Helsingin Mylly toimitusjohtaja Niklas Kumlin. Helsingin Mylly on merkittävä kotimaisen viljan jalostaja. Yrityksellä on tuotantolaitokset Järvenpäässä, Vaasassa ja Närpiössä.

Helsingin Mylly – perheyritys hyvässä nosteessa

Helsingin Mylly on merkittävä kotimaisen viljan jalostaja. Yrityksellä on tuotantolaitokset Järvenpäässä, Vaasassa ja Närpiössä.

Helsingin Mylly Oy on Puhkin suvun omistama, suomalainen perheyritys. Suvulla on myllytoiminnassa pitkät perinteet: alun perin Virosta lähtöisin olevat Puhkit perustivat ensimmäisen myllynsä Viroon jo 1600-luvulla. Nyt Helsingin Mylly toimii Suomessa kolmella eri paikkakunnalla ja on merkittävä kotimaisen viljan jalostaja.

– Myllyalalla kuten kaikessa liiketoiminnassa erilaiset ajat vaihtelevat. Olimme aiemmin kauppakamarin jäseniä, mutta luovuimme jäsenyydestä kun talous oli tiukemmalla. Meille oli kuitenkin itsestään selvää, että liitymme kauppakamariin uudestaan kun ajat paranevat. Vaikka olemme eläneet poikkeuksellisen vaikeaa korona-aikaa, olemme onnistuneet pysymään budjetissa – ja olemme siinä jopa hieman edellä, toimitusjohtaja Niklas Kumlin sanoo.

Korona-aika kasvatti kysyntää

Korona-aika vauhditti kotimaisen viljan kuluttajakysyntää, ja ateria-, aamiais- ja leivontatuotteet löysivät tiensä kuluttajien ostoskärryihin. Koronapandemian alussa moni myös varasi kotiinsa ruokaa suurempia määriä, että välttyisi jatkuvalta kaupassa käymiseltä. Näin ollen volyymit vähittäiskaupassa moninkertaistuivat.

– Valmistamme suuren osan kotimaassa myydyistä kaura-, vehnä-, ja ruistuotteista. Tuotantolaitoksillamme onkin käynyt tänä keväänä melkoinen kiire. Työllistämme noin 100 henkilöä Suomessa. On hienoa, että suomalaiset ovat painottaneet ostoksissaan kotimaisia viljatuotteita – ja toivomme toki, että myös jatkossa valinnat tehdään kotimaisuus edellä. Vain siten Suomi saadaan nousuun koronakriisin jälkeen, Kumlin sanoo.

Kauppakamarille kiitosta

Kauppakamari saa Niklas Kumlinilta kiitosta. Hyvät ja laadukkaat koulutukset sekä laajemmat koulutuskokonaisuudet, hyödyllinen ja tärkeä kirjatuotanto sekä arvokkaat verkostoitumisen mahdollisuudet ovat perheyritykselle tärkeitä.

– Kauppakamarin jäsenyydestä on paljon iloa ja hyötyä. Kauppakamarin tarjoamat kansainväliset yhteydet ja verkostoitumisen mahdollisuudet ­– meillä ja maailmalla, ovat ensiluokkaisia. Kansainvälisyys on meille tärkeää. Helsingin Myllyllä on korkea vientiosuus; kolmannes tuotteistamme menee kansainvälisille markkinoille, Kumlin summaa.

Kaurabuumi jatkuu – mitä seuraavaksi?

Puhtaat raaka-aineet, myllärien vankka ammattitaito sekä nykyaikainen tekniikka ovat Helsingin Myllyn toiminnan kulmakiviä. Korkealaatuiset tuotteet tunnetaan myös Suomen rajojen ulkopuolella.

– Esimerkiksi kaura on ollut suuressa suosiossa viime vuosina meillä ja maailmalla. Viemme etenkin gluteenittomia- ja luomukauratuotteitamme jo lähes 50 maahan. Suomessa kauraleipä ohitti ruisleivän myynnin vuonna 2018. Kymmenisen vuotta sitten suomalaiset söivät kauraa vajaa kolme kiloa per henkilö / vuodessa, nyt lukema on jo seitsemän kiloa vuodessa, Kumlin kertoo.

Helsingin Mylly osasi ennakoida kaurabuumia hyvissä ajoin investoimalla omaan kauramyllyyn jo vuonna 1996.

– Toki perinteet kauramyllyn osalta ovat pidemmällä; Sörnäisissä 1950-60-luvuilla toiminut kauramylly oli lopetettu aiemmin, kun kauralle ei ollut niin suurta kysyntää, Kumlin muistuttaa.

Helsingin Myllyn Myllärin-tuotesarjassa on myös gluteenittomia tuotteita – ja niiden kysyntä on niin ikään tasaisessa kasvussa. Uusille tuotteille on kysyntää, ja Kumlin veikkaakin, että seuraava uusi hittivilja saattaisi olla ravintorikas ja maukas ohra.

– Kuluttajat kaipaavat erilaisia tuotteita ja laadukkaista raaka-aineista pystymme valmistamaan hyviä ja maukkaita tuotteita. Vaikka kansallisen huoltovarmuustilanteen ennustaminen on tällä hetkellä hyvin haastavaa, olemme varovaisen optimistisia – etenkin Suomen osalta – ja toki varaudumme haastavampiinkin aikoihin, Niklas Kumlin sanoo.

Helsingin Mylly Oy on merkittävä kotimaisen viljan jalostaja

Helsingin Mylly kehittää, markkinoi ja myy erilaisia viljatuotteita kuluttajille, ammattikeittiöille, leipomoille ja teollisuudelle. Lähellä kasvatettu, suomalainen vilja on Helsingin Myllyn perusraaka-aine, josta valmistetaan jauhoja, hiutaleita, puuroaineksia, myslejä, muroja ja ateria-aineksia Myllärin-tuotemerkillä. Yritys on erikoistunut gluteenittomiin kauratuotteisiin ja luomuun ja Helsingin Mylly onkin Suomen suurin luomuviljan jalostaja.

Lue myös

Kannanotto: Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitelma MAL 2023 -luonnos

Helsingin seudun kauppakamarin kannanottona esitetään seuraavaa: Yleistä MAL 2023 on strateginen...

Lausunto: Valtion väyläverkoston investointiohjelma vuosille 2024-2031

Kauppakamari on antanut lausunnon Väylävirastolle valtion väyläverkon investointiohjelmasta vuosille 2024-2031.

Visio 2050 julki: Helsingin seudusta Itämeren ykkösalue

Kattava kasvuvisio viidessä kuukaudessa ja kaupan päälle vielä lista konkreettisia toimia, joiden myötä tavoitteista voisi tulla myös...