernissa.

Hallituspartnerit ry Helsinki

Hallituspartnereiden toiminnan tarkoituksena on edistää pk-yritysten kilpailukykyä vahvistamalla ammattimaista hallitustyötä.

Hallituspartnerit Helsinki toteuttaa tätä tehtävää välittämällä yrityksiin kokeneita ja sitoutuneita hallitusjäseniä, kehittämällä jäsentensä hallitusosaamista ja tekemällä hallitustyön merkitystä tunnetuksi. Hallituspartnerit Helsinki ry on osa valtakunnallista Hallituspartnerit-verkostoa.

Lisätietoja» Hallituspartnerit ry:n toiminnasta.


PK-yrityksen hallitussparraus -workshop

Ilmoittaudu »


 

Lue myös:

Musiikkitalo on elämyksellisten asiakastapahtumien ammattilainen

Musiikkitalo on elämyksellisten asiakastapahtumien ammattilainen

Lue myös

Vastuullisuudesta versoo myös parempaa bisnestä

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä, muistuttaa vanha kansanviisaus. Se tuntuu olevan päivän sana myös yritysten vastuullisuusteoissa,...

Leena Saarinen: Oppiminen vie yhteiskuntaa – ja yhteiskunnassa – eteenpäin

HELBUS on vuonna 2012 perustettu yksityinen suomalainen kauppakorkeakoulu, jossa voi suorittaa englantilaisen yliopiston University of...

Kauppakamarin syyskausi käynnistyi

Uutuuskirjoja, koulutuksia, seminaareja – Kauppakamarin syyskausi starttasi Kauden avajaisten lämpimissä tunnelmissa perjantaina 26. elokuuta 2022.