Artikkelikuva

Mitä huippuosaaja oppii startup-yrittäjältä?

Kaksi startup-yrittäjää ja ryhmä isojen yritysten ja valtionhallinnon kokeneita ammattilaisia tapaavat kuukausittain, koska he haluavat oppia toisiltaan. Syntyykö tällaisesta yhteistyöstä uutta kasvua?

Osapuolet on saattanut yhteen EEX, jonka visio on kehittää yrittäjyyttä ymmärtäviä johtajia myös isoissa yhtiöissä. EEX uskoo yhteistyön ja vertaisoppimisen voimaan muutosten edessä. Yhtiön perustaja Tapio Peltonen linjaa, että kaikkien ei tarvitse ruveta yrittäjäksi, mutta menestys vaatii, että me kaikki osaamme työskennellä sisäisten tai ulkoisten yrittäjien kanssa.

“Saamme apua ja näkemystä ihmisiltä, jotka osaavat avata sitä maailmaa, jota meidän täytyy ymmärtää”, linjaa startup-yrittäjä Ari Salonen Magic Addista.

Sitä maailmaa edustaa KONEen Jukka Salmikuukka, Head of Ecosystem Business. Hän kokee ohjelman innovatiivisena väylänä kehittyä.

“Tämä on valtavan hieno tapa saada KONElaisille täysin uudenlaista näkemystä ja osaamista yrittäjyydestä ja startup-maailman haasteista. Se auttaa meitä asettumaan paremmin myös startupin kenkiin – ymmärtämään, millä reunaehdoilla he toimivat ja miten me voidaan tuoda heille lisäarvoa.”

Sparrattava startup Magic Add haluaa yhdistää kaikki maailman pakkaukset nettiin. IoP eli Internet of Packaging -ratkaisuja vuodesta 2015 kehittänyt yritys pohtii mm. miten pakkaukset muutetaan älykkäiksi isoissa volyymeissa. Tavoitteena on skaalata teknologiaa globaalisti partneroitumalla suurien toimijoiden kanssa.

Yritykset oppivat toisiltaan ristikkäin

Magic Add ja sen perustajat Samuli Manninen ja Ari Salonen ovat nyt toista vuotta mukana EEX:n ohjelmassa, jossa valikoiduille startupeille muodostetaan Advisory Board isojen yritysten ja valtionhallinnon kokeneista osaajista. Magic Addin neuvonantajaryhmään kuuluu KONEeen Salmikuukan lisäksi Jyrki Sarasti Nokialta, Robert Kaup Tiedolta ja Tarja Rautio Verohallinnosta.

“Mielenkiintoisen casen lisäksi on ollut antoisaa, että on erilaisilla taustoilla olevia neuvonantajia”, sanoo Salmikuukka. Ohjelman voima piilee siinä, että oppiminen ei ole vain yksisuuntaista tai edes kaksisuuntaista vaan ristikkäistä. Hyvin erilaisten korporaatioiden edustajat istuvat samalla puolella pöytää ja keskittyvät yhdessä startupin kehittämiseen. Ilman välitöntä omaa intressiä he oppivat paremmin myös toisiltaan. Robert Kaup, Tiedon Head of Cloud Born Enterprise Applications, korostaa verkostoitumista ja paljastaa yhteistyön johtaneen oikeiden ihmisten tavoittamiseen organisaatioiden kesken.

Kokoukset alkavat startupin kuulumisilla. Sen jälkeen siirrytään pohtimaan päivän strategista teemaa esimerkiksi teknologian tuotteistusta, markkinointikanavia tai sopimusrakenteita. Ilmapiiri on luottamuksellinen, avoin ja ratkaisuhakuinen. Magic Add on ollut alusta asti neuvonantajilleen yhtä avoin kuin omalle hallitukselleen.

Aito halu auttaa ja oppia tuovat yritykselle lisäarvoa

Nokian Jyrki Sarasti, Head of Ecosystems sanoo, että jokainen ottaa roolinsa tosissaan: kyse on aidosta halusta auttaa ja oppia.

“Keskustelemme vakavista asioista, joissa yrittäjillä on kiinni koko toimeentulo. Silti ryhmähenki ja fiilis ovat korkealla.”

