FinnCham Brasilia ryhmäkuva.

Kuukausi takana FinnCham Brasiliassa

Harjoitteluni alkamisesta on nyt kulunut yli kuukausi ja olen päässyt kokemaan ja näkemään paljon. Olen ollut itsekin todella aktiivinen ja yrittänyt sopia tapaamisia ja päästä näkemän uusia paikkoja. Sain auttaa Nokiaa täällä Brasiliassa tapahtuman järjestämisessä.

Loin listan yrityksistä ja henkilöistä, joita Nokia halusi kutsua tilaisuuteensa. Olen saanut tehdä postereita sekä linkkejä tapahtumaan. Olen tyytyväinen siihen, että olen voinut tehdä heti alusta alkaen erilaisia ja mielenkiintoisia työtehtäviä.

Toni kertoo, että hänen työhönsä kuuluu Brasilian uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistaminen.

Sao Paulossa olen Evacin tiloissa töissä. Päävastuuhenkilönäni on Jean-Pierre Bernard. Hänellä on pitkä työhistoria, ja hän tietää todella paljon. Tämä on hyvä, koska pystyn saamaan häneltä paljon erilaisia vinkkejä sekä tietoa siitä, miten toimia eri alueilla, varsinkin liiketoiminnassa. Olen useasti yhteydessä myös Sergioon, jolla on tärkeä rooli FinnCham Brazilian toiminnassa. Hän tekee paljon töitä. Hän on myös Suomen kunniakonsuli Riossa. Olen saanut paljon hyviä ohjeita ja hyvää palautetta Sergiolta.

Olen pääsyt tutustumaan Nokiaan sekä Suomen suurlähetystöön. Olen viestitellyt monien suomalaisten yritysten kanssa eri tapahtumista. On mahdollista, että saan kehitettyä pieniä tapahtumia joidenkin toimijoiden kanssa.

Varsinkin 5G on suuri mahdollisuus Brasiliassa.

Nokia haluaa olla se yritys, joka tuo 5G:n tänne ja joka avaa uusia ovia monille yrityksille. 5G tuo mukanaan uutta teknologista kehitystä. Olen seurannut FinnCham Brasilian WhatsApp -ryhmää. Siellä nousevat esille monesti lääkealan uudet teknologiset mahdollisuudet ja maataloutta helpottavat ohjelmistot sekä uudet sovellukset ja ohjelmat.

Olen sopinut Sergion kanssa, että lähden tämän kuun lopussa Salvadoriin viikoksi ja sen jälkeen Rio de Janeiroon. Tapaan Salvadorissa mahdollisesti FinnCham Brazilin jäseniä tai henkilöitä konsulaatista. Riossa olen Suomen konsulaatin tiloissa töissä. Pääsen täten näkemään uusia paikkoja sekä tutustumaan mahdollisesti pariin yritykseen. Voin myös kirjoittaa omaa blogiani ja tehdä päivityksiä FinnChamille.

Tiivis työympäristö

Toimistoni sijaitsee Sao Paulon keskustassa. Olen täällä Evacin ja Abain toimistojen tiloissa töissä. Minulla on oma huone, jossa teen töitä ja vastaanotan puheluita. Bernardin tytär on Abaissa töissä, ja poika työskentelee Evacissa. Uskon, että juuri tämän vuoksi yritykset ovat samassa kerroksessa. Vaikka yritykset toimivat omissa tiloissaan, toimivat ne tiiviisti yhdessä.

Evac on suomalainen yritys, joka vähentää omalla toiminnallaan ympäristöjalanjälkeä.

Evac on yksi maailman johtavimmista vesi- ja jätehuoltojärjestelmien sekä korroosiosuojausjärjestelmien toimittaja meri-, offshore- ja rakennusaloille. Toimistolla on myös erikoinen huone, jossa työntekijät näyttävät asiakkailleen projektiaan. Paineella toimiva WC-järjestelmä oli aikoinaan kovin kysytty. Olen huomannut, että wc:t eivät ole parhaasta päästä Brasiliassa. Varsinkaan vedenpoisto ei ole voimakkain mahdollinen.

