Artikkelikuva

NATO-jäsenyys vahvistaa elinkeinoelämän elinvoimaa

Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet elinkeinoelämälle erittäin haastavia pandemian takia, ja juuri kun näimme valoa tunnelin päässä, joudumme kokemaan sodan Euroopassa Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun 24. päivänä. Tämä yhdistettynä voimakkaaseen inflaatioon ja raaka-aineiden toimitusvaikeuksiin luo todella haastavat olosuhteet niin investoinneille kuin kasvustrategioille.

Tästä huolimatta nyt ei ole oikea aika painaa jarrua. Venäjän aiheuttama epävarmuus naapurimaissa on näkynyt myös Suomessa vähentyneinä investointeina. Nato-jäsenyys auttaa meitä vähentämään mahdollisia huolia ja antaa turvatakuut uusille investoinneille. Tämä on erinomainen asia ja jäsenyyden ripeästä edistämisestä voi osoittaa kiitokset presidentti Niinistölle sekä koko hallitukselle ja eduskunnalle kevään 2022 aikana.

Meillä on valtavan paljon potentiaalia pienissä ja keskisuurissa yrityksissä uusille kasvutarinoille. Kasvustrategiat perustuvat pitkälti omistajien sekä hallitusten yhteiseen tahtotilaan ja visioon. Kun näistä löytyy konsensus, voidaan vasta varsinaiset kasvuhankkeet rakentaa. Kansainvälistyminen on pk-yrityksille iso mahdollisuus, mutta samalla erittäin suurin riski. Yrityksiin tarvitaan enemmän kv-osaamista sekä rohkeutta valita kansainvälisiä osaajia pk-yritysten hallituksiin sekä johtoryhmiin. Vain tällä tavalla pääsemme aidosti rakentamaan uusia markkinoita ja asiakastarinoita.

Moni yrittäjä on liian yksin omien ajatustensa kanssa. Nykyään hyödynnetään enenevässä määrin “advisory board” -ryhmiä myös pk-yrityksissä, kun varsinaista hallitusta ei haluta rakentaa syystä tai toisesta. Silti mielestäni osaava, dynaaminen ja rohkea hallitus tukee parhaiten yhtiöiden kasvustrategioita lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Hallituksen kokoonpanon tulisi aina vastata voimassa olevaa strategiaa ja sen vaatimaa kompetenssia. Tässä on monella vielä parannettavaa.

Usko huomiseen on vahva! Nyt tarvitaan rohkeutta nähdä haasteiden yli ja vahvaa halua rakentaa seuraavat kasvutarinat tähän maahan.

Peter Fredman
Omistaja-yrittäjä
Helsingin seudun kauppakamarin 1. varapuheenjohtaja


Helsingin seudun kauppakamari tekee Helsingin seudulle visiota vuoteen 2050.

Helsingin seudun visio 2050

Helsingin seudun kauppakamari tekee Helsingin seudulle visiota vuoteen 2050.
Lue lisää

Visiotyö hakee ratkaisuja yritystoiminnan haasteisiin ja mahdollisuuksiin

Lue artikkeli

Ukrainan sota vaikuttaa Suomen talouteen monin tavoin

Kuluttajat reagoivat vahvasti. Yrityksiä vaadittiin poistumaan saman tien Venäjän markkinoilta.
Lue artikkeli

Lue myös

Business Espoon Elinkeinofoorumissa patisteltiin tekoälypolulle

Tekoäly on teollisuuden neljäs vallankumous, kuvaili Business Espoon Elinkeinofoorumin pääpuhuja Nokia-taustainen teknologiavisionääri ja tekoäly-yrittäjä Tero Ojanperä....

400 luottamushenkilöä antaa aikaansa elinkeinoelämän yhteiseksi hyväksi ja Helsingin seudun menestyksen edistämiseksi  

Helsingin seudun kauppakamarissa sisällöt kumpuavat suoraan elinkeinoelämän parhailta asiantuntijoilta, jäsenyritysten edustajilta,...

Kannanotto: Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitelma MAL 2023 -luonnos

Helsingin seudun kauppakamarin kannanottona esitetään seuraavaa: Yleistä MAL 2023 on strateginen...