Vahvin rooli Salmikuukalla on ollut kokonaiskonseptin ja liiketoimintamallin kehittämisessä sekä korporaatioiden ymmärtämiseen liittyvissä ongelmissa.

“Minua motivoi eniten se, että koen pystyväni tuomaan yritykselle lisäarvoa”, sanoo Salmikuukka. Palkitsevinta on, kun Magic Add on ottanut liiketoiminnassaan steppejä selkeäsi eteenpän – vaikkei aina niin nopeasti kuin toivoisi.

Hyvä neuvonantajan on Salmikuukan mukaan ymmärrettävä syviä riippuvuussuhteita. Siihen ei yllä nopeassa mentorointi-istunnossa vaan se vaatii aikaa ja tapaamisia.

“Jotta pystyy kontribuoimaan, on päästävä kiinni riittävän syvälle nyansseihin. Liiketoimintasuunnitelman pystyy lukemaan nopeasti, mutta on ymmärrettävä, miksi tiettyjä valintoja on tehty.”

Startup-yrittäjillä monta rautaa tulessa

Verohallinnon tietoturvajohtaja Tarja Rautio nostaa esiin startupin toimintaa leimaavan resurssien rajallisuuden.

“Huomasin, kuinka vähän jää aikaa liiketoiminnan kehittämiseen. Isoin haaste on se, että samaan aikaan pitäisi hakea rahoitusta ja viedä ydinliiketoimintaa eteenpäin. Se on aika kova kombinaatio.”

Suhteessa isompaan organisaatioon startup voi – tai joutuu – tekemään äkkikäännöksiä, nopeita päätöksiä ja fokusointeja. Tiedon Robert Kaup, Head of Cloud Born Enterprise Applications, toivoo saavansa näitä piirteitä korporaatioiden sisäisiin yksiköihin. – Päätöksenteon ja tekemisen reaktiivisuus opettavat parhaiten. Oikean yrittäjän seuraaminen on uniikki tapa ymmärtää sitä ketterää maailma, johon me yrityksenä olemme pyrkimässä.

Ohjelmassa opitaan yrittäjyyttä aidossa ympäristössä, kädet savessa.

“Tämä ei ole kauppakorkean yritysleikkiä. Kyseessä on hyvin kokeneita tyyppejä, joille ei riitä kuvitteellinen tilanne”, kiteyttää Salonen ja jatkaa.

“Ja kaupallisen yhteistyön kautta näkisi vain silotellun kiiltokuvapinnan, nyt pääsee näkemään aidon aloittelevan firman.”

Magic Add haluaa kasvaa globaaliksi peluriksi, korporaatiot kehittää yrittäjämäisiä johtajia ymmärtämään erilaisia kumppaneita. Tämä on yksi tehokas väylä konkreettisen ekosysteemiosaamisen kehittämiseen Suomessa.

EEX journey

  • Uniikki yhteistyön muoto, jossa startupit ja korporaatiot oppivat yhdessä
  • Perustettu 2015 Helsingissä
  • Ohjelmaan on osallistunut yli 120 johtajaa suomalaisista huippuyrityksistä
  • Haemme yritysammattilaisia, jotka haluavat auttaa kasvuun suuntautuneiota yrittäjiä! Kysy lisää: Elisa Kitunen (elisa.kitunen@eexglobal.com/ +358 44 5886029)
  • https://www.eexglobal.com
  • Twitter
  • LinkedIn

 

Lue myös:

https://kauppakamarilehti.fi/index.php/in-english/beyond-startup-hype-what-entrepreneurs-can-teach-corporate-professionals/

Lue myös

Suomalainen työympäristö Rio de Janeirossa

Kaupunki avautuu hitaasti ja taistelee edelleen pandemiaa vastaan. On tärkeää pysyä valppaana ja noudattaa sosiaalisen etäisyyden sääntöjä...

Startupien avulla painovoimaa vastaan

Lasse Eriksson hakee Kalmarille nopeutta ja uusia ratkaisuja. Yksi tapa löytää nopeasti ratkaisuja on startup-yhteistyö.

Startup ratkaisee ongelman ja iso yritys skaalaa

Startup-yrittäjä Samuli Mannisen mielestä Euroopan malli olisi aivan nenän edessä: vanhoissa ja vahvoissa yrityksissä. – Jos me...