Olen keskustellut paljon Evacin työntekijöiden kanssa. Heillä kaikilla on erilaiset taustat, ja he ovat täällä todella yhtenäinen tiimi. Huomaa heti, että he kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Olen päässyt tutustumaan heidän toimistotiloihinsa ja siihen, mitä kukin tekee. Jokaisella on oma alueensa, jota hän hoitaa, kuten esimerkiksi markkinointi, logistiikka ja kirjanpito.

Yritysten toimistotiloissa on huone, jossa yrityksen väki voi demonstroida vieraileville asiakkaille, miten yrityksen järjestelmä toimii. Evacin järjestelmä on todella tehokas, ja se on hyvin suosittu. Esimerkiksi kauppakeskus Frei Caneca ja Sao Paulo University ovat ottaneet käyttöönsä Evacin laitteita. Evac on menestynyt täällä todella hyvin. Kun puhuin Jean-Pierren kanssa tämänhetkisestä tilanteesta, niin hän totesi, että kaupantekorintamalla on ollut todella hiljaista, todella vähän uusia asiakkaita.

Tässä rikottiin vähän sääntöjä, ja olimme käyttämättä maskeja emmekä pitäneet turvaväleistä kiinni eli jokainen tuli kuvaa varten töihin tänne toimistolle. Tein koko osastolle pienimuotoisen kyselyn siitä, miksi he hakivat töihin Evaciin ja miten korona on vaikuttanut heidän työhönsä ja elämäänsä.
Tässä on meidän kokoustilamme. Täällä yleensä keskustellaan eri projekteista sekä pidetään kokouksia ja soitetaan virtuaalipuheluita yhtiöiden kesken.

Tällä hetkellä kokouksia on pidetty vähän, koska korona on vaikuttanut todella paljon asiaan. Olen päässyt mukaan yhteen FinnCham Brasilian kokoukseen. Sain esitellä kokouksessa itseni kaikille, jotka kuuluvat tähän yhteisöön.

Jean-Pirre on varsinainen monitoimimies. Hän hoitaa Evacia, Abaita ja viinibisnestä. Olen päässyt maistelemaan viinitilan tuotteita ja olen todella yllättynyt, miten hyviä ne ovat.

Olen ystävystynyt Julian kanssa (kuvassa oikealla), joka on Jean-Pierren tytär. Olemme käyneet salilla ja miettineen hänen kavereittensa kanssa yhteistä rantamatkaa.

Abai on yhtiö, joka kouluttaa yritysten logistiikasta johtamiseen. He tukevat yrityksiä eri ongelmatilanteissa sekä kouluttavat asiakkaita. He tekevät todella pitkiä päiviä ja auttavat paljon omia asiakkaitaan päivittäin.

Toimistoni on pieni, mutta pystyn tekemään siellä rauhassa töitä, varsinkin kun tilassa on ilmastointi. Olemme 15. kerroksessa, joten aina välillä on kiva katsella ulos ikkunasta. Omasaa toimistotilassani on puhelin, johon ihmiset voivat soittaa asioista, jotka koskevat FinnCham Braziliaa. Olen ollut todella tyytyväinen siihen, että sain heti ensimmäiseksi oman toimistohuoneen. Se tuntui todella kivalta, koska en ole ennen omistanut mitään tälläistä. On kivaa, että täällä arvostetaan minua näin paljon! Päivät menevät täällä töitä tehdessä. Tällä hetkellä olen päivittänyt nettisivua. Aion tehdä pieniä työjuttuja siellä ja täällä.

