Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Pia Pakarinen. Matkalla vuoteen 2050.

Ukrainan sota vaikuttaa Suomen talouteen monin tavoin

Olimme hädin tuskin päässeet eroon koronarajoituksista, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan järkytti koko maailman.

Kuluttajat reagoivat vahvasti. Yrityksiä vaadittiin poistumaan saman tien Venäjän markkinoilta. Yritykset ovat sulkeneet pikavauhtia Venäjän-toimintojaan tilanteessa, jossa ovat kyseessä myös esimerkiksi venäläiseen henkilöstöön liittyvät työnantajavastuut. Venäjä pyrkii vaikeuttamaan yritysten vetäytymistä maasta.

Uuden asetuksen nojalla ulkomaisilla yrityksillä on tällä hetkellä käytännössä kolme vaihtoehtoa: pysyä Venäjällä ja jatkaa entiseen tapaan, poistua kokonaan tai luovuttaa omistukset venäläisille kumppaneille, kunnes ne palaavat Venäjälle.

Venäjän osuus Suomen tavaraviennistä on pienentynyt jatkuvasti ja on tällä hetkellä noin viisi prosenttia. Monelle alalle ja yritykselle Venäjän merkitys kauppakumppanina on erittäin suuri, ja EU:n pakotteilla ja Venäjän mahdollisesti käyttöön ottamilla vastapakotteilla on tuntuva vaikutus. Epävarmuus näkyy etenkin Venäjän-kauppaa tekevien yritysten pörssikursseissa, mutta myös laajemmin.

Kauppakamariryhmässä tehdyn kyselyn mukaan läntisen maailman Venäjää vastaan asettamat pakotteet vaikuttavat jollain tavoin lähes 90 prosenttiin suomalaisista vientiyrityksistä. Suurimpina huolina ovat kyselyn mukaan pankkisektoriin kohdistuvat pakotteet ja niiden myötä maksuliikenteen estyminen, raaka-aineiden saatavuus ja rahtivaikeudet. Vaikka Venäjän kauppa on romahtanut, suomalaisille yrityksille riittää maailmalla markkinamahdollisuuksia muissa liiketoimintaympäristöissä.

Valitettavasti Ukrainan sota on vaikuttanut moniin sellaisiin aloihin, jotka olivat jo etukäteen pandemian heikentämiä. Esimerkiksi Suomen houkuttelevuus matkakohteena on jo heikentynyt – kun turvallisuuden piti nimenomaan olla matkailuvalttimme koronatilanteen hälvennyttyä.

Kauppakamarit ja niiden jäsenet ovat antaneet merkittävän panoksen humanitäärisen avun toimittamiseksi nopeasti suoraan Ukrainaan. Yhteensä tavaraa – lääkinnällisiä tarvikkeita, lämpöpeittoja, kuivamuonaa, generaattoreita – on päässyt perille Ukrainaan Keskuskauppakamarin organisoimilla rekoilla jo puolen miljoonan euron edestä ja lupauksia lahjoituksista yrityksiltä on jo nyt yli miljoonan euron edestä.

Tämän lisäksi kauppakamarit ovat osallistuneet operaatioon tähän mennessä yhteensä 77 000 euron rahallisella panoksella. Helsingin seudun kauppakamari on osallistunut tavaraostoihin 10 000 eurolla.

Helsingin seudun kauppakamarin on varmistettava yritysten ajantasainen tiedonsaanti, jotta ne voivat jatkaa liiketoimintaansa mahdollisimman sujuvasti hankalista olosuhteista huolimatta. Pakotetilanne muuttuu jatkuvasti.

Seuraamme pakotteista tehtäviä päätöksiä verkkosivuillamme ja järjestämme ajankohtaisia yritysinfoja.

Neuvontalakimiehemme vastaavat Ukrainan tilannetta koskeviin jäsenyritystemme kysymyksiin ja pyrimme kauppakamariryhmässä osoittamaan tukemme Ukrainalle kaikin mahdollisin tavoin.

Kuten koko henkilöstömme, olen töissä jäseniämme varten. Vastaan mielelläni kysymyksiinne ja kuulen ajatuksianne.

Ollaan yhteydessä!


Pia Pakarinen
@Pia_Pakarinen
p. 040 529 4989
pia.pakarinen@helsinki.chamber.fi


Täsmätietoa Ukrainan tilanteesta

Neuvontalakimiehemme vastaavat Ukrainan tilannetta koskeviin jäsenyritystemme kysymyksiin.
Lue lisää

Ihmiset neuvojen takana

Tutustu asiantuntijoihimme ja lakimiehiimme. Jäsenetuihimme kuuluu maksuton neuvonta.
Lue lisää

Pakoteinfo yrityksille – Ukrainan tilanne 15.3.2022

Suomen johtava trade compliance -asiantuntija Aleksi Pursiainen puhuu webinaarissa Venäjään kohdistetuista pakotteista suomalaisyritysten kannalta. Mika Linna johtava asiantuntija Finanssiala ry:stä kertoo pakotteista pankkien näkökannalta.
Lue lisää

Lue myös

Päivitetty 29.2.2024: Ukrainan sodan vaikutukset yrityksiin

Olemme koonneet pakotteisiin liittyvää tietoa, tietolähteitä ja toimintaohjeita tähän artikkeliin. Venäjän aloitettua täysimittaisen hyökkäyssodan ja...

Työpaikkasuomi: Kielikoulutus parantaa työpaikan pitovoimaa

Työpaikkasuomen koulutus parantaa ulkomaalaistaustaisen henkilöstön valmiuksia selviytyä työtehtävistä suomen kielellä. Kielen oppimisesta hyötyy sekä yritys että työntekijä.

Lausunto: Hallituksen esitys ulkomaalaislain 5 luvun muuttamisesta

Työ- ja elinkeinoministeriö on pyytänyt ulkomaalaislain 5 luvun ja siihen liittyvien lakien uudistamisesta lausuntoa. Helsingin...