Artikkelikuva

Suomalaisyritykset kaipaavat lisää kestävän kehityksen osaamista

Suomalaisyritykset arvioivat, että yritykset tarvitsevat enemmän kestävän kehityksen osaamista. Kestävän kehityksen kytkemistä tiiviimmin yritysten liiketoimintaan hidastavat vaikeudet muuttaa olemassa olevia tuotteita ja osaamisen puute organisaatioissa. Vastuullisuus ja kestävä kehitys koetaan yrityksissä yhä vaikeasti hahmotettavana aihealueena, selviää Helsingin seudun kauppakamarin ja Måndagin toteuttamasta selvityksestä Kauppakamarin jäsenyrityksille.

Kestävän kehityksen teemat näkyvät nykyisin vahvasti yritysten agendalla, mutta moni yritys tunnistaa, että yritykseen kaivattaisiin enemmän kestävän kehityksen osaamista. Helsingin seudun kauppakamari ja Måndag selvittivät Kauppakamarin jäsenyritysten näkemyksiä kyselyllä, johon vastasi 193 yritystä.

Selvityksen mukaan kestävä kehitys tuottaa parhaiten tulosta, kun se on liiketoiminnan arvonmuodostuksen keskiössä, osa johdon arvoja ja palkitsemisjärjestelmää, ja sen toteutumista ja hyötyjä mitataan säännöllisesti.

”Monissa vastauksissa kävi ilmi, että vaikka kestävän kehityksen odotetaan vaikuttavan vahvasti tulevaisuudessa liiketoimintaan, tiedon ja toimintamallien tarve on suuri kaiken kokoisilla yrityksillä”, vastuullisuusasiantuntija Outi Toivanen-Visti Helsingin seudun kauppakamarista arvioi.

”Tällä hetkellä olen eniten huolissani yritysten kyvystä ja osaamistasosta kestävän kehityksen tuotteiden ja palveluiden innovoinnissa. Korkojen nousu ja taloustilanteen kiristyminen heikentävät edelleen suomalaisyritysten kykyä saattaa markkinoille uusia kestävän kehityksen tuotteita ja palveluita, joita maailma kipeästi tarvitsee selvitäkseen ilmastonmuutoksen tuomista globaaleista haasteista”, Toivanen-Visti jatkaa.

Måndagin toimitusjohtaja Arto Sivonen korostaa eri toimijoiden yhteistyön merkitystä. Onnistunut kestävän kehityksen tuotekehitys kulkee käsi kädessä myynnillisen näkökulman kanssa.

“Kestävään kehitykseen liittyvä tieto ei asu yhdessä paikassa, vaan tarvitsemme yritysten välistä vuoropuhelua, sekä vahvaa yhteistyötä kansalaisjärjestöjen, yksityisen ja julkisen sektorin välillä”, Sivonen sanoo.

Edistääkseen yritysten välistä vuoropuhelua ja suomalaisten yritysten kansainvälistymistä jo varhaisessa vaiheessa Helsingin seudun kauppakamari on mukana EU:n Enterprise Europe Networkissä (EEN).

“Juuri nyt kaikille kiertotaloudesta kiinnostuneille eurooppalaisille yrityksille on tarjolla maksuton online matchmaking -tilaisuus 5.–9. kesäkuuta: Circular Economy Online Matchmaking”, Toivanen-Visti kertoo.

Kauppakamarin ja Måndagin selvitys julkistettiin World Circular Economy Forumin (WCEF2023) -sivutapahtumassa ”Kestävällä kehityksellä myyntikello soimaan”, maanantaina 29. toukokuuta 2023. Tilaisuudessa oli keskustelemassa mm. Amer Sports, UPM Kymmene, UN Global Compact, Business Finland, Meira, ST1 ja Sanoma, Kyrö Distillery ja MTV3. Kestävän kehityksen kysely toteutettiin verkkolomakekyselynä ja haastatteluina Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksille keväällä 2023.

Helsingin seudun kauppakamari vauhdittaa yritysten ja Helsingin seudun menestystä. Kauppakamari on Pohjoismaiden suurin kauppakamari, jolla on yli 7 000 jäsentä. Kauppakamari vahvistaa yritysten osaamista ja järjestää kestävän kehityksen koulutuksia ja tapahtumia.

Måndag on muutostoimisto, jossa markkinointi, strategia, journalismi, aktivismi ja toiminta yhdistyvät. Måndag auttaa organisaatioita ja yrityksiä keskittymään siihen, mikä on todella tärkeää, ja luomaan muutosta siellä, missä sitä eniten tarvitaan. Måndag tekee töitä liittyen ihmisoikeuksiin ja ilmastokysymyksiin.

Vastuullisuuskartoitus (PDF)

Vastuullisuuskartoitus (Digiversio)

Outi Toivanen-Visti, Helsingin seudun kauppakamari, vastuullisuusasiantuntija
outi.toivanen-visti@helsinki.chamber.f, 045 351 8807

Arto Sivonen, Måndag, toimitusjohtaja,
arto@mandag.fi, 050 389 4644

Tiina Tikander, Helsingin seudun kauppakamari, viestintäjohtaja,
tiina.tikander@helsinki.chamber.fi, +358 46 878 7540

Lue myös

Päivitetty 29.2.2024: Ukrainan sodan vaikutukset yrityksiin

Olemme koonneet pakotteisiin liittyvää tietoa, tietolähteitä ja toimintaohjeita tähän artikkeliin. Venäjän aloitettua täysimittaisen hyökkäyssodan ja...

Rahoitusta tarjolla kestävän kehityksen innovaatioille

”Tulevaisuuden murroksessa pärjäävät vain sellaiset yritykset, jotka ovat kyvykkäistä innovoimaan ja muuttamaan liiketoimintamallinsa kestävän kehityksen mukaisiksi. Tähän...

Vientijohtajakysely: Suomalaisyritykset poistuneet lähes kokonaan Venäjältä – yritykset yhä tietoisempia pakotteiden kiertämisyrityksistä

Suomalaisyritykset ovat reilussa puolessatoista vuodessa vetäytyneet Venäjältä lähes kokonaan. Kauppakamarien tuoreen...