Helsingin hallinto-oikeus: Helsingin uusi yleiskaava osittain lainvastainen

Kaupunginvaltuuston lokakuussa 2016 tekemä päätös sekä uudesta yleiskaavasta että Vartiosaaren osayleiskaavasta on Helsingin hallinto-oikeuden mukaan osittain lainvastainen.

Hallinto-oikeus kumosi yleiskaavan hyväksymistä koskevan päätöksen lainvastaisena siltä osin kuin se koski Länsiväylän, Turunväylän, Hämeenlinnanväylän ja Lahdenväylän bulevardisointia. Kauppakamarissa päätökseen ollaan tyytyväisiä, sillä kaupunkibulevardit heikentäisivät Helsingin keskusta-alueen saavutettavuutta sekä koko seudun liikennejärjestelmän sujuvuutta.

-Bulevardisointi olisi aiheuttanut ongelmia koko seudun liikennejärjestelmälle. Tästä syystä Helsinki ei voi päättää asiasta yksin,  sanoo kauppakamarin maankäyttö- ja liikenneasioiden päällikkö Tiina Pasuri.

Lisää asuntoja tiivistämällä olemassa olevia asuinalueita

Lisäksi kumottiin osittain bulevardeihin rajoittuvat asuinrakentamista koskevat kaavamerkinnät.

-Lisää asuntoja saadaan tiivistämällä jo olemassa olevia asuinalueita, mikä olisi myös kaupunkitaloudellisesti järkevää. Esimerkiksi purkavan lisärakentamisen helpottaminen toisi uusia mahdollisuuksia taloyhtiöille, joilla on merkittäviä saneeraushankkeita edessä, Pasuri sanoo.

Hänen mukaan tiivistämisen varaa olisi varmasti enemmänkin, mutta siitä päättäminen ei ole poliittisesti helppoa.

-Lisärakentaminen omalle asuinalueelle harvoin miellyttää jo olemassa olevia asukkaita.

Malmin lentokentälle saa rakentaa, Vartiosaareen ei

Hallinto-oikeus kumosi Vartiosaaren osayleiskaavan hyväksymistä koskevan päätöksen maakuntakaavan vastaisena. Päätöksen mukaan kulttuuriympäristöarvojen turvaamista ei ole voitu jättää vasta asemakaavoituksessa ratkaistavaksi.

Lisäksi hallinto-oikeus kumosi Hämeenlinnanväylän varrelta Keskuspuiston alueelle ja maakuntakaavan virkistysalueelle osoitetut uudet rakentamisalueet maakuntakaavan vastaisena. Hallinto-oikeuden mukaan yleiskaavan toteutuminen merkitsisi maakuntakaavassa osoitetun virkistysalueen laajaa supistumista.

Sen sijaan hallinto-oikeus hylkäsi Malmin lentokenttää ja Tuomarinkylän kartanon aluetta koskeneet valitukset.

Lue myös:

Toimiva liikennejärjestelmä on kuin verisuonisto

Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välillä kulkevaa Raide-Jokerin pikaraitiotietä on rakennettu kohta viisi kuukautta. 25 kilometrin mittainen pikaraitiolinja korvaa valmistuessaan Helsingin seudun vilkkaimmin liikennöidyn...

Edellinen artikkeli Itä-Uudenmaan kauppakamariyksikkö parantaa alueen elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä Seuraava artikkeli Saksa tarjoaa suomalaisyrityksille väylän kansainvälisille markkinoille