Tilitoimiston arkea, laskukone, läppäri, kynä- ja paperia sekä padi.

Tilitoimistokin tarvitsee asiantuntija-apua

Kellokoskelainen tilitoimistoyrittäjä Anne Ikonen on joutunut vuosien saatossa pureutumaan mitä moninaisimpiin vero-, henkilöstöhallinto- ja tilinpäätöspähkinöihin. Kun oma osaaminen on jossain kohtaa loppunut, Ikonen on tarttunut luuriin ja kysynyt neuvoa Helsingin seudun kauppakamarin asiantuntijoilta.

Kellokoskella toimiva ja kolme henkilöä vakituisesti työllistävä Tilitoimisto Anne Ikonen Oy on varsin tyypillinen esimerkki pienestä paikallisesta taloushallinnon palveluyrityksestä.

Asiakkaat ovat enimmäkseen henkilö- tai pk-yrittäjiä, joiden toimialakirjo ulottuu muun muassa maanrakentamisesta ja urakoinnista hoiva-alaan, ohjelmistokehitykseen, konsultointiin ja verkkokauppaan.

Asiakkaat löytyvät pääosin lähialueilta Tuusulasta, Järvenpäästä, Keravalta ja Mäntsälästä, mutta niitä on myös Suomen ulkopuolella Pohjoismaissa. Palvelua tarjotaan myös ruotsin ja englannin kielillä.

Ja kysyttävää –
sitä asiakkailla tällä toimialalla riittää.

Tilitoimistoyrittäjä Anne Ikonen, Tilitoimisto Anne Ikonen Oy

– Yleensä yrittäjien kanssa käydään läpi verotukseen, palkkahallintoon ja erilaisiin säädöksiin liittyviä asioita, mutta välillä kevennetään myös omia henkilökohtaisia huolia ja murheita. Välillä tässä hommassa saa olla lähes terapeuttina, hän naurahtaa.

Kielitaidolle on tarvetta

Tilitoimistot ovat työssään paljon vartijoita. Numeroiden lisäksi taloushallinnon ammattilaisten on hallittava monimutkainen ja EU:n myötä alati kasvava pykäläviidakko. Siinä riittää Ikosen mukaan perattavaa ja selvitettävää, olipa kyse yksinyrittäjästä tai jo toimintansa vakiinnuttaneesta pk-yrittäjästä.

Tarkkanakin on oltava, sillä mahdolliset virheet käyvät kalliiksi paitsi asiakkaille myös toimistoille itselleen.

Yksi nopeasti kasvanut ja varsin työteliäs asiakasryhmä ovat ulkomailta Suomeen muuttaneet osaajat, jotka perustavat tänne yrityksen ensin sivutoimista ja sitten kokopäiväistä työskentelyä varten. Vielä mutkikkaammaksi asia käy, jos yrityksellä on asiakkaita ulkomailla.

Ja tämä joukko kuuluu kasvavan jatkuvasti.

– Suomen verokäytäntöjen lisäksi on oltava hallussa myös EU:n tavara- ja palvelukaupan alv-kiemurat. Veropykälät ja säädökset ovat vaikeaselkoisia suomeksi ja vielä haastavampia vieraalla kielellä, Ikonen toteaa.

Alan kokenut ammattilainen tähdentääkin, että kielitaidosta on tullut myös taloushallintoalalla vuosi vuodelta tärkeämpi valtti.

– Meilläkin asiakaskunta on alati kansainvälisempää. Heitä on pystyttävä palvelemaan vähintäänkin englannin ja ruotsin kielellä. Ja tietysti EU-Suomessa on yritettävä pysyä kartalla myös ulkomaisista säädöksistä, Ikonen kertoo.

Tilitoimistoyrittäjä Anne Ikonen. Helsingin seudun kauppakamarin referenssijutussa.
Kauppakamarin neuvontapalveluista on tullut Anne Ikoselle arkinen asiantuntijakumppani, jolta kysytään usein neuvoja heti ensimmäiseksi. – Kaikkea ei voi tällä alalla millään muistaa ja osata. Silloin tartun suosiolla puhelimeen ja soitan kauppakamarin neuvontapalveluun, Ikonen kertoo.

Helsingin seudun kauppakamari on arkinen kumppani

Kauppakamarin neuvontapalveluista onkin tullut kellokoskelaiselle tilitoimistoyrittäjälle arkinen asiantuntijakumppani, jolta kysytään usein neuvoja heti ensimmäiseksi.

– Kaikkea ei voi tällä alalla millään muistaa ja osata. Silloin tartun suosiolla puhelimeen ja soitan kauppakamarin neuvontapalveluun. Siellä ratkeavat monimutkaisetkin pulmat ja heillä on myös viimeisin tieto pykälämuutoksista, Ikonen kiittelee.

Puheluja kuuluu kertyvän viikoittain, joskus tätäkin useammin.


Jäsenyys Helsingin seudun kauppakamarissa on todellakin hintansa väärti ja heidän jäsenmaksulasku hoidetaan aina saman tien, Ikonen naurahtaa.

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Viikon kysymys: Tuleeko yrityksen tuotekehitysprojektin poistoja kirjata päättyvälle tilikaudelle, kun projekti on valmis vasta seuraavana tilikautena?

Pääsääntöisesti kyllä poistot pitää tehdä päättyvälle tilikaudelle. Kirjanpitolautakunta on ohjeistanut yleisohjeessaan...

Asiantuntija-apua henkilöstöhallinnon kiemuroihin Kauppakamarista

Tanskalaisen DSV-konsernin Suomen yhtiöt on yksi maamme suurimmista logistiikka-alan yritysryhmistä. Se tekee 363 miljoonan euron...

Myyntijohdon vastuu kasvaa – käytännön vinkkejä modernin myynnin johtamiseen

Olin puhumassa aiheesta vuoden 2023 Nordic Sales Enablement –tapahtumassa, jossa paikalla oli isojen suomalaisten yritysten...