Ajankohtaisesta aiheesta SuomiAreenassa olivat keskustelemassa visionääri ja yrittäjä Peter Vesterbacka, Tokmannin henkilöstöjohtaja Sirpa Huuskonen, ammatillista koulutusta tarjoavan Omnian johtava rehtori Maija Aaltola sekä Helsingin seudun kauppakamarin johtava asiantuntija Riikka Vataja ja Uudenmaan liiton aluekehittämisjohtaja Juha Eskelinen. Keskustelun juonsi toimittaja Shahin Doagu.

SuomiAreenassa tarjottiin ratkaisuja osaajapulaan ja kiertotalouden lisäämiseen

Osaajapulan ratkaisut olivat tapetilla Uudenmaan liiton ja Helsingin seudun kauppakamarin järjestämässä SuomiAreena-tapahtumassa. Muotiteollisuuden ja rakennusalan kärkinimet puivat kiertotaloutta ja viherpesua keskustelussamme SuomiAreenassa. Tilaisuuksien tallenteet löytyvät MTV Katsomosta.

Meillä on kaikki keinot ratkaista osaajapula

Kuinka ratkaisemme osaajapulan -keskustelussa pohdittiin erityisesti sitä, miten hyvin hallitusohjelma vastaa osaajapulaan ja missä Suomen pitää parantaa, jotta työpaikoille saadaan tekijöitä huomenna ja kymmenen vuoden kuluttua.

Konkreettisina ideoina osaajapulan ratkaisemiseksi keskustelijat lisäisivät ammatillisen koulutuksen tunnettavuutta yrityksissä ja yksinkertaisivat opiskelijoiden työelämässä oppimisen järjestämistä yritysten näkökulmasta. Myös suomen kielen opettaminen jo kotimaassa ennen Suomeen opiskelemaan muuttamista oli yksi idea konkreettiseksi ratkaisuksi. Työ- ja elinkeinopalvelujen uudistuksen onnistuminen on myös avainasemassa osaajapulan saamiseksi kuriin. Nuorilla nykyisin käytössä olevan Tutustu työelämään ja tienaa -setelin voisi laajentaa koskemaan myös aikuisia.

Keskustelun lopuksi Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen tiivisti, että meillä on kaikki keinot ratkaista osaajapula, mutta tarvitaan voivottelun lopettamista ja asennemuutosta. Kannustimia tulisi saada niin yrityksille, yksilöille kuin oppilaitoksillekin. Työperäinen maahanmuutto ja siihen liittyvät ratkaisut ovat tämän hallituksen heikko kohta.

Ajankohtaisesta aiheesta olivat keskustelemassa visionääri ja yrittäjä Peter Vesterbacka, Tokmannin henkilöstöjohtaja Sirpa Huuskonen, ammatillista koulutusta tarjoavan Omnian johtava rehtori Maija Aaltola sekä Helsingin seudun kauppakamarin johtava asiantuntija Riikka Vataja ja Uudenmaan liiton aluekehittämisjohtaja Juha Eskelinen. Keskustelun juonsi toimittaja Shahin Doagu.


Keskusteluun SuomiAreenassa osallistuivat Mall of Triplan toimitusjohtaja Päivi Salonen, yrittäjä, aktivisti Aku Varamäki, SRV:n kehitysjohtaja Miimu Airaksinen sekä arkkitehti ja JKMM Arkkitehtien toimitusjohtaja Samppa Lappalainen. Keskustelun juontajana toimi Sähköteknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen.

Kiertotalouden lisäämiseen tarvitaan brändäystä, houkuttelevuuden lisäämistä ja sääntelyä

Kiertotaloutta vai viherpesua -keskustelussa pohdittiin, toteutuuko kiertotalous todellisuudessa vai ainoastaan sanojen tasolla kunnianhimoisissa strategioissa ja ylväissä juhlapuheissa. Keskustelussa pohdittiin niin yksilön kuin myös laajemminkin koko yhteiskunnan roolia kiertotaloudessa. Myös sääntelyn mahdollisuudet ja esteet olivat esillä.

Muotialalla second hand -tuotteet tulisi saada kaikkien saataville, jotta se olisi vaihtoehto uuden ostamiselle. Myös kirpputorit tulisi brändätä uudelleen, jotta ne houkuttelisivat uusia kävijöitä.

Rakennusalalla kiertotalouden edistämiseksi tarvitaan uutta liiketoimintamallia ja kierrätettyjen materiaalien käytön tehostamista. Myös pilottikohteiden rakentaminen ja niiden testaamisen myötä uudet ratkaisut voisivat tulla laajemminkin osaksi rakentamista. Keskusteluun osallistuivat Mall of Triplan toimitusjohtaja Päivi Salonen, yrittäjä, aktivisti Aku Varamäki, SRV:n kehitysjohtaja Miimu Airaksinen sekä arkkitehti ja JKMM Arkkitehtien toimitusjohtaja Samppa Lappalainen. Keskustelun juontajana toimi Sähköteknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen.


Teksti: Uudenmaan liitto

Lisätietoja

Juha Eskelinen, johtaja, aluekehittäminen
+358 40 575 2993
juha.eskelinen@uudenmaanliitto.fi

Lue myös

Helsingin seudun kauppakamari mukana SuomiAreenassa

Kauppakamari on vaikuttamassa osaajapulan ratkaisuihin ja tuo SuomiAreenan MTV-lavalle Kuinka ratkaisemme osaajapulan -keskustelun yhteistyössä Uudenmaan liiton kanssa 28.6.2023 klo 12–12.45.

Muuttuvat osaamistarpeet vaativat koulutukselta ketteryyttä

Yritysten nopeasti muuttuvat osaamistarpeet vaativat oppilaitosten koulutukselta ketteryyttä. Careeria pystyi auttamaan muutoskoulutuksella koronan koettelemaa ilmailualaa.

Osaajapulaan helpotusta urakierron kautta

Yrityksen tarvitsemaan asiantuntijatyöhön voi löytyä tekijä helpoiten omasta talosta. Sisäisten urapolkujen edistämisessä hyödynnetään yhä enemmän ammattikorkeakoulun koulutuksia.