Kolikoita

Q&A: Finnveran viennin rahoitusratkaisut

Vientitakuulaitos Finnvera tarjoaa suomalaisen viennin turvaksi laajan paletin takuita viennin luottoriskien varalta sekä rahoitusta ostajalle.

Annatko ostajalle maksuaikaa ja luottoriski arveluttaa?

Raaka-aineiden, puolivalmisteiden ja kulutustavaroiden kaupassa ovat tyypillisesti käytössä tililuottoehdot – ostaja pyytää myyjää antamaan maksuaikaa, tyypillisesti kuukausi, kolme tai kuusi kuukautta tavarasta riippuen. Jos tähän liittyvä luottoriski arveluttaa, voi ratkaisu olla Finnveran tai yksityisen luottovakuuttajan viejälle myöntämä luottovakuutus.

Luottovakuutuksella Finnvera voi turvata yksittäisiä vientikauppoja, luottorajan puitteissa tehtävää jatkuvaa vientiä ja räätälöitävien tavaroiden kaupassa niiden valmistukseen liittyvää riskiä. Luottoraja voi pienimmillään olla noin 10 000 euroa. EU-valtiontukisääntöjen vuoksi Finnvera ei voi myöntää takuita EU-maihin eikä läntisiin teollisuusmaihin, jos riskiaika on alle kaksi vuotta. Yksityiset luottovakuuttajat hoitavat tätä kenttää.

Voiko vientisaatavista saada rahaa kassaan?

Viejä voi myydä luottovakuutetut saatavat rahoitusyhtiölle tai pankille, ja myös luottovakuutuksen korvausoikeudet ovat siirrettävissä pankille.

Tarvitseeko ulkomainen asiakas pitkäaikaista (2 vuotta tai kauemmin) rahoitusta ostaakseen tuotteesi?

Kun viejän myöntämä maksuaika ei riitä, ja ostaja tarvitsee rahoitusta ostaakseen vientituotteen, on Finnveralla tilanteeseen ratkaisu.

Perinteinen malli on ostajaluottotakuujärjestely: pankki rahoittaa ostajaa ja Finnvera takaa ostajaluottotakuulla luottoriskit. Tämä järjestely on vakiintunut tapa isommissa pääomatavarakaupoissa. Mikäli luottoinstrumentti on vekseli, voidaan käyttää Finnveran vekselitakuuta pankille.

Pienemmille kaupoille Finnvera on ottanut käyttöön suoran vientiluoton (enintään 20 miljoonaa euroa) ja vekselirahoituksen (enintään kaksi miljoonaa euroa).

Ostajan rahoittaminen edellyttää, että kauppaneuvotteluissa jo hyvissä ajoin otetaan esille rahoitus ja selvitellään eri vaihtoehtojen soveltuvuus. Suora vientiluotto ja vekselirahoitus eivät ole kaikissa maissa mahdollisia, ja jo alkuvaiheessa on hyvä pohtia myös ostajan luottokelpoisuutta.

Rahoitusta vientituotteen valmistamiseksi? Vaatiiko ostaja ennakontakauksia tai toimitustakauksia?

Finnvera voi myös tarvittaessa pankin kanssa olla järjestämässä viejälle sekä valmistuksenaikaista tai toimituksenjälkeistä rahoitusta että kaupallisia vakuuksia.

Milloin Finnvera voi tulla mukaan?

Suomalaisen viennin edistäjänä Finnvera edellyttää, että kauppoihin liittyy riittävä suomalainen intressi. Finnvera perii riskiin pohjautuvaa takuumaksua. Muita lähtökohtia Finnveran rahoitukselle ovat ostajan ja ostajan maan luottokelpoisuus, KYC (Know Your Customer) selvitykset rahoituksen tosiasiallisesta edunsaajasta, ympäristö- ja sosiaalisten riskien selvittäminen.

Finnveran asiakaspalvelu

Finnvera auttaa rahoitusmahdollisuuksiin, hakemiseen ja sähköiseen asiointiin liittyvissä kysymyksissä.

Finnvera tarvitsee seuraavat tiedot miettiäkseen yritykselle sopivaa ratkaisua

  • Viennin kohdemaa
  • Kauppahinta
  • Maksuaika ja -tapa
  • Osapuolet (ostaja, ostajan pankki, viejää rahoittava pankki, viejän
    ostajaa rahoittava pankki)?
  • Ostajan (tai muun riskinkohteen) taloudelliset tiedot
  • Minkä tyyppinen kotimainen intressi kauppaan liittyy?

Voit ottaa Finnveraan yhteyttä puhelimitse, sähköpostitse, yhteydenottolomakkeella tai sähköisen asiointipalvelussa.

Finnveran yhteystiedot (puhelinnumerot, sähköpostiosoitteet yms.)

Tavoitat Finnveran asiakaspalvelun myös verkkosivujen chatista arkisin klo 9–16.

Osallistu Vientikaupan rahoitus -kiertueen tilaisuuteen 2024–2025

Finnvera, Kansainvälinen kauppakamari ICC Suomi ja Suomen alueelliset kauppakamarit järjestävät yhteistyössä Vientikaupan rahoitus -kiertueen 2024–2025 Kilpailukykyä vastuullisesta viennistä.

Tilaisuuksia järjestetään Suomessa eri paikkakunnilla, tulossa Vaasa 1.10.2024, Jyväskylä 8.10.2024, Joensuu 23.10.2024, Turku helmikuu 2025 ja Helsinki maaliskuu 2025.

Lue lisää ja osallistu tilaisuuteen >>

 

Lue myös

Vientiyrityksen viisi tärkeää online-palvelua

Tutustu viiteen tärkeään online-palveluun, kun yrityksessä mietitään viennin avaamista tai laajentamista uusille markkinoille, matkassa on huomioitava monta asiaa.

Kauppakamarin vientijohtajakysely: Yli 73 prosenttia yrityksistä uskoo viennin kasvuun ensi vuonna – osaajapula myös viennin esteenä

Peräti reilu 73 prosenttia kauppakamarien vientijohtajakyselyyn vastanneista yrityksistä arvioi vientinsä kasvavan...

Vientikauppa vaatii selkeitä päätöksiä, sitoutumista ja pitkää pinnaa

Moni pk-yritys mielii vientimarkkinoille, mutta lupaavalta tuntuvat kasvuhaaveet saattavat tyssätä heti alkumetreillä amatöörimäisiin virheisiin ja...