ATA carnet

ATA carnet

ATA carnet on kansainvälinen tulliasiakirja, joka avulla tavaroita voidaan viedä sopimukseen liitty­nei­siin maihin tulli- ja verovapaasti korkeintaan yhden vuoden ajaksi.

Lyhenne ATA (Admission Temporaire / Temporary Admission) kertoo, että kysymyksessä on lupa tavaroiden väliaikaiseen maasta­vientiin. ATA carnet -sopimukseen liittyneitä maita on lähes 80. Jokainen maa hyväksyy erikseen käyttötarkoitukset, joilla ATA carnet’lla voidaan väliaikaisesti tuoda. Listassa ei ole mainittuna ATA carnet -sopimukseen liittyneitä EU-maita, sillä tavarat liikkuvat vapaasti EU-alueella. ATA carnet’ta ei voida käyttää, kun tavaroita viedään jalostettaviksi tai korjattaviksi tai kun viedään tavaraa, joka kulutetaan matkan aikana tai jaetaan asiakkaille.

ATA carnet’lla voidaan väliaikaisesti viedä

  • kaupallisia tavaranäytteitä,
  • ammatinharjoittamisvälineitä ja
  • näyttelytavaroita.

Miksi ATA carnet?

ATA carnet -järjestelmän tarkoituksena on helpottaa ja yksinkertaistaa väliaikaista tullivapausmenettelyä siten, että ATA carnet:

  • korvaa vientiasiakirjat lähtömaassa,
  • korvaa väliaikaisessa vientimaassa tarvittavat tulliasiakirjat,
  • sisältää kansainvälisesti hyväksyttävän takuun, joka kattaa mahdollisen tullin ja tuontiverot maahan tuotavista tavaroista sekä
  • toimii myös tavaroiden kauttakuljetusasiakirjana.

Miten toimitaan?

Organisaation tulee rekisteröityä sivustolla https://www.atacarnet.fi/, palveluun rekisteröityminen on maksutonta. Rekisteröitymisen jälkeen asiakas pääsee kirjautumaan järjestelmään ja täyttämään hakemuksen. ATA carnet voidaan myöntää suomalaisille organisaatioille. Kaikilta hakijoilta tarkistetaan luottotiedot: luottoluokituksen on oltava RL1 tai RL2, jotta ATA carnet voidaan myöntää. Jos luottoluokitus on huonompi, vaaditaan lisäselvitystä.

ATA carnet -hakemus suositellaan jätettävän Kauppakamariin viimeistään viisi päivää ennen matkaa. Jos ATA carnet -hakemus tarvitaan alle kolmessa arkipäivässä, peritään siitä 50€ pikakäsittelykulu. Hakemuksen perusteella Kauppakamari laatii varsinaisen ATA carnet’n.

ATA carnetin lunastusmaksu määräytyy tavaroiden yhteisarvon sekä kohdemaiden lukumäärän mukaan. Lisäksi hakija tallettaa Kauppakamariin ”panttisumman”, jonka hän saa takaisin palauttaessaan carnet’n oikein käytettynä Kauppakamariin matkan jälkeen. Kauppakamarin jäsenyritykset saavat ATA carnetin puoleen hintaan.

Mitkä maat hyväksyvät ATA carnet -tulliasiakirjan?

Kaupallisten tavaranäytteiden, ammatinharjoittamisvälineiden ja näyttelytavaroiden väliaikaiseen vientiin tarkoitettua ATA carnet -tulliasiakirjaa voi kesällä käyttää jo 81 maahan vietäessä.