Artikkelikuva

Suomalainen työympäristö Rio de Janeirossa

Rio de Janeiro on yksi maailman vaikuttavimmista kaupungeista kauniiden ja upeiden rantojen sekä viehättävien maamerkkien ansiosta. Rio de Janeiro on yksi suurimmista kaupungeista Brasiliassa. Riossa asuu yli 12 miljoonaa ihmistä ja koko Rio de Janeiron alueella noin 24 miljoonaa.

Kaupunki avautuu hitaasti ja taistelee edelleen pandemiaa vastaan. On tärkeää pysyä valppaana ja noudattaa sosiaalisen etäisyyden sääntöjä aina, kun se on mahdollista. Kuitenkin tämä unohtuu monilta. Varsinkin rannoilla ihmiset eivät käytä maskeja lainkaan. 

Monien mielestä Rio de Janeiro on merkittävä turistikohde Brasiliassa.  Rion sijainti, arkkitehtuuri, asukkaat, elämäntapa ja karnevaali tekevät kaupungista ainutlaatuisen verrattuna muihin Brasilian kaupunkeihin varsinkin maan pääkaupunkiin Brasíliaan tai paljon Rioa suurempaan bisneskaupunkiin São Pauloon.

Rio de Janeiro on saanut nimensä portugalilaisilta, jotka saapuivat 1. tammikuuta vuonna 1502 alueelle ja pitivät lahden sisäänkäyntiä joen suuna (portugalin kielen sana rio on suomeksi joki ja janeiro-sana tarkoittaa tammikuuta). Rio de Janeirosta tuli siirtomaapääkaupunki vuonna 1763.  Rio toimi Portugalin, pääkaupunkina 1800-luvun alussa Napoleonin sotien aikana ja oli itsenäisen Brasilian pääkaupunki vuosina 1822–1960, minkä jälkeen kansallinen pääkaupunki siirrettiin uuteen kaupunkiin Brasíliaan.

Saavuin Rio de Janeiroon marraskuun alussa Salvadorista, jossa olin noin viikon. Salvadorin jälkeen olin innoissani päästessäni näkemään Rioa ja työskentelemään Suomen konsulaatissa. Sovimme, että teen töitä etänä konsulaatin toimistotiloissa. Saavuttuani Rioon vein matkatavarani Airbnb-asuntooni, josta lähdin tapaamaan Johania Suomen konsulaattiin. Konsulaatissa oli tarkat turvatoimet. Saapuessani jopa reppuni läpivalaistiin. Tämän jälkeen pääsin toimistotiloihin, jotka ovat todella hyvät. Toimisto on remontoitu, joten viihdyin siellä erinomaisesti.

Tapasin Johanin, joka esitteli minulle tilat ja kertoi kokemuksistaan ja työstään Riossa.  Johan Slätis on toiminut yrittäjänä yli 25 vuotta Suomessa. 1990-lamavuosina oma yritys oli tapa työllistää itsensä, koska työtä ei ollut tarjolla.  Viime vuosina hän on kouluttanut yrityksensä johtotiimiä hoitamaan liiketoimintaa. Johanin unelma oli elää ja työskennellä ulkomailla. Johan muutti Brasiliaan ja avioitui sielunkumppaninsa kanssa. Avioitumisen jälkeen Johan etsi töitä ja löysi nykyisen työnsä sattuman kautta. Hän ajatteli vain katsoa, kuinka monta suomalaista on suurlähetystössä töissä.  Samassa yhteydessä hän huomasi työpaikkailmoituksen, jossa etsittiin korkeakoulutettua suomen- ja portugalinkielentaitoista henkilöä Suomen konsulaattiin. Johan päätti hakea työpaikkaa ja sai sen.

Konsulaatissa työ on todella monipuolista. Joka päivä on erilainen. Suomalaisten turistien avustaminen ja neuvominen, Brasiliassa asuvien suomalaistaustaisten virallisten tietojen lähettäminen Suomeen rekisteröitäväksi sekä brasilialaisten neuvominen opiskelumahdollisuuksista, suomalaisten yritysten neuvominen sekä yhteyksien luominen kuuluvat Johanin töihin.

Johan oli käynyt aiemmin Brasiliassa ja Riossa.  Heti alusta lähtien hän piti maasta ja kaupunkista, koska Brasilia on hyvin erilainen verrattuna Suomeen. Aluksi Johanin haasteena oli kielimuuri, joka hankaloittaa myös omaa elämääni Riossa. Johan opiskeli kielen nopeasti, ja nyt hän osaa kommunikoida erinomaisesti portugalin kielellä.

Johanin kanssa opin paljon konsulaatin työstä. Olen todella kiitollinen hänelle tästä mahdollisuudesta. Uskonkin, että tulemme jatkossa vielä työskentelemään yhdessä erilaisissa projekteissa. Johan antoi minulle monia eri näkökulmia työhöni ja sain pari kontaktia, joista voisin kehitellä jotain mielenkiintoista.


