Artikkelikuva

Kauppakamarit aloittavat yhteistyön Startup Refugeesin kanssa ukrainalaisten työllistämiseksi

Kauppakamarit ympäri Suomen aloittavat yhteistyön maahanmuuttajia, turvapaikanhakijoita ja pakolaisia työllistymään auttavan Startup Refugeesin kanssa. Helsingin seudulla yhteistyöhön sisältyy myös vastaperustettu Helsinki Help Center -palvelu, joka on Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n nopeasti käynnistämä palvelupiste.

– Kauppakamarit haluavat olla tuomassa yhteen työmahdollisuuksia tarjoavia yrityksiä ja sujuvasti toimivia työpaikkoja välittäviä palveluita kuten Startup Refugees ja henkilöstöyritysten työnvälitystä ja työllistymistä edistävät neuvontapalvelut ja -verkostot työnantajille ja ukrainalaisille, toteaa johtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista.

Tilapäistä suojelua hakevien ukrainalaisten määrä kasvaa nopeasti, joten tilanteeseen on myös vastattava ripeästi hyödyntämällä kaikki matalan kynnyksen mahdollisuudet työmahdollisuuksien ja työnantajien yhdistämiseksi.

– Kauppakamareilla ja yrityksillä on ollut valtava halu tehdä jotain konkreettista ukrainalaisten auttamaiseksi. Tämä on erinomainen tapa; voimme auttaa sotaa pakenevia ukrainalaisia sekä samalla helpottaa yritysten osaajapulaa, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

Sotaa paenneet ukrainalaiset ovat keskimäärin hyvin koulutettuja. Startup Refugeesin toiminnanjohtajan Elisa Vepsäläisen mukaan ukrainalaisten joukossa on hyvin monenlaisia osaajia, niin korkeasti koulutettuja kuin myös vähemmän koulutettuja.

– Ukrainalaiset ovat erittäin motivoituneita aloittamaan työt vaikka heti. Moni kertoo haluavansa töitä, ihan mitä vaan päästäkseen alkuun. Olemme iloisia, että voimme tarjota Startup Refugeesin palvelun kauppakamareiden jäsenyritysten käyttöön. Kauttamme voi etsiä monien eri alojen osaajia ja motivoitunutta työvoimaa erilaisiin tarpeisiin, sanoo Vepsäläinen.

Helsingin seudun kauppakamari mukana Helsingin Help Centerin toiminnassa

Helsingin kaupungin ja ukrainalaisten yhdistyksen käynnistämä Helsinki Help Center -palvelupiste Helsinki Help Center -avustuskeskus toimii yhteistyössä Helsingin seudun kauppakamarin, Väestöliiton, Mieli ry:n, Suomen pakolaisavun, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin ja vapaaehtoisryhmä Finns for Ukrainen kanssa.

– Kauppakamari tekee Helsinki Help Center -palvelupisteen kanssa tiivistä yhteistyötä siten, että työnantajien kynnys työllistämisen on mahdollisimman matala ja nopea, Lahtinen sanoo.

Helsingin seudun kauppakamari on avaamassa Täsmätietoa Ukrainasta -sivulle osion, johon nostetaan yrityksille ja työnantajille keskeiset rekrytointikanavat ja niihin liittyviä yhteistyömahdollisuuksia. Tässä vaiheessa yritykset, jotka haluavat tarjota ukrainalaisille tilapäisessä suojelussa oleville henkilöille töitä, voivat olla suoraan yhteydessä yhteyshenkilöön.

Suunnittelija Oksana Myroniak,
Helsingin työllisyyspalvelut,
040 198 4793, oksana.myroniak@hel.fi


Lisätietoja Helsinki Help Centeristä:

https://ukrainians.fi/fi/avustuskeskus/
Osoite: Teollisuuskatu 9 F
Aukioloaika: joka päivä klo 12-17:30. Suunnistaisin suljettu

Lue myös

Arvioimme: pääkaupunkiseudulla lopetti viime vuonna ennätysmäärä yrityksiä

Suomessa lopetti arviolta 31 000 yritystä viime vuonna. Pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) lopettaneita yrityksiä...

Suomalainen työympäristö Rio de Janeirossa

Kaupunki avautuu hitaasti ja taistelee edelleen pandemiaa vastaan. On tärkeää pysyä valppaana ja noudattaa sosiaalisen etäisyyden sääntöjä...

Startupien avulla painovoimaa vastaan

Lasse Eriksson hakee Kalmarille nopeutta ja uusia ratkaisuja. Yksi tapa löytää nopeasti ratkaisuja on startup-yhteistyö.