Koronan vaikutus työtehtäviin

Korona iski Brasiliaan todella pahasti ja aiheutti muutoksia työkuvioihin. Ne, jotka pystyivät, siirtyivät etätyöskentelyyn. Varsinkin palvelualoilla työskentelevät juotuivat pitämään vapaata, koska töitä ei ollut tarjolla. Toimistolla ensimmäiset kaksi kuukautta tehtiin töitä etänä, minkä jälkeen hallitus salli tulla toimistolle kerran viikossa. Tämän mallin jälkeen päädyttiin nykyiseen malliin. Nyt tehdään töitä joka toinen päivä kotoa käsin. Toimistolla on vain puolet henkilöistä töissä ja aina ei niinkään moni.

Lähetin kaikille täällä oleville henkilöille pienimuotoisen kyselyn. Kysyin koronapainotteisesti. Halusin saada kuvan, miten korona on vaikuttanut heihin ja mitkä asiat ovat muuttuneet. Jokainen toimii omalla osa-alueellaan, joten kyselyn tulokset toivat esiin erilaisia näkemyksiä ja mielipiteitä.

Suurin osa kyselyyn osallistuneista on ollut töissä yli kaksi vuotta. Mukana on myös henkilöitä, joilla on jopa yli seitsemän vuoden työkokemus. Pitkään työssä olleet osaavat kertoa paljon ja varsinkin siitä, miten nykyinen tilanne on vaikuttanut heihin, ja näkyykö tilanne yrityksen toiminnassa.

Korona on vaikuttanut todella paljon kaikkien elämään. Varsinkin jokaisen maan talous on ollut todella tiukalla. Euroopassa asiat saatiin nopeasti kuriin, mikä tarjosi mahdollisuuden palata melkein sataprosenttisesti takaisin koronaa edeltävään tilanteeseen. Kuitenkin nyt pelätään toisen aallon tulemista. Sen myötä kiristetään toimia. Tämä on todella hyvä asia. Täällä Brasiliassa hallitus on tehnyt voitavansa, jotta korona tartunnat saataisiin kuriin eri keinoilla. Tilastojen katsoessa voidaan todeta, että tartunnat ovat laskeneet. Kuitenkin täällä ollessa joissakin paikoissa rajoituksia unohdetaan noudattaa, varsinkin rannalla kukaan ei käytä maskeja.

Monet sanoivat, että etätyöskentelystä tulee uusi tapa tehdä töitä. Kummatkin osapuolet, niin työnantajat kuin työntekijät, voittavat. Työntekijät ovat nyt entistä tyytyväisempiä ja levänneitä, koska he saavat olla kotona ja tehdä töitä omassa ympäristössään. Monet sanoivat, että ne, jotka tekevät toimistopainotteista työtä, hyötyvät tästä muita enemmän. Hallitus kuitenkin tukee yrityksiä siten, että se maksaa osan palkasta, mikä on noin 1/3-osa.

Monet uskovat, että suurin muutos, mikä tulee tapahtumaan on muutos työympäristössä, joka muuttuu etätyöympäristöksi. Haastatellut eivät usko, että mitään suuria muutoksia koronasta seuraisi.


Lue myös:

FinnCham harjoittelija
Toni Pitkänen

Tonin yhteystiedot:

FinnCham harjoittelija Toni Pitkänen,

LinkedIn

toni.pit@hotmail.com

Lue myös

Viikon kysymys: Vuosilomapalkan laskeminen, kun kuukausipalkkaisen työntekijän työaika ja palkka muuttuvat

Miten lasketaan kuukausipalkkaisen työntekijän vuosilomapalkka, kun työntekijän työaika ja palkka ovat...

Liiketoimintamahdollisuuksia Latinalaisesta Amerikasta

Brasilia – mahdollisuuksien maa Brasilia on maailman kahdeksanneksi suurin talous, ja pinta-alaltaan ja asukasluvultaan se on maailman...

Suomalainen työympäristö Rio de Janeirossa

Kaupunki avautuu hitaasti ja taistelee edelleen pandemiaa vastaan. On tärkeää pysyä valppaana ja noudattaa sosiaalisen etäisyyden sääntöjä...