Tässä on kuvia Rio de Janeiron Suomen konsulaatin tiloista. Johan ja minä teimme samoissa tiloissa töitä.  Nyt ymmärrän entistä paremmin, mitä konsulaatit tekevät. Tämä oli hyvin mielenkiintoinen tapa nähdä, miten todella tärkeät asiat hoidetaan.
Iso Kiitos Johanille!

Leonardo Neto auttaa startup-yrityksiä

Johan kertoi, että olisi kiva tavata Leonardo, kun olen täällä Riossa. Tapasimme Leonardon netin välityksellä ja keskustelimme hänen työstään. Leonardo yrittää auttaa startup-yrityksiä ponnistamaan korkealle ja saavuttamaan jotain suurta.

Leonardolla on italialaiset juuret, mutta hän on syntynyt Brasiliassa. Leonardo on asunut 15 vuotta ulkomailla ja tutustunut 17 eri maahan. Leonardo on liikemies, jolla on tutkinto markkinoinnissa sekä kansainvälisessä liiketoiminnassa. Kun Leonardo palasi takaisin Brasiliaan, hän halusi tehdä jotain erilaista ja muuttaa ihmisten elämää sekä liiketoimintaympäristöä, jossa he elävät.

Leonardo työskentelee vapaaehtoisena monissa sosiaalisissa hankkeissa, mentorina kansainvälistyville yrityksille, sijoittajana sekä startup-yritysten perustajana. Hän on pääomasijoittaja sekä Inc Usina de Startupin perustaja ja nykyinen toimitusjohtaja. Usina de Startup on paikka, jossa tehdään työtä rinnakkain ja jossa innovaatiot, yrittäjyys, erilaiset ratkaisut, integraatio paikalliseen yhteisöön, uudet teknologiat ja vanhempien osallistuminen nuorten projekteihin kohtaavat. Tällöin saadaan uutta näkökulmaa omaan startup-yritykseen ja voidaan entistä paremmin ideoida, löytää ratkaisuja, luoda kehitysklustereita sekä muuttaa ihmisten ja heidän yhteisöjensä elämää.

 Inc Usina de Startup auttaa yrityksiä liiketoiminnan suunnittelusta sen perustamiseen asti. Leonardo mainitsikin, että Inc Usina de Startup on yrityksen tukena koko sen liiketoiminnan ajan. Tämä on todella iso juttu, koska he Inc Usina de Startupissa luovat hyvän tukiverkoston, jonka kautta yritykset voivat jatkossa kysyä neuvoja.

Leonardo haluaa viedä brasilialaisia yrityksiä ulkomaille sekä tuoda kansainvälisiä yrityksiä Brasiliaan. Inc Usina de Startupissa on mukana startup-yrityksiä jopa Islannista ja Norjasta.  Inc Usina de Startupin haaveena olisi työskennellä myös suomalaisten startup-yritysten kanssa. Leonardo mainitsi keskustelussamme, että hän haluaa osallistua SLUSH: iin ja tuoda sen Brasiliaan. Hän kehuu
SLUSH: in toimintaa todella paljon, koska se on iso juttu startup-yrityksille, jotka haluavat verkostoitua.

Rio de Janeiro – kaupunkini meren rannalla

Rio de Janeiro on todella kaunis ja rento kaupunki. Kaksi viikkoa kului nopeasti töitä tehden sekä kaupunkiin ja sen viehättäviin paikkoihin tutustuen. Kaksi ystävääni asuu Riossa, joten pääsin tutustumaan todella läheltä paikalliseen elämään ja näkemään paljon. Näin, miten ystäväni asuivat ja mitä he tekivät työkseen. Heidän ansiostaan minulla oli joka päivä aina jotain uutta nähtävää ja koettavakaupunki. Sieltä löytyy kaikki – varsinkin maailmaan kuulut rannat ja nähtävyydet. Jos vertaisin Sao Paoloa ja Rio de Janeiroa asuinpaikkana, niin valitsisin Rio de Janeiron. Rio on rantakaupunki ja rakastan merta.

Lue myös:

FinnCham harjoittelija
Toni Pitkänen

Tonin yhteystiedot:

FinnCham harjoittelija Toni Pitkänen,

LinkedIn

toni.pit@hotmail.com

Lue myös

Neuvontapalvelut: Arvonlisäverokantaa ja vakuutusmaksuverokantaa esitetään korotettavaksi

Valtiovarainministeriö lähetti lakiluonnokset lausuntokierrokselle maanantaina 29. huhtikuuta. Lausuntoaika päättyy perjantaina 17....

Hyödynnä Saksalais-Suomalaisen Kauppakamarin ja Saksan kauppakamarien globaalia ulkomaanverkostoa (AHK)

Saksalais-Suomalaisen Kauppakamarin tiimi koostuu 31 asiantuntijasta, ja sen toimisto sijaitsee Helsingin...

Päivitetty 29.2.2024: Ukrainan sodan vaikutukset yrityksiin

Olemme koonneet pakotteisiin liittyvää tietoa, tietolähteitä ja toimintaohjeita tähän artikkeliin. Venäjän aloitettua täysimittaisen hyökkäyssodan ja...