Artikkelikuva

Helsingin seudun kauppakamari: Yritysten tilanne vaikeutuu – suorat yritystuet nopeasti käyttöön

Yli puolet Uudenmaan yrityksistä odottaa koronan vähentävän liikevaihtoa paljon seuraavan kahden kuukauden aikana. 54 % yrityksistä on pystynyt pitämään tai jopa lisäämään henkilöstönsä määrää, mutta työllisyysnäkymien odotetaan heikkenevän tulevina kuukausina. Hallituksen toimia talouskriisin hoitamisessa peräti yli puolet vastaajista pitää huonona tai erittäin huonona. Kriittisimpiä ovat yritykset, joiden liikevaihto on alle 10 miljoonaa euroa, selviää kauppakamareiden kyselystä.

– Yritysten viesti on selkeä: yritykset peräänkuuluttavat nopeita suoria tukia ja rajoitusten ripeää asteittaista väljentämistä. Samoin vastaajat esittävät kriittisiä arvioita käyttöönotettujen yritystukien vaikuttavuudesta ja soveltuvuudesta etenkin vaikeuksissa oleville palveluvaltaisille toimialoille, kuten majoitus- ja ravitsemisalalle, tapahtumatuotantoon ja henkilöpalveluliikenteeseen, sanoo johtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista.

Yritysvastaajien yleinen arvio on, että monet suuntaavat katseensa kesän jälkeiselle ajalle, eikä paluu normaaliin liiketoimintaan tapahdu senkään jälkeen kovin nopeasti. Poliittisilta päättäjiltä yritykset odottavat selkeää ja uskottavaa suunnitelmaa ulos kriisistä. Kiitosta ovat saaneet hallituksen rajoitusten höllentämiset, kuten peruskoulujen avaaminen, alle 50 hengen kokoontumisten salliminen ja ravintoloiden osittainen avaaminen, mutta rajoitusten purkamisessa tulisi edetä nopeammin.

– Nyt on tärkeää hoitaa kuntoon yritystukijärjestelyt, joita voidaan suunnata myös kiinteisiin kuluihin ja henkilöstökustannuksiin, jotta mahdollisimman moni työpaikka ja yritys ovat olemassa syksylläkin. Samoin yritykset peräänkuuluttavat hallitukselta ja viranomaisilta selkeitä ja täsmällisiä ohjeistuksia, kun liiketoiminnan esteinä olevia rajoituksia puretaan, toteaa Lahtinen.

Kysely toteutettiin 4.5.2020. Helsingin seudun kauppakamarin alueella kyselyyn vastasi 790 yritystä.

Liite: Kauppakamarien kysely koronaviruksen vaikutuksista yrityksille: Helsingin seudun kauppakamarin alueen tulosten yhteenveto 6.5.2020.

Yrityskommentteja:
Korsisaari Yhtiöt ja Suomen Messut

Korsisaari-yhtiöiden Antti Korsisaari: Täsmätukea tarvitaan epidemian jälkeenkin

Suomen Messujen Anni Vepsäläinen: Messujärjestäjät tarvitsevat tukea selvitäkseen

Lue myös

Lausunto: Viikinrannan–Lahdenväylän osayleiskaavaluonnos

Viikinrannan-Lahdenväylän osayleiskaavaluonnos Viikinrannan-Lahdenväylän alueen kaavoitustarpeen taustalla on Helsingin viimeisin kokonaisyleiskaava Yleiskaava 2016, jonka korkein hallinto-oikeus...

Finnish AI Region EDIH: tekoälyn kärkihanke pk-yrityksille

Finnish AI Region EDIH-hankkeen tavoitteena on nopeuttaa ja laajentaa tekoälyn käyttöönottoa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä....

Chambercast: Miksi yritysten kannattaa ottaa myynnissä käyttöön Revenue Operations -malli?

Kauppakamarin kustantama Monikanavaisen myynnin johtaminen – näin johdat kaikkia tulovirtoja